Την εμφάνισή τους κάνουν τα πρώτα σημάδια υποστελέχωσης στα δημόσια νοσοκομεία μετά την αναστολή των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί – Πού εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ελλείψεις

Ένας νέος εφιάλτης χτυπά την πόρτα της δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας.

Πρόκειται για την έλλειψη βασικών ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία καθώς πολλοί τέθηκαν σε αναστολή αφού δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΠΟΕΔΗΝτο μεγαλύτερο πρόβλημα ξεκινά από τα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος και στη συνέχεια αγγίζει τα νησιά.

Πιο συγκεκριμένα στην Καβάλα υπεγράφησαν 125 αναστολές στο γενικό νοσοκομείο. Στην Ξάνθη, 92 εργαζόμενοι που αντιστοιχούν περίπου στο 15% του προσωπικού στο γενικό νοσοκομείο της πόλης, τέθηκαν σε αναστολή, ενώ την ίδια στιγμή στη Δράμα σε αναστολή τέθηκαν 96 υγειονομικοί.

Νοσηλευτικό προσωπικό απουσιάζει πλέον από ΜΕΘ, αιμοδοσίες, μονάδες τεχνητού νεφρού, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν, όπως εξηγεί στο Sputnik ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Παράλληλα τονίζει ότι σημαντικές είναι οι ελλείψεις των γιατρών στα νησιά .«Τέθηκαν σε αναστολή ο μοναδικός παθολόγος από την Κεφαλονιά, ο μοναδικός ογκολόγος από τη Λέσβο, ο μοναδικός μικροβιολόγος από την Τήλο, ο ένας από τους δύο νεφρολόγους στην Έδεσσα» εξηγεί.

Από το κάδρο των ελλείψεων δεν απουσιάζει η Αττική. Μια από τις πιο σημαντικές ελλείψεις όπως αναφέρει, αποτελεί η αναστολή δύο από των τεσσάρων ογκολόγων στο Αρεταίειο.

«Ανοίγουν νέες πληγές στο Σύστημα Υγείας»

Σφοδρή είναι η αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στις αναστολές.

«Η κυβέρνηση ανοίγει νέες πληγές στο σύστημα Υγείας, μεγιστοποιώντας τις ελλείψεις του» επισημαίνει η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

«Το δίπολο εμβολιασμένοι-ανεμβολίαστοι αποσκοπεί μόνο στην υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων για το νέο ΕΣΥ. Από την αρχή της πανδημίας οι αρμόδιοι δεν προχώρησαν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό» τονίζει. Για παράδειγμα, όπως υπογραμμίζει, μόνο τυχαίο δεν είναι το ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Αγρινίου παραμένει σε αναστολή λειτουργίας εδώ και περίπου δύο μήνες, «πριν ανακοινωθεί η αναστολή καθηκόντων στους ανεμβολίαστους».

πηγή: sputniknews.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το