Τετρακόσιοι απόφοιτοι της Σχολής Πλαστικών και Επιστημών της Τέχνης που ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στις αρχές της δεκαετίας του 2000, προσπαθούν ακόμη για το αυτονόητο.

Τα επαγγελματικά τους δικαιώματα!

Την Οδύσσεια που ζουν περιγράφουν αναλυτικά σε υπόμνημα που κοινοποίησαν στην Πρυτανεία και το Πρυτανικό Συμβούλιο, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου και στο Υπουργείο Παιδείας!

Οι φοιτητές των πρώτων ετών λειτουργίας της Σχολής που σήμερα βρίσκονται στην ηλικία των 35 ετών, εκφράζουν την οργή και την αγανάκτησή τους καθώς οι ίδιοι αποτελούν τα μεγάλα θύματα της ίδιας της σχολής που αποφοίτησαν!

Πήραν πτυχίο αφού εξετάστηκαν επιτυχώς σε 74 μαθήματα!

Στη διάρκεια της φοίτησής τους είχαν γίνει πολλές ενέργειες προκειμένου το πρόγραμμα και η φύση της Σχολής να εγγυάται το επιστημονικό αντικείμενο για τους αποφοίτους.

Οι προσπάθειες απέδωσαν το 2009 όταν δημοσιεύθηκε η σχετική απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, χωρίς όμως να κάνει καμία μνεία στους παλιούς εισαχθέντες και ήδη απόφοιτους της σχολής.

Έτσι όσοι είχαν εισαχθεί στη Σχολή προ του 2006 ξεκίνησαν ένα αβέβαιο κυνήγι επαγγελματικών δικαιωμάτων και μία συνεχή αναζήτηση διεξόδου που κανένας ωστόσο δεν ήταν σε θέση να τους δώσει. Ούτε η Σχολή, ούτε το Πανεπιστήμιο, ούτε το Υπουργείο Παιδείας.

Το 2013 ιδρύθηκε η Σχολή Καλών Τεχνών στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης.

Το 2016 το Τμήμα τροποποιείται και πάλι και δημιουργείται αυτό των Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης με πενταετή φοίτηση. Οι απόφοιτοί του έχουν πλήρως κατοχυρωμένοι επαγγελματικά δικαιώματα καθώς και την δυνατότητα να διδάξουν στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Την ίδια περίοδο δύο άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που άλλαξαν ονομασία είχαν την βούληση και μερίμνησαν πλήρως για τους παλιούς απόφοιτους ώστε τα πτυχία να είναι απολύτως ισότιμα με αυτά των νέων.

Το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών κι Επιστημών της Τέχνης αντιθέτως αποφάσισε πως όποιος παλαιός απόφοιτος ήθελε να πάρει την πολυπόθητη αναγραφόμενη κατεύθυνση στο πτυχίο και να μπορεί να εργαστεί σε δομές τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, όφειλε να επιστρέψει στα Ιωάννινα ξανά, μετά από δέκα και δεκαπέντε χρόνια από τότε που έχει αποφοιτήσει, και να δώσει κατατακτήριες εξετάσεις για να μπει στην ίδια σχολή που τελείωσε επαναλαμβάνοντας υποτίθεται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο μαθημάτων αφού θα εισαγόταν στον Ε’ εξάμηνο.

Μικρή λεπτομέρεια αποτελεί ότι οι κατατακτήριες εξετάσεις για τους παλιούς αποφοίτους έχουν καταργηθεί…

«Είναι τουλάχιστον εξευτελιστικό, οι ίδιοι καθηγητές που μας έκαναν μάθημα και μας έδωσαν υπογεγραμμένο το πτυχίο μας, να μας καλούν να  επαναλάβουμε με κατατακτήριες μάλιστα εξετάσεις, τη σχολή που ήδη έχουμε τελειώσει πριν χρόνια, επειδή δεν είναι πλέον σε “ισχύ” ο τίτλος σπουδών μας. Κανένας σε όλα αυτά τα θεσμικά όργανα, δεν αναρωτήθηκε, όπως έκαναν άλλα τμήματα, πως θα συμπεριλάβουμε τους απόφοιτους, οι οποίοι είναι οι μόνοι που δεν φταίνε για όλες αυτές τις αλλαγές; Είμαστε οι μόνοι που δεν επιλέξαμε να σπουδάσουμε σε κάτι που μπάζει νερά, αλλά σε ανώτατες σχολές πανεπιστημίων της χώρας μας, μας είπαν ότι είναι κατοχυρωμένες, ότι τα επαγγελματικά μας δικαιώματα είναι επίσης κατοχυρωμένα, όλα ψέματα μέσα σε μια συνεχή εξαπάτηση και προσβολή τόσο των γνώσεων μας όσο και της ίδιας μας της προσωπικότητας», τονίζουν στο υπόμνημά τους.

Οι 400 πτυχιούχοι ζητούν την άμεση αντικατάσταση του τίτλου σπουδών με αυτόν της Σχολής Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης με αυτόματη εισαγωγή τους στο τελευταίο έτος της σχολής.

«Απαιτούμε τον κόπο τόσων χρόνων να μας τον αναγνωρίσουν έστω και τώρα μιας και τόσα χρόνια που τροποποιούσαν και άλλαζαν τους οδηγούς σπουδών και τα προεδρικά διατάγματα δεν αισθάνθηκαν την ηθική και ακαδημαϊκή ανάγκη να καλύψουν όσους αποφοίτησαν πριν τις καθυστερημένες αλλαγές στο πρόγραμμα και το όνομα της Σχολής», καταλήγουν.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το