Μια νοσηρή κατάσταση στην οποία συνυπάρχουν ο ρατσισμός, η κακοποιητική συμπεριφορά σε παιδιά και ο φόβος αναδεικνύει η υπόθεση του ξυλοδαρμού 11χρονου μαθητή φιλιππινέζικης καταγωγής, την προηγούμενη Παρασκευή, το μεσημέρι, από πατέρα συμμαθήτριας του μικρού, λίγα μέτρα μακριά από το 10ο δημοτικό σχολείο στους Αμπελοκήπους.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που παρουσιάζει ο Κώστας Ζαφειρόπουλος στην efsyn.gr, ο πατέρας του κοριτσιού, γνωστός στη γειτονιά για τις ακροδεξιές του απόψεις, κακοποίησε το ασυνόδευτο αγόρι την ώρα που γυρνούσε σπίτι του, το χτύπησε στα πόδια και στα πλευρά, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου νοσηλεύτηκε για μερικές μέρες.

https://www.m-lkke.gr/featured/m-%ce%bb-%ce%ba%ce%ba%ce%b5-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%bf-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7/

Ο ξυλοδαρμός έγινε για ασήμαντη αφορμή αλλά, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ήταν προσχεδιασμένος. Την προηγούμενη μέρα, τα δύο παιδιά τσακώθηκαν μέσα στο σχολείο, το κορίτσι κατηγόρησε τον συμμαθητή της πως της πέταξε ένα μπουκάλι με νερό και το αγόρι πως του είχε πάρει κάποιο δικό του αντικείμενο. Η κόρη μετέφερε το περιστατικό στον πατέρα, εκείνος εξαγριώθηκε και, το πρωί, πήρε έξαλλος τη διευθύντρια του σχολείου, απειλώντας ότι θα χτυπήσει το παιδί.

Η εκπαιδευτικός προειδοποίησε τον πατέρα, που είχε απασχολήσει και στο παρελθόν το σχολείο για ανάρμοστη συμπεριφορά, του ζήτησε να μείνει μακριά από το σχολείο και να προσέχει γιατί θα έχει νομικές κυρώσεις. Ο 53χρονος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» ήταν οπαδός της Χρυσής Αυγής, άλλαξε εκείνη τη μέρα το συνηθισμένο δρομολόγιό του και περίμενε το παιδί να βγει έξω, προκειμένου να το «εκδικηθεί».

«Ζούμε σε μια πολυπολιτισμική γειτονιά και τα παιδιά μας πάνε σε ένα πολυπολιτισμικό σχολείο με πολλές εθνικότητες, το οποίο είναι όμορφο. Από τα 221 παιδιά, μόνο τα 78 είναι ελληνικής καταγωγής. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να εξαπλωθούν τέτοια ρατσιστικά περιστατικά. Ηταν πολλοί οι μάρτυρες του ξυλοδαρμού, αλλά οι περισσότερες μητέρες, αλλοδαπής καταγωγής, συχνά σε μονογονεϊκές οικογένειες, φοβούνται πολύ να καταγγείλουν αυτό το περιστατικό και άλλα ανάλογα», εξηγούν στην «Εφ.Συν.» μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου.

Ο δράστης είναι γνωστός στην περιοχή και έχει καταφερθεί κατ’ επανάληψη λεκτικά κατά αλλοδαπών μαθητών. «Προ διετίας, μάλιστα, είχε έρθει στα χέρια με αλλοδαπό σύντροφο μιας μητέρας παιδιού, πάλι έξω από το σχολείο», αναφέρει η Αργυρώ Γιαννουδάκη, μητέρα παιδιού στο ίδιο σχολείο, η οποία με διαδικτυακή ανάρτησή της έσπασε τον φόβο, κοινοποιώντας το περιστατικό. Σύμφωνα με την ίδια, ο συγκεκριμένος πατέρας φέρεται να δηλώνει ως επάγγελμα «προστασία υψηλών προσώπων».

Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες στην «Εφ.Συν.», το πιο θλιβερό ίσως είναι ότι την ώρα του συμβάντος παρούσα ήταν η κόρη του δράστη, η οποία προέτρεπε τον πατέρα της να συνεχίσει. Είναι προφανές πως θύμα στη συγκεκριμένη κατάσταση δεν είναι μόνο το αγόρι από τις Φιλιππίνες, αλλά και η συμμαθήτριά του, της οποίας η ομαλή σχολική πορεία έχει διαταραχθεί. Αξίζει να επισημανθεί πως. σύμφωνα με επαγγελματία της περιοχής, ο συγκεκριμένος πατέρας κυκλοφορούσε στον δρόμο συχνά οπλοφορώντας.

Μετά τις καταγγελίες των εκπαιδευτικών στο αστυνομικό τμήμα Αμπελοκήπων και ύστερα και από την κατάθεση και της διευθύντριας του σχολείου, σχηματίστηκε αυτεπάγγελτα σε βάρος του 53χρονου δικογραφία για πρόκληση απλών σωματικών βλαβών. Ο δράστης εξαφανίστηκε και γλίτωσε το αυτόφωρο. Ευτυχώς, το παιδί φέρεται να έχει υποστεί απλές κακώσεις στο γόνατο και στα πλευρά, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ από το τμήμα ασφαλείας Αμπελοκήπων παραγγέλθηκε και η εξέτασή του από ιατροδικαστή.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το