Η φετινή σχολική χρονιά άνοιξε με τις εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας Γαβρόγλου για το «νέο» σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εξαγγελίες όπως ότι το νέο σύστημα «θα μειώσει ή εξαλείψει τη φροντιστηριακή εκπαίδευση», ότι «δε θα ακυρώνει παιδαγωγικά την Γ’ Λυκείου» και πολλές ακόμα γίνονται κάθε φορά όταν κάποιος Υπουργός Παιδείας θέλει να «αλλάξει» το σύστημα εισαγωγής, με μόνο σκοπό να εξαπατήσει γονείς και μαθητές για τον πραγματικό στόχο των «μεταρρυθμίσεων». Ο στόχος βέβαια δεν είναι άλλος παρά να συνεχιστεί η μνημονιακή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ στην εκπαίδευση. Δηλαδή η πολιτική της υποβάθμισης της δημόσιας-δωρεάν παιδείας για να δημιουργηθεί ένα ακόμα πιο εξεταστικό και ταξικό σχολείο για τους λίγους κι εκλεκτούς. Υπό αυτήν την έννοια όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται πως «βγαίνουμε από τα μνημόνια», το ίδιο ισχύει όταν υποστηρίζει πως το νέο σύστημα εισαγωγής έρχεται να βελτιώσει την εκπαίδευση και να μειώσει τις εξετάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές πλέον θα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: στην πρώτη όπου οι μαθητές θα έχουν δαπανήσει χρόνια και λεφτά στα φροντιστήρια και θα μπορούν να ανταποκριθούν στις Πανελλήνιες και στη δεύτερη και τρίτη κατηγορία όπου εκεί οι μαθητές που δε θα έχουν την αντίστοιχη…τσέπη για φροντιστήρια θα βολεύονται είτε στις λεγόμενες σχολές «χαμηλής ζήτησης» όπου εκεί θα μπαίνουν με εξετάσεις ανά νομό, πόλη κλπ, είτε θα βολεύονται με το απολυτήριο Λυκείου. Όλα αυτά έρχονται σε μια εκπαίδευση που στενάζει υπό το καθεστώς των μηδαμινών διορισμών καθηγητών, με 30% λιγότερους καθηγητές και 80% λιγότερη χρηματοδότηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, υπό το καθεστώς των εκατοντάδων σχολείων που έχουν συγχωνευτεί και κλείσει και των υπολοίπων που υπολειτουργούσαν, δεν έχουν θέρμανση ή στάζουν τα ταβάνια στην παραμικρή βροχή. Ένα καθεστώς που έχει υποβαθμίσει διπλά και τριπλά τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ και που για τους μαθητές εκεί σημαίνει απλήρωτη εργασία από τα 15. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η κυβερνητική πολιτική στην εκπαίδευση στόχο έχει να συνεχίσει και να εντείνει αυτή την κατάσταση, να χτυπήσει κι άλλο το λαϊκό δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν παιδεία και όχι το αν θα εξεταζόμαστε στα Λατινικά ή στην Κοινωνιολογία!
Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν αυτά στη δευτεροβάθμια, τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μπαίνουν ξανά στο στόχαστρο, όπως χαρακτηριστικά γίνεται με την προσπάθεια αφαίρεσης του δικαιώματος στη διδασκαλία από τους φοιτητές των καθηγητικών σχολών. Φυσικά αυτό δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, ούτε ανεξάρτητο από τις εξελίξεις που αφορούν τους μαθητές. Το αντίθετο. Συνολικά η δημόσια εκπαίδευση δέχεται μία συντονισμένη επίθεση, με στόχο την πλήρη προσαρμογή της στις επιταγές των αντιλαϊκών μνημονίων, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Και ποιες είναι αυτές; Σχολείο και πανεπιστήμιο για λίγους, εισαγωγή ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων, ταξικοί φραγμοί στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, κλείσιμο σχολείων και τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ, υποβάθμιση πτυχίων και τέλος, πλήρης σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς.
Απέναντι στην αντιλαϊκή-αντιεκπαιδευτική πολιτική που τσακίζει το παρόν και υποθηκεύει το μέλλον της γενιάς μας, ο μόνος δρόμος για να μπορούμε να συνεχίζουμε να σπουδάζουμε σε δημόσιο δωρεάν σχολείο και πανεπιστήμιο, είναι αυτός της οργανωμένης αντίστασης και του ανυποχώρητου αγώνα. Κόντρα στις πολιτικές της διάσπασης και της περιχαράκωσης, όπως είναι τα χωριστά συλλαλητήρια, ενάντια σε λογικές «μαθητικών ξεσηκωμών», που εκτονώνουν τη μαθητική οργή για μία μέρα και δε δίνουν συνέχεια και προοπτική στους αγώνες μας, κόντρα σε κάθε είδους ψευτοσυντονιστικά όπως οι «Συντονιστικές επιτροπές μαθητών» που φτιάχνει η ΚΝΕ και άλλες δυνάμεις, μακριά και έξω από τα σχολεία, τους μαθητές και τα συλλογικά τους όργανα όπως είναι οι συνελεύσεις, τα 5μελή και 15μελή. Η Μαθητική Πορεία καλεί κάθε μαθητή και μαθήτρια να βαδίσουμε σ’ αυτό το δρόμο! Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες μας!

Να μην περάσει το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση!
Κάτω ο νόμος Γαβρόγλου!
Κάτω η μνημονιακή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ!

Μαθητική Πορεία

Πηγή: poreia.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το