Χρήστος Κάτσικας

Καθώς βρισκόμαστε μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, με την προσπάθεια δεκάδων χιλιάδων μαθητών να πετύχουν την εισαγωγή τους στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, με πολλούς μήνες μακριά από τη ζωντανή εκπαίδευση και με πρόσθετο εμπόδιο την λεγόμενη ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) ας θυμηθούμε εκείνους που με την πολιτική τους και τις παρεμβάσεις τους την ίδια ώρα που έβαζαν εμπόδια στην πρόσβαση στα Δημόσια ΑΕΙ, την ίδια ώρα άνοιγαν λεωφόρους στα λεγόμενα κολέγια.

Όταν πριν λίγους μήνες, η Νίκη Κεραμέως, με αιφνιδιαστική τροπολογία, περνούσε διάταξη με την οποία αναγνωρίζονταν εκτός από την εκπαιδευτική ισοδυναμία και η επαγγελματική ισοδυναμία των πτυχίων των Κολεγίων με τα πτυχία των δημοσίων Πανεπιστημίων και υποχρέωνε το Τεχνικό και το Οικονομικό Επιμελητήριο να εγγράφουν πτυχιούχους κολεγίων), πολλοί έπεσαν από τα σύννεφα.

Ωστόσο, για όσους έχουν τα μάτια να δουν και την τιμιότητα να πιστέψουν στα μάτια τους η παρέμβαση-τερατούργημα αυτή του ΥΠΑΙΘ  δεν ήταν τίποτε περισσότερο από αυτό που υπαγόρευαν τα ταξικά συμφέροντα της κυρίαρχης ελίτ, που είναι η ιδεολογία και η πολιτική του κυβερνώντος κόμματος! Αυτή είναι η ταξική τους θέση, να υπηρετούν τα συμφέροντα της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», των επιχειρηματιών της γνώσης, αντιμετωπίζοντας τα δημόσια πανεπιστήμια ως μαγαζιά που θα πρέπει να λειτουργούν ακριβώς όπως όλα τα άλλα μαγαζιά: να βγάζουν παραδάκι!

Και για να μην λέμε πολλά λόγια και θεωρίες ας δούμε ορισμένα χειροπιαστά στοιχεία που στη σύνθεσή τους αποτελούν κάθε άλλο παρά μεμονωμένα επεισόδια – τμήματα του παζλ που λέγεται «επιχείρηση ιδιωτικοποίησης – εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης στην Ελλάδα»

Η υπόθεση αναγνώρισης των κολεγίων δεν είναι καινούργια ιστορία καθώς επιχειρεί να εξυπηρετήσει μια μεγάλη λίστα «πελατών» των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. που, επί χρόνια, στέκονταν στον προθάλαμο του υπουργείου Παιδείας, περιμένοντας να ανάψει το πράσινο φως για την περιβόητη νομιμοποίηση και τη μεγαλοπρεπή είσοδο στην αγορά της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Οι πρώτες απόπειρες αδειοδότησής τους ξεκινούν το 2008-2009 (επί Σπηλιωτόπουλου και Στυλιανίδη), συνεχίζονται το 2010 επί Α. Διαμαντοπούλου ενώ ο Κ. Αρβανιτόπουλος το 2013 κάνει το μεγάλο βήμα (που ολοκληρώνει η Νίκη Κεραμέως).

Αλλά και ο Κώστας Γαβρόγλου τον Φεβρουάριο του 2018 με το άρθρο 19 στο νομοσχέδιο που αφορούσε στην ίδρυση πανεπιστημίου στην Δυτική Αττική είχε τη δική του συμβολή στην πορεία ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης.

Μάλιστα ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, τοποθετήθηκε σε εκδήλωση Κολεγίου με τα παρακάτω λόγια:  «μπορεί πυλώνας της εκπαίδευσης στον τόπο μας να είναι η δημόσια εκπαίδευση, όμως αυτό δεν μας… αποτρέπει να έχουμε υγιείς επιχειρηματικές δραστηριότητες. Τέτοιες επενδύσεις και πρωτοβουλίες σηματοδοτούν μία νέα εποχή για την πόλη και τη χώρα γενικότερα».

Άδωνις Γεωργιάδης: Καλύτερο το πτυχίο των Κολεγίων

Για να δούμε, λοιπόν, μέσα από το λόγο των πρωταγωνιστών αυτής της επιχείρησης, την προετοιμασία της:

«Εγώ πάντοτε φέρνω ως παράδειγμα τα ιδιωτικά Κολέγια στην Ελλάδα. Εμένα θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν θεωρώ ότι τα ιδιωτικά Κολέγια στην Ελλάδα -ως επί το πλείστον, όχι όλα- παρέχουν υπηρεσίες εφάμιλλες με αυτές των ελληνικών πανεπιστημίων. Δυστυχώς για τα ελληνικά πανεπιστήμια θα πω ότι τα κολέγια παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες από τα ελληνικά πανεπιστήμια» έλεγε το 2011 ο Άδωνις Γεωργιάδης, στην τελετή αποφοίτησης Κολλεγίου

Ανέφερε δε ότι όποιος τύχει να περπατήσει μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο και μετά περπατήσει μέσα σε ένα Κολέγιο, θα καταλάβει τη διαφορά μεταξύ «ενός πραγματικού χώρου εκπαίδευσης και ενός χώρου που δεν θα ήθελε καθόλου να χαρακτηρίσει». 

«Να είστε λοιπόν σίγουροι» είπε απευθυνόμενος στους αποφοίτους «ότι το πτυχίο που έρχεται στα χέρια σας δεν είναι απλώς εφάμιλλο και ισότιμο, που είναι και νομικά ισότιμο βάσει των προσφάτων αποφάσεων αλλά είναι αντάξιο και καλύτερο των συναδέλφων σας από τα ελληνικά πανεπιστήμια».

Αυτά, έλεγε ο Άδωνις Γεωργιάδης, παρόλο που ο εν λόγω όμιλος είχε απασχολήσει από το 2010 την επικαιρότητα με αφορμή πλήθος δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για χρέη εκατομμυρίων ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο και για ελέγχους αναφορικά με πλαστογραφία παραστατικών εις βάρος του δημοσίου

Λίγα χρόνια αργότερα, το φθινόπωρο του 2014 ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωνε: «Το …. College ξεκινά σε νέο υπέροχο κτίριο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας το νέο Ακαδημαϊκό έτος. Πραγματικό κόσμημα! Καλή καλή επιτυχία σε ένα Κολλέγιο που εξασφαλίζει εργασία σε κάθε απόφοιτό του και αναβαθμίζει τις Σπουδές στην Ελλάδα». Δεν ήταν διαφήμιση του κολεγίου, αλλά  ένα tweet που έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο Αδ. Γεωργιάδης.

Αυτό που παρέλειψε να γράψει ο υπουργός ήταν ότι πρόεδρος του BCA ήταν ο Μπίλης Δασκαλάκης, ο οποίος είχε βαφτίσει τον γιο του Γεωργιάδη τον Δεκέμβριο του 2014.

Τον Νοέμβριο του 2019, όντας πλέον υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Αδ. Γεωργιάδης παρευρέθηκε στην 47η τελετή αποφοίτησης του … College, όπου φωτογραφήθηκε αγκαλιά με τον νονό του παιδιού του. Στην ομιλία του δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ολοι οι απόφοιτοι του … βρίσκουν αμέσως μετά την αποφοίτηση δουλειά στο αντικείμενο που έχουν σπουδάσει».

Το σίγουρο είναι ότι πλέον ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν θα χρειαστεί να πάει σε άλλη εκδήλωση Κολεγίου, αφού με τον νόμο που ψήφισε στα τέλη Δεκεμβρίου 2020 η κυβέρνηση της οποίας είναι μέλος οι δουλειές του κουμπάρου του… θα αβγατίσουν. 

New York College με την υποστήριξη του Πρωθυπουργού!

Πριν ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2020 ο εκπαιδευτικός όμιλος New York College διοργανώνει ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με την επίσημη υποστήριξη του Γραφείου του Πρωθυπουργού. Το New York College, λειτουργεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και παρέχει 56 προπτυχιακά και 23 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών! Μιλάμε για κανονικό εργοστάσιο απονομής τίτλων σπουδών, με το αζημίωτο βεβαίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Κολεγίων, τα δίδακτρα για τα τριετούς φοίτησης προπτυχιακά προγράμματα κυμαίνονται από 5.500 ώς 8.500 ευρώ τον χρόνο, ενώ για τα μεταπτυχιακά -μονοετή ή διετή- προγράμματα από 7.000 έως 12.000 ευρώ.

Το Γραφείο του Πρωθυπουργού, λοιπόν, στη Θεσ/νίκη προωθεί και στηρίζει τα ιδιωτικά κολέγια, όπως το συγκεκριμένο, εδώ μαζί και με την Ένωση Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, παρακαλώ. Ο Δημόσιος Τομέας και η ελίτ του αγκαλιάζει με στοργή και γίνεται η θεραπαινίδα του Ιδιωτικού Τομέα. Αυτό θα πει ΣΔΙΤ! Την ημερίδα χαιρετίζει η κ. Αντωνίου, Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσ/νίκη.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το