Έχει ευθύνη να ασφαλίζει ο ιδιώτης αυτό που μπορεί να καταστραφεί. Πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε ένα μοντέλο υποχρεωτικής ασφάλισης της περιουσίας”. Αυτά προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ. Λέξεις και φράσεις προσεκτικά τοποθετημένες, προκειμένου ο πρωθυπουργός να αναγγείλει τις νέες “ατομικές ευθύνες”. Και υποχρεώσεις προς τους ιδιώτες.

Αλήθεια τι είναι “αυτό που μπορεί να καταστραφεί”; Από ποιον ή από τι να καταστραφεί; Αλήθεια πώς θα ” Φτάσουμε σε ένα μοντέλο υποχρεωτικής ασφάλισης περιουσίας”; Αυθόρμητα ή κάποιος θα νομοθετήσει αυτήν την υποχρέωση που θα έρθει να επιβαρύνει με νέα έξοδα και χρέη την τσέπη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους οι ασφαλιστικές;
Ο Θεσσαλικός κάμπος βουτηγμένος ακόμα στις λάσπες, μετράει απώλειες και ζημιές. 17 νεκροί από τις πλημμύρες, χιλιάδες νεκρά ζώα, μια τεράστια καταστροφή παραγωγικών μονάδων, χιλιάδες άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα στέγασης, χωριά που παραμένουν χωρίς νερό.

Οι υπαίτιοι αυτού του νέου εγκλήματος όχι απλά δεν αισθάνονται την ανάγκη να σκύψουν το κεφάλι και να απολογηθούν, αλλά με θράσος μας ενημερώνουν ότι θα μετατρέψουν την τραγωδία αυτή σε μια ακόμα ευκαιρία κερδοφορίας για τους ιδιώτες “επενδυτές”!
Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι περιφερειάρχες και τέλος οι δήμαρχοι είναι οι υπαίτιοι για αυτή την τεράστια καταστροφή. Για τα μέτρα πρόληψης που δεν πήραν, για τα αντιπλημμυρικά έργα που όφειλαν να έχουν υλοποιήσει αλλά τελικά δεν υλοποίησαν, για την εγκληματική αδιαφορία που επέδειξαν μπροστά σε όλες τις ενημερώσεις και τις προειδοποιήσεις που είχαν λάβει.
Κι όμως αυτοί οι υπαίτιοι για αυτή την ανυπολόγιστη καταστροφή που κόστισε ζωές και “έθαψε” ολόκληρα χωριά, δεν αισθάνονται καμία ανάγκη να λογοδοτήσουν. Αντιθέτως ο πρωθυπουργός της χώρας μας παραδίδει για άλλη μια φορά “μαθήματα χρέους”, προαναγγέλλοντας τα νέα του δώρα στα αρπακτικά των ασφαλιστικών εταιρειών.

“Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να καταστεί άμεσα υποχρεωτική. Ενώ θα προχωρήσει γρήγορα και η αναδιάρθρωση της ασφάλισης στην αγροτική παραγωγή. Είναι καιρός να ξεκινήσει και στην Ελλάδα ένας δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών, όλων των σπιτιών, όλων των παραγωγικών μονάδων από φυσικές καταστροφές. Ένας τόπος που αντιμετωπίζει φωτιές, πλημμύρες, αλλά και σεισμούς η επιδίωξη αυτή γίνεται μονόδρομος και είναι ταυτόχρονα μία μορφή συλλογικής προστασίας που έχουμε χρέος να μετέχουμε όλοι”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. “Ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ζημιές”, προειδοποίησε.

Όχι απλά δεν πήραν κανένα μέτρο αντιπλημμυρικής προστασίας και πρόληψης, όχι απλά δεν πήραν κανένα μέτρο ασφαλούς εκκένωσης αυτών των περιοχών, όχι απλά δεν έχουν ενεργοποιήσει ούτε στο ελάχιστο τον κρατικό μηχανισμό ώστε να ξεκινήσει η αποκατάσταση των ζημιών, αλλά αντιθέτως ο πρωθυπουργός ανακοινώνει ότι δεν πρόκειται να αποκαταστήσει ή να αποζημιώσει τις ζημιές, διότι “ο κρατικός προϋπολογισμός δεν φτάνει..” και ότι το “έργο” των αποζημιώσεων θα το αναθέσει το κράτος στις ιδιωτικές ασφαλιστικές!

Η συνταγή διαχείρισης “κρίσεων” της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι γνωστή από την περίοδο του covid. Κυνισμός, πλήρης αποποίηση ευθυνών, ατομική ευθύνη, τιμωρητικά μέτρα και αμύθητα δώρα με εγγυημένη κερδοφορία, στις ιδιωτικές ασφαλιστικές και βέβαια στις μεγάλες κατασκευαστικές που εκ νέου θα αναλάβουν τα αντιπλημμυρικά έργα και τις αναπλάσεις-αποκαταστάσεις χωρίς να παραδίδουν στη πραγματικότητα ούτε στο ελάχιστο κάτι απ’ όλα αυτά για τα οποία αμείβονται από τον κρατικό κορβανά και την τσέπη του ελληνικού λαού.
Οι κάτοικοι του Θεσσαλικού κάμπου, του Βόλου και των χωριών του Πηλίου, οι κάτοικοι της Ρόδου και της Αλεξανδρούπολης μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας οφείλουν να διεκδικήσουν αυτά που οι κρατικοί φορείς οφείλουν να κάνουν για την αποκατάσταση και αποζημίωση αυτής της τερά­στιας καταστροφής που έχουν υποστεί όλες αυτές οι περιοχές. Κόντρα σε μια πολιτική που παραδίδει στις φωτιές και στα λασπόνερα ολόκληρες περιοχές για να έρθει μετά να μετατρέψει την εξαθλίωση σε ευκαιρία για τα κοράκια των μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το