Καταγγελίες για πρωτοφανή ανευθυνότητα του Υπουργείου Εσωτερικών που άλλαξε τη διαδικασία προσλήψεων

Από σήμερα 1η του μήνα, οι  εκπαιδευτικοί είναι στα σχολεία και η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα προσλάβει καθαρίστριες για τις σχολικές μονάδες για το έτος 20020-21. Καταγγελίες μιλούν για πρωτοφανή ανευθυνότητα εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών που άλλαξε τη διαδικασία προσλήψεων εν μέσω καλοκαιριού και πανδημίας. «Φυσιολογικά, η διαδικασία έπρεπε να έχει κινηθεί τέλη Ιουλίου και να έχει ολοκληρωθεί  το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Δεν είναι δυνατόν σήμερα, εν μέσω πανδημίας, να ξεκινάμε χωρίς υπαλλήλους καθαριότητας» λένε υπάλληλοι δήμων , ενώ οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών καταγγέλλουν με ανακοινώσεις κυβέρνηση και δήμο Αθηναίων. 
 
Πέραν τούτου όμως, το νέο ΦΕΚ (που στηρίχθηκε στον νόμο 2431 του 1996) αποκλείει καθαρίστριες μετανάστριες που δουλεύουν ακόμα και επί 18 χρόνια στα σχολεία του δήμου της Αθήνας, αφού δικαίωμα για αίτηση είχαν μόνο Έλληνες υπήκοοι ή πολίτες της ΕΕ που έχουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας, ή φοιτούν σε ελληνικό ίδρυμα! Για ρατσιστική νομοθεσία κάνει λόγο ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Παρθενώνας στην ανακοίνωση που θα διαβάσετε παρακάτω. 
  
Το χάος έπεται!
 
Αιτία της αναστάτωσης, η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, να αλλάξει εν μέσω καλοκαιριού τη διαδικασία πρόσληψης των υπαλλήλων καθαριότητας στα σχολεία. Συγκεκριμένα με Κοινή Υπουργική Απόφαση στις 7/8, μετέφερε την διαδικασία πρόσληψης, από τις σχολικές επιτροπές  ΝΝΠΔ (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με ευθύνη την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), στα γραφεία Προσωπικού των Δήμων.

Μάλιστα προέβλεπε ότι η σχετική προκήρυξη έπρεπε να βγει στο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου!
 
«Όμως, ήταν ήδη 7 Αυγούστου όταν βγήκε η υπουργική απόφαση και το μισό 15ήμερο είχε περάσει. Επίσης έπρεπε να ακολουθήσει άλλη μια υπουργική απόφαση με το πόσες θέσεις ανά δήμο έπρεπε να προκηρυχθούν….» λέει υπάλληλος δήμου.  «Η δεύτερη αυτή απόφαση εκδόθηκε την 21 Αυγούστου! Ήδη το πρώτο 15ήμερο είχε χαθεί»

Η διαδικασία επίσης προβλέπει, από την έκδοση της πρόσκλησης των υποψηφίων τρεις μέρες περιθώριο για αιτήσεις, δύο μέρες για ενστάσεις και μετά ανάρτηση των οριστικών πινάκων των προσλήψεων.
 
Σύμφωνα με υπαλλήλους των δήμων, το πραγματικό χάος έπεται γιατί ο έλεγχος δικαιολογητικών θα γίνει μετά την υπογραφή της σύμβασης αφού οι υποψήφιοι έχουν δέκα μέρες περιθώριο να τα προσκομίσουν. «Δυστυχώς ο προγραμματισμός του Υπ. Εσωτερικών είναι της πλάκας και παράλληλα υπάρχει μια αδυναμία κατανόησης των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν στις διοικητικές υπηρεσίες των δήμων» λέει υπάλληλος δήμου Αττικής. Υπάλληλοι άλλων δήμων σημειώνουν, ότι σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, η διαδικασία μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί ούτε στις 14 του μήνα, ημερομηνία που φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες ημέρα έναρξης της σχολικής περιόδου. 
 
Δημιουργούν νέα κρίση πάνω στην κρίση
 
«Εν μέσω πανδημίας, επιστρέφουμε αύριο στα σχολεία δάσκαλοι και καθηγητές χωρίς καθαρίστριες. Λένε ότι η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία. Εμείς δημιουργούμε νέα κρίση πάνω στην κρίση» λέει διευθύντρια δημοτικού σχολείου Αθήνας. Υπογραμμίζει επίσης πως εν μέσω πανδημίας, το καλύτερο για όλους και όλες θα ήταν να ανανεωθούν οι συμβάσεις του προσωπικού που εργάζεται  επί χρόνια στα σχολεία όπως συνέβαινε έως το 2019. «Έχει εγκαθιδρυθεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τις γυναίκες που είναι 10, 11 χρόνια στα σχολεία. Γνωρίζουν τις σχολικές μονάδες, ξέρουν τι να προσέξουν σήμερα που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της πανδημίας. Οι συμβάσεις τους ανανεώνονταν όλα αυτά τα χρόνια χωρίς να ζητούνται αυτά τα πιστοποιητικά. Πόσες Βουλγάρες πιστεύετε για παράδειγμα θα διαθέτουν αυτά τα χαρτιά; Το ΦΕΚ αυτό αποκλείει μόνο στην Αθήνα 60 εργαζόμενες. Ανάμεσα τους Αλβανίδες που ζουν χρόνια εδώ αλλά δεν έχουν ιθαγένεια» λέει η διευθύντρια του σχολείου. 
 
Σύλλογος Εκπαιδευτικών: 
 
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Παρθενώνας καταγγέλλει με ανακοίνωση του και τη νέα διαδικασία πρόσληψης και την ρατσιστική νομοθεσία που αποκλείει τις μετανάστριες, καταγγέλλει την κυβέρνηση και τον δήμαρχο Αθηναίων και καλεί τα σωματεία σε δράση. 
 
«Καμία από τις δύο διαδικασίες δεν μπορεί να είναι ανεκτή! Εδώ και χρόνια λέμε ότι η καθαριότητα των σχολείων πρέπει να καλύπτεται από μόνιμο προσωπικό που να καλύπτει όλες τις ανάγκες! Πόσο μάλλον τώρα σε συνθήκες πανδημίας» γράφει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.  
 
Σύλλογος Εκπαιδευτικόν Π. Ε. Παρθενώνας
 
Σχετικά με τις/τους σχολικές/-ούς καθαρίστριες/-ες

H απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο πρόσληψης των σχολικών καθαριστ(ρι)ών αναθέτοντας την αρμοδιότητα και την ευθύνη στους Δήμους και όχι πλέον στις σχολικές επιτροπές, διατυμπανίστηκε ως μεγάλη αλλαγή και βελτίωση για την ποιότητα της καθαριότητας που απαιτείται σε συνθήκες μάλιστα πανδημίας. Όμως, αντί για μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονταν εδώ και πολλά χρόνια στα σχολεία, αντί για ουσιαστική αύξηση των προσλήψεων ώστε να τηρούνται με επάρκεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πανδημίας, το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε κριτήρια προσλήψεων με ρατσιστικό αποκλεισμό των μεταναστ(ρι)ών καθαριστ(ρι)ών και σε ελαχιστοποίηση των προσλήψεων. Έτσι στον Δήμο της Αθήνας αντί για πάνω από 500 σχολικές καθαρίστριες που ζητούσαν οι υπηρεσίες μειώθηκαν οι προσλήψεις στις 264!

Περισσότεροι/ες από 50 μετανάστες/τριες καθαριστές/ίστριες που δουλεύουν ακόμα και επί 18 χρόνια στα σχολεία του δήμου της Αθήνας αποκλείονται από τις τωρινές προσλήψεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Μέχρι πέρσι, όσοι δούλευαν στην καθαριότητα των σχολείων και δεν ήταν μόνιμοι προσλαμβάνονταν με σύμβαση έργου με εξευτελιστικά ποσά, ανάμεσά τους και πολλοί μετανάστες/τριες. Αυτή ήταν και η «δικαιολογία» για τη διατήρηση του δουλεμπορικού ουσιαστικά καθεστώτος των εργολάβων καθαριότητας σε χώρους όπως τα νοσοκομεία και τα Πανεπιστήμια. Με τη φετινή διαδικασία πρόσληψης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ  αποκλείονται με βάση τη ρατσιστική νομοθεσία  που υπάρχει εδώ και χρόνια, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να γίνει πρόσληψη μεταναστών/τριών! 

Καμία από τις δύο διαδικασίες δεν μπορεί να είναι ανεκτή! Εδώ και χρόνια λέμε ότι η καθαριότητα των σχολείων πρέπει να καλύπτεται από μόνιμο προσωπικό που να καλύπτει όλες τις ανάγκες! Πόσο μάλλον τώρα σε συνθήκες πανδημίας. 

Τα σχολεία ανοίγουν σε λίγες μέρες και το ζήτημα απαιτεί άμεση αντιμετώπιση από τον δήμο της Αθήνας. Για να καθαρίζονται τα σχολεία με τους όρους του ΕΟΔΥ (απολύμανση των θρανίων/τουαλετών κ.λπ. δυο φορές στη διάρκεια του πρωινού προγράμματος, αντίστοιχα στο ολοήμερο και μετά τη λήξη των σχολείων) απαιτείται προσωπικό καθαριότητας σε δύο βάρδιες και τουλάχιστον διπλασιασμός των προσλήψεων τώρα. Διαφορετικά η κυβέρνηση και η δημαρχία Μπακογιάννη φέρει πλήρως την ευθύνη.

Απαιτούμε:

-Την κατάργηση της επαίσχυντης ρατσιστικής διάταξης που αποκλείει τις/τους μεταναστ(ρι)ες καθαριστ(ρι)ες που μέχρι πριν από δύο μήνες δούλευαν στα σχολεία του δήμου μας ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στις προκηρυγμένες θέσεις. 
-Μονιμοποίηση όλων των καθαριστ(ρι)ών και νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των σχολείων

 Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία της πόλης καθώς και τα σωματεία τους στους δήμους, την εκπαίδευση, την υγεία, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, την ΟΛΜΕ, την ΔΟΕ, την ΟΕΝΓΕ, την ΑΔΕΔΥ να παρέμβουν αμέσως ώστε να ανατραπεί η ρατσιστική ρύθμιση και να εξασφαλιστούν όλοι οι υγιειονομικοί κανόνες για την καθαριότητα των σχολείων με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Η πρόεδρος                                   Ο Γεν. Γραμματέας
Αδριανή Προκόπη                                  Φίλιππος Κέγκος

πηγή: tvxs

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το