Σαν σήμερα, 3/7/1935, πεθαίνει στο Παρίσι ο Αντρέ Σιτροέν, έμπορος όπλων και ιδρυτής της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας. Ηταν διευθυντής εργοστασίου αυτοκινήτων πριν τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Με το ξέσπασμα του πολέμου, όπως και πολλοί άλλοι επιχειρηματίες, μυρίστηκε “ευκαιρίες” από την σφαγή των εργατών.

Αξιοποιώντας και τις διασυνδέσεις του με την Γαλλική κυβέρνηση, υπέβαλε ένα “business plan” για μαζική παραγωγή πυρομαχικών. Το πλάνο του έγινε αμέσως δεκτό και η Γαλλική κυβέρνηση χρηματοδότησε την δημιουργία ενός μεγάλου εργοστασίου που κατέληξε να παράγει 35.000 σφαίρες την ημέρα.

Μάλιστα η κυβέρνηση έδωσε στον Σιτροέν την εποπτεία και άλλων εργοστασίων για να αυξήσει και την παραγωγή πολεμικού υλικού. Μέσα από την ιμπεριαλιστική σφαγή ο Σιτροέν συσσώρευσε τεράστια κέρδη, δημιούργησε και άλλες πολιτικές διασυνδέσεις και, μετά το τέλος του πολέμου, προχώρησε στην ίδρυση της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας. Η εταιρεία του ήταν από τις κορυφαίες στον κόσμο στις αρχές του 1930. Όμως χρεοκόπησε το 1934 και εξαγοράστηκε από τον μεγαλύτερο πιστωτή της, την Michelin. Πέθανε έναν χρόνο αργότερα, το 1935.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το