Όπως γνωστοποιήθηκε μέσω της ιστοσελίδας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, την Τρίτη 19/01/2021, η εταιρεία «Αιολική Θεοδώρων Ανώνυμη Βιομηχανική και Ενεργειακή Εταιρεία» έχει καταθέσει αιτήσεις για την κατασκευή 78 ανεμογεννητριών ύψους 185 μέτρων και 5,8 ΜW στην ευρύτερη περιοχή του Λυκαίου όρους, σε μια έκταση που καλύπτει τμήματα των νομών Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας. Αναφερόμαστε σε μια περιοχή αναλλοίωτου φυσικού κάλλους, με χαρακτηριστική ορεινή και παραδοσιακή αίγλη καθώς και αξιοσημείωτης πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς. Θεωρείται αδιανόητο να μη τονιστεί ότι στα σχέδια κατασκευής της εταιρείας βρίσκεται και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε απόσταση που δεν ξεπερνά τα 4 χιλιόμετρα, από τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, ενός μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σύμβολο ιστορικότητας για την περιοχή.

Οι συμμετέχοντες του παιχνιδιού του κέρδους και των επενδύσεων αδιαφορούν πλήρως για την περιβαλλοντική και φυσική προστασία της περιοχής. Η αδιαφορία τους, όμως, πλησιάζει τα όρια της ξετσιπωσιάς. Σε σημείο που θίγει τη μνήμη του λαού της περιοχής. Το καλοκαίρι του 2007 μπορεί να φαντάζει μακρινό και ασύνδετο, όσον αφορά τα σχέδια των κατασκευών για τους εκπροσώπους της εταιρείας (και της κάθε εταιρείας), όμως για τους κατοίκους της περιοχής, η φονική πυρκαγιά που ξέσπασε τον Ιούνιο του 2007 σημαίνει πολλά παραπάνω. Συγκεκριμένα, 63 θανάτους, αλλά και 450.000 στρέμματα γης καμένα. Γι’ αυτό είναι πολλαπλά προκλητική για τον λαό της Ηλείας η περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκληθεί από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την αποψίλωση δασικών εκτάσεων σε συνδυασμό με τις διανοίξεις δρόμων, τη διατάραξη της ισορροπίας του οικοσυστήματος, την επίθεση στη βιοποικιλότητα και την ουσιαστική αλλαγή της φυσικής, περιβαλλοντικής σημασίας της περιοχής από οικολογική, αισθητική σκοπιά.

Τα εγκώμια που πλέκονται γύρω από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Η αδυναμία των ανεμογεννητριών να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας εξαιτίας της ασταθούς φύσης τους, που αφορά την εξάρτηση από τον άνεμο, ή τη μικρή απόδοση από την άποψη της ενεργειακής παραγωγής, έχουν μετατρέψει τις ανεμογεννήτριες στον τελευταίο τροχό της αμάξης της παραγωγής ενέργειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αμφίβολης λειτουργίας των ανεμογεννητριών, για το ποσοστό ενεργειακής παραγωγής τους, αποτελεί η Γερμανία, στην οποία οι πωλήσεις ανεμογεννητριών έχουν πέσει κατά 80%. Αυτές όμως οι αλήθειες δεν επηρεάζουν τις εταιρείες των ισχυρών χωρών της ΕΕ, όπως ακριβώς της Γερμανίας, οι οποίες παράγουν τις ανεμογεννήτριες και επιβάλλουν την αγορά τους στις αδύναμες και εξαρτημένες χώρες, όπως η Ελλάδα, με μόνο σκοπό τη δική τους κερδοφορία.

Φυσικά η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας «τυγχάνει» να πραγματώνεται σχεδόν παράλληλα με τις νέες, χουντικής εμπνεύσεως, απαγορεύσεις των συναθροίσεων. Η πολιτική των απαγορεύσεων, η πολιτική της καραντίνας λειτουργεί, όπως φαίνεται, σαν ένα αξιόπιστο όπλο στην κυβερνητική φαρέτρα. Μετά από δεκάδες αντεργατικά και αντιλαϊκά νομοσχέδια που έχει εφαρμόσει και τα όσα ήδη δρομολογεί, η κατασκευή των ανεμογεννητριών θα βρει έναν «στρωμένο» δρόμο, έχοντας λάβει τα νομικά εύσημα της κυβέρνησης. Το ζήτημα λοιπόν των ανεμογεννητριών θα λάβει σάρκα και οστά σε μια καραντίνα με όλο και αυξανόμενες απαγορεύσεις. Με έναν λαό, ο οποίος βάσει νομικού πλαισίου δεν θα μπορεί να ενώσει τη δύναμή του και να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στην αλλοίωση του περιβάλλοντος και του τοπίου της περιοχής μας. Ωστόσο οι κάτοικοι και ο λαός της περιοχής θα πρέπει να απορρίψουν τις κυβερνητικές απαγορεύσεις, τους κάθε λογής κήρυκες της αναμονής, και να ακολουθήσουν τη γραμμή του μαζικού αγώνα για να αποτρέψουν την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Κόντρα, λοιπόν…

Κόντρα στην πολιτιστική και ιστορική αλλοίωση της περιοχής μας!

Κόντρα στην περιβαλλοντική καταστροφή και την δημιουργία άγονων περιοχών!

Κόντρα στο ξεπούλημα των βουνοκορφών μας στο βωμό της καπιταλιστικής αισχροκέρδειας!

Κόντρα στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην περιοχή μας!

Ηλεία, 27-01-21

Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το