Δελτίο Τύπου

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων προς τον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό πραγματοποίησε ανοικτή σύσκεψη στο ΤΕΕ την Τετάρτη 30/11/2022

Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση από τον Nabil Hallak, συντονιστή αλληλεγγύης και επικοινωνίας του Διεθνούς Αραβικού Φόρουμ για τη δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη σε διεθνές επίπεδο. Μίλησε για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη και ειδικότερα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ο Παλαιστίνιος σύντροφος τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη αλληλεγγύης από τη διεθνή εργατική τάξη στην εργατική τάξη της Παλαιστίνης, η οποία υποφέρει από μία ασύλληπτη βαναυσότητα με στόχο να πληγεί η αξιοπρέπεια των Παλαιστίνιων εργατών, όταν μένουν καθηλωμένοι στα check points από τον ισραηλινό στρατό. Γι’ αυτό το λόγο, σχολίασε το πόσο σημαντική είναι η πρωτοβουλία των σωματείων μας. Ανέφερε επίσης, ότι η εργατική πρωτομαγιά του 2023 είναι μία καλή ευκαιρία να εκφραστεί αυτή η αλληλεγγύη στην εργατική τάξη της σκλαβωμένης Παλαιστίνης σε διεθνές επίπεδο, όπως επίσης και στο φόρουμ των αραβικών κρατών στην Αλγερία στην αρχή του 2023. Αναφέρθηκε επίσης, στις καθημερινές δολοφονίες Παλαιστινίων από τον Ισραηλινό στρατό και στις βάρβαρες επιδρομές κατά των παλαιστινιακών οικισμών.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι από τον Απρίλη του 2022 μέχρι σήμερα ο  ισραηλινός στρατός του κράτους-δολοφόνου έχει εξαπολύσει 2.000 εφόδους στη Δυτική Όχθη και πάνω από 128 Παλαιστίνιοι έχουν εκτελεστεί από τον στρατό κατοχής, ενώ από την αρχή του 2022, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, συνολικά, έχουν εκτελεστεί 210 Παλαιστίνιοι. Στο τέλος της ομιλίας του, ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό, τον οποίο, όπως είπε, θαυμάζει απεριόριστα και θεωρεί ιστορικό φίλο και σύμμαχο.

Στη διάρκεια της σύσκεψης διαβάστηκε επιστολή των μαχητών της Χεβρώνας στην οποία τονίζεται ότι ‘’στη Χεβρώνα που αντιστέκεται και δεν θα υποταχθεί ποτέ αλλά και σε ολόκληρη την κατεχόμενη Παλαιστίνη ακούγεται ο βρυχηθμός των λιονταριών μας, που είναι η φωνή των μαχητών μας που υπερασπίζονται με τη ζωή τους τον λαό μας από τις φονικές επιδρομές του Ισραηλινού κατακτητή’’. Στο μήνυμα τους αναφέρουν, επίσης, ότι ‘’στρέφουμε το βλέμμα μας στον Ελληνικό λαό και σε όλους τους λαούς της γης και ανυπομονούμε να ακούσουμε τη δική τους φωνή και να δούμε τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον αγώνα μας. Γιατί στον δικό μας αγώνα για την ελευθερία, η δική σας στήριξη μας δίνει δύναμη!’’.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη γενική απεργία που πραγματοποιήθηκε στη Ραμάλα, την Τρίτη 29/11, ημέρα Διεθνούς αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Κατά τη διάρκεια των εργατικών κινητοποιήσεων στην Παλαιστίνη το ισραηλινό σιωνιστικό κράτος δολοφόνησε 4 Παλαιστίνιους, οι δύο από τους οποίους ήταν αδέρφια, φοιτητές, 21 και 19 χρονών. Η μάνα των δύο νεκρών παλικαριών, σε σχετικό βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, με τα χέρια υψωμένα κραύγαζε απαρηγόρητη «δίνουμε και την ψυχή μας!». Συγκλονισμένοι είδαμε στη Δυτική Όχθη, τον πατέρα να βαστά με το ένα χέρι το φέρετρο του ενός παιδιού του και με το άλλο χέρι το άλλο του παιδί!

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και δήλωσαν την στήριξή τους στην Πρωτοβουλία ο Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ‘Μαλαματίνα’’ καθώς και εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων της συνεργατικής ΒΙΟΜΕ. Επίσης, έστειλαν μηνύματα στήριξης εκπρόσωποι από ΕΛΜΕ (σωματεία καθηγητών) της Αττικής. Πιο συγκεκριμένα από τη Β΄ ΕΛΜΕ και την Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, την Α΄ Δυτικής Αθήνας (Περιστέρι), την Α΄ Δυτικής Αττικής (Ελευσίνα) και την Καλλιθέας – Νέας Σμύρνης – Μοσχάτου.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων συμφώνησαν στα παρακάτω:

  • Διοργάνωση εκδήλωσης-συζήτησης για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη τον Γενάρη με συμμετοχή και εκπροσώπων του Παλαιστινιακού κινήματος αντίστασης.
  • Ανοιχτό κάλεσμα για την ενεργή στήριξη της Πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό (φοιτητικοί σύλλογοι και σχήματα, δημοτικές κινήσεις, συλλογικότητες γειτονιάς, πολιτικές οργανώσεις και γενικότερα μαζικοί φορείς).
  • Πραγματοποίηση νέας σύσκεψης την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στις 7:30μμ στην αίθουσα συσκέψεων της ΟΛΜΕ (Ερμού και Κορνάρου 2, 6ος όροφος).

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το