Η αντικατάσταση του άρθρου 191 ΠΚ για τη «Διασπορά ψευδών ειδήσεων» θα μας οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις στο άμεσο μέλλον.

Ορίζονται αυστηρές ποινές για fake news αλλά με έναν εντελώς αόριστο τρόπο, επίτηδες αόριστο, ώστε να δημιουργείται μία τεράστια ομπρέλα που θα τα καλύπτει όλα.

Το άρθρο 191 του ΠΚ αντικαθίσταται ως εξής: «Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή».

Τι σημαίνει και πώς “μεταφράζεται” πρακτικά αυτό το «να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία»;

Αν γράψουμε δηλαδή ότι τα μέτρα του υπουργείου Παιδείας, πχ η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής είναι εγκληματική για τα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς θα θεωρείται ψευδής είδηση που θα κλονίσει την εμπιστοσύνη του κοινού;

Να θυμίσουμε ότι η πρώτη κυβέρνηση που με πρόσχημα τις θεωρίες συνωμοσίας ποινικοποίησε τα fake news για την πανδημία, όρος ασαφής, και που δεν ορίστηκε, ήταν η κυβέρνηση του ακροδεξιού Όρμπαν.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το