Σε εφαρμογή τέθηκε το επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. για τις ημέρες των εορτών υπό το φόβο συνωστισμού. Η κυβερνητική αναποτελεσματικότητα στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού γεγονός που μπορεί να διακρίνει κανείς παρατηρώντας τις τελευταίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ. Διανύοντας την έβδομη εβδομάδα γενικής καραντίνας ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σε υψηλά επίπεδα ενώ και τα ημερήσια κρούσματα, αν και μειωμένα, προσεγγίζουν τετραψήφιο αριθμό.

Το σημαντικότερο, όμως, αυτή τη στιγμή είναι το μήνυμα της θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας και της λήψης των αναγκαίων μέτρων προστασίας, μήνυμα το οποίο η κυβέρνηση συστηματικά και συνειδητά αγνοεί.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει θέσει σε εφαρμογή επιχειρησιακό σχέδιο που προβλέπει αυξημένους ελέγχους, μπλόκα σε όλα τα σημεία των πόλεων που μπορεί να παρατηρηθεί συνωστισμός (μέχρι και είσοδο σε σπίτια σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες) και ενισχυμένη παρουσία στα διόδια.

Μεταξύ των μέτρων που είναι στο τραπέζι, είναι και το κλείσιμο σταθμών του Μετρό, σε περιοχές της Αθήνας, (όπως το Σύνταγμα), όπου ενδεχομένως να μεταβούν πολίτες για να γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα. Αυτό, ωστόσο, θα αποφασιστεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, εφόσον διαπιστωθεί τάση για μετακίνηση στις περιοχές αυτές και αφορά στις βραδινές ώρες.

Η μεγαλύτερη βαρύτητα θα δοθεί σήμερα παραμονή το βράδυ και ανήμερα των Χριστουγέννων στην τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22.00 έως τις 05.00 το πρωί.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και των άλλων μεγάλων πόλεων και έλεγχος σε κάθε αυτοκίνητο που κινείται τις ώρες αυτές.

Κωδικός 6

Την ημέρα των Χριστουγέννων επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε σπίτια συγγενών, με όλους τους κανόνες που προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ, δηλαδή δύο άτομα συγγενείς πρώτου βαθμού με μάσκες στο αυτοκίνητο και ανήλικα τέκνα αν υπάρχουν.

  • Η μετακίνηση γίνεται με SMS στο 13033, κωδικός 6, και μόνο μέχρι τις 22.00 το βράδυ, αυστηρά.
  • Σε ό,τι αφορά την οικογενειακή εορταστική συνάθροιση, επιτρέπονται εννέα άτομα, από δύο οικογένειες.
  • Για την προσέλευση πιστών στους ναούς, γίνεται υποχρεωτικά με SMS και κωδικό 6.

Ας το πούμε καθαρά: Όσα συμβαίνουν, και όσα δρομολογούνται αυτή την περίοδο δεν είναι έκτακτα, δεν είναι προσωρινά, δεν οφείλονται και δεν αφορούν την πανδημία. Την πανδημία τη χρησιμοποιούν, την αξιοποιούν, τη μετατρέπουν σε επιταχυντή των αντιδραστικών σχεδιασμών τους. Για την αγριότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, τη φτωχοποίηση και νέα βίαιη συρρίκνωση των μικρομεσαίων στρωμάτων, τη δραστική καρατόμηση εργατοσυνδικαλιστικών κατακτήσεων, την κατάργηση θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Για να διεκπεραιώνονται, αποτελεσματικά και «ασφαλώς», όσα επιτάσσουν η ντόπια ολιγαρχία και οι προστάτες της -δυνάστες της χώρας και του λαού, η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το