Kύπρος: «τριμερής» με άμεση συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ

31 Ιανουαρίου 2019

Στήλες:

Μοιραστείτε το άρθρο
Με την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί η επόμενη τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στο τέλος Φλεβάρη με αρχές Μάρτη στην Κρήτη, όπως αποκάλυψε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Χριστοδουλίδης, σε παρέμβασή του στην εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα» της ΕΡΤ, με φιλοξενούμενο τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Κατρούγκαλο.

Στην αναβαθμισμένη τριμερή της Κρήτης αναμένονται οι τελικές υπογραφές για κατασκευή του αγωγού East Med, που θα μεταφέρει τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, Κύπρου-Ισραήλ, στην Ελλάδα μέσω Κρήτης και από εκεί στην Ιταλία.

Η αναβάθμιση του τριμερούς αντιδραστικού άξονα σε τετραμερή με την άμεση συμμετοχή των επικυρίαρχων, σχεδιάζεται από καιρό. Στην πρόσφατη (20/12) Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν με την παρουσία του πρεσβευτή τους στο Ισραήλ, Φρίντμαν, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος του Τραμπ κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Μια βδομάδα νωρίτερα (13-14/12) πραγματοποιούνταν στην Ουάσιγκτον, ο λεγόμενος «στρατηγικός διάλογος» μεταξύ ξένων αφεντικών και των ντόπιων υποτακτικών τους, που, δίνοντας γη και νερό, προσδοκούν μάταια να ανακόψουν τις επεκτατικές φιλοδοξίες της Άγκυρας σε Αιγαίο και Κύπρο. Ωστόσο η «έντονη δέσμευση» Ουάσιγκτον και Αθήνας για «εμβάθυνση της συνεργασίας» τους δεν αποκλείει την προσπάθεια των ΗΠΑ να επαναφέρουν την Άγκυρα στα «νερά» τους, απομακρύνοντάς την από την προσέγγισή της με τη Μόσχα. Αντίθετα αξιοποιούνται σ’ αυτές ακριβώς τις ιμπεριαλιστικές επιλογές, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που απειλούν να προκαλέσουν στους δυο λαούς.

Καθώς η ένταση του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων κλιμακώνεται από την επεμβατική δράση τους στη Μέση Ανατολή, παρασύρει σε επικίνδυνες εξελίξεις την Κύπρο. Ταυτόχρονα οι προσπάθειες ελέγχου των ενεργειακών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου και η κατασκευή αγωγών μεταφοράς ενέργειας από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη αποτελούν νέο πεδίο αντιπαράθεσης, που διευκολύνει την Τουρκία να ενισχύει τις απαιτήσεις της για την παγίωση της διχοτόμησης της Κύπρου και τη στρατιωτική παρουσία της στο βόρειο τμήμα της και για την κλιμάκωση των διεκδικήσεών της σε βάρος ολόκληρης της Κύπρου.

Αθήνα και Λευκωσία, εναποθέτοντας την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ αναλαμβάνουν να «σκαρώνουν» άξονες στρατηγικής συνεργασίας με τα μαντρόσκυλά τους στην περιοχή, Ισραήλ και Αίγυπτο, οξύνοντας έτσι την αντιπαράθεσή τους με την Τουρκία.

Ωστόσο, τα ξεφτισμένα προσχήματα των απολογητών της υποτέλειας, που εναποθέτουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στη στρατιωτική προστασία των ΗΠΑ, από την απειλή της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, καταρρίπτει η Ουάσιγκτον, που εκτιμά ότι: «Το γεγονός ότι ενισχύουμε τη συνεργασία μας με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται ως απομάκρυνση από τη συνεργασία μας με έναν άλλο σύμμαχο του ΝΑΤΟ».

Τις πρακτικές συνέπειες αυτής της τακτικής φανερώνουν οι ολοένα και πυκνότερες πολεμικές ασκήσεις της Τουρκίας γύρω από την Κύπρο, οι αλλεπάλληλες ΝΑVTEX, οι εκβιασμοί και απειλές, που έφτασαν μέχρι την πειρατική αποτροπή της αδειοδοτημένης από τη Λευκωσία γεώτρησης της ιταλικής ΕΝΙ. Σε προχθεσινό δημοσίευμά της η φιλοκυβερνητική «Γενί Σαφάκ» κομπάζει για την παρεμπόδιση από τον τουρκικό στόλο 7 ερευνητικών πλοίων στα δυτικά της Κύπρου.

Οι ιμπεριαλιστές που ευθύνονται για τα δεινά του πολύπαθου νησιού και διακηρύσσουν υποκριτικά πως ενδιαφέρονται για την ασφάλεια της περιοχής, ανέχονται για δεκαετίες την κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου, ενώ συντηρούν και υποδαυλίζουν την καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να δικαιολογούν το μεσολαβητικό ρόλο και την παρουσία τους στην περιοχή.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το
Go to Top