*Στη φωτογραφία: Πινακίδα που φτιάξανε διαδηλωτές σε μια απεργία υποστήριξης της Παλαιστίνης στις 16 Οκτωβρίου. Του Derek Wong

Ariel Koren | Είμαι Εβραία απόφοιτη του Πανεπιστημίου της Πεννσυλβάνια (Penn) της τάξης του 2015. Κατηγορώ τη Λιζ Μάγκιλ (Liz Magill), Πρόεδρο του Πανεπιστημίου, για συνενοχή σε γενοκτονία. Η Πρόεδρος χρησιμοποιεί τον αντισημιτισμό ως όπλο για να λογοκρίνει Παλαιστίνιους, Άραβες, Μουσουλμάνους και Εβραίους φοιτητές που ζητούν κατάπαυση του πυρός.

Είμαι Εβραία απόφοιτη του Πανεπιστημίου της Πεννσυλβάνια (Penn) της τάξης του 2015. Όσο ήμουν προπτυχιακή, ήμουν πρόεδρος της τάξης για τέσσερα χρόνια και η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του Penn που έκανε κάτι τέτοιο.

Δεν μπορώ να παραμείνω σιωπηλή καθώς βλέπω την Πρόεδρο [του Πανεπιστημίου] Λιζ Μάγκιλ να λογοκρίνει και να αποτυγχάνει να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους, Μουσουλμάνους και Άραβες φοιτητές που ζητούν κατάπαυση του πυρός. Καταπνίγοντας ενεργά αυτό το φοιτητικό κίνημα σ’ ένα από τα πιο ισχυρά πανεπιστήμια του κόσμου, η Μάγκιλ γίνεται συνένοχος στην εκτυλισσόμενη γενοκτονία των Παλαιστινίων απ’ το Ισραήλ.

Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, πάνω από 11.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί βάναυσα απ’ τα χέρια της ισραηλινής στρατιωτικής βίας. Το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει νοσοκομεία, ασθενοφόρα, σχολεία και προσφυγικούς καταυλισμούς με βόμβες που σωρευτικά ζυγίζουν περισσότερο απ’ αυτές που έπεσαν στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την ίδια στιγμή που θανατηφόρα εκρηκτικά πέφτουν σαν την βροχή πάνω στο λαό της Γάζας, το Ισραήλ κόβει την πρόσβασή τους σε τρόφιμα, νερό, ιατρικές προμήθειες, ηλεκτρισμό, τηλεφωνικές υπηρεσίες και αέρα κατάλληλου για αναπνοή.

Το Ισραήλ έχει δώσει στους Παλαιστίνιους στη Γάζα ένα τελεσίγραφο: να τραπούν σε φυγή ή να σκοτωθούν –μια «επιλογή» μεταξύ μαζικού εκτοπισμού και γενοκτονίας– ενώ ταυτόχρονα αφανίζει τις εξόδους και τις φάλαγγες διαφυγής.

Μεταξύ των νεκρών είναι χιλιάδες μωρά και παιδιά, δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν στην εργασία τους, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που δολοφονήθηκαν ενώ φρόντιζαν τραυματίες και ολόκληρες οικογένειες που εξοντώθηκαν ενώ έβρισκαν καταφύγιο στα σπίτια τους.

Οι Εβραίοι γνωρίζουμε με ιδιαίτερη οδύνη απ’ τη δική μας ιστορία ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα ισοδυναμεί με γενοκτονία. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι χιλιάδες Εβραίοι απάντησαν στην κλιμακούμενη ισραηλινή στρατιωτική βία κατά των Παλαιστινίων, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, βγαίνοντας στους δρόμους και ζητώντας κατάπαυση του πυρός.

Σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, χιλιάδες απ’ εμάς έχουμε κλείσει κυβερνητικά κτίρια, σταθμούς δημόσιας συγκοινωνίας, αυτοκινητόδρομους, γραφεία του Κογκρέσου και, ναι, ακόμη και το Άγαλμα της Ελευθερίας. Εκατοντάδες Εβραίοι της Φιλαδέλφειας έκλεισαν τον Σταθμό 30th Street Station αυτόν τον μήνα. Αυτή την εβδομάδα, οι ραβίνοι της Φιλαδέλφειας ζήτησαν κατάπαυση του πυρός μπροστά απ’ το κτίριο του Καπιτωλίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Τη Δευτέρα, η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 470 απ’ εμάς κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης εβραϊκής πράξης πολιτικής ανυπακοής στην ιστορία της Καλιφόρνια, και σήμερα εκατοντάδες διαδηλωτές έκλεισαν τη γέφυρα Bay Bridge κατά την επίσκεψη του Μπάιντεν στο Σαν Φρανσίσκο.

Επιζώντες του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία απ’ το κράτος του Ισραήλ, εξέφρασαν ανοιχτά την γνώμη τους, απευθύνοντας έκκληση στην κυβέρνησή μας να μην επιτρέψει άλλη γενοκτονία –δηλώνοντας ότι «Ποτέ ξανά» σημαίνει «Ποτέ ξανά για κανέναν».

Ακόμη και εν μέσω αδιάψευστων στοιχείων ότι εντυπωσιακός αριθμός Εβραίων βρίσκεται στο πλευρό των Παλαιστινίων στην καταδίκη του ισραηλινού απαρτχάιντ και της αποικιακής βίας από εποίκους, η Μάγκιλ κάνει δηλώσεις και παίρνει πρωτοβουλίες που απεικονίζουν ψευδώς την ποικιλόμορφη εβραϊκή κοινότητά μας ως σιωνιστικό μονόλιθο.

Οι ισχυρισμοί της Μάγκιλ ότι «η καταπολέμηση του αντισημιτισμού» είναι αυτό που την παρακινεί να παρακάμψει τη δεινή κατάσταση των Παλαιστινίων είναι άνευ αξίας και περιεχομένου τη στιγμή που ένα πλήθος Εβραίων έχει οργανωθεί μαζικά για να καταστήσει απολύτως σαφές ότι είμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό της Παλαιστίνης και τον αγώνα για δικαιοσύνη παντού.

Από τις 7 Οκτωβρίου, η Μάγκιλ εξέφρασε επανειλημμένα την αντίθεσή της στον αντισημιτισμό και καταδίκασε απερίφραστα τη δολοφονία Ισραηλινών. Όμως, ενώ οι βόμβες πέφτουν καταρρακτωδώς στη Γάζα κατά χιλιάδες, αφαιρώντας 10 φορές περισσότερες ζωές Παλαιστινίων απ’ ότι Ισραηλινών, η Μάγκιλ σχεδόν καθόλου δεν ανέφερε τους Παλαιστίνιους στις δηλώσεις της –ούτε εκείνους στην Παλαιστίνη ούτε εκείνους στην πανεπιστημιούπολη του Penn.

Η Μάγκιλ έχει φτάσει στο σημείο να χαρακτηρίζει αντιπολεμικά συνθήματα όπως «Αφήστε τη Γάζα να ζήσει» και «Ελεύθερη Παλαιστίνη» ως –με τα δικά της λόγια– «χυδαία, αντισημιτικά μηνύματα». Το έκανε παρά το γεγονός ότι στις προσπάθειες να προβληθούν αυτά τα συνθήματα στους τοίχους της πανεπιστημιούπολης συμμετείχαν Εβραίοι φοιτητές. Οι υποτιθέμενες ανησυχίες της για τον αντισημιτισμό δεν καλύπτονται από αμερόληπτες και αντιπροσωπευτικές συνομιλίες με την εβραϊκή κοινότητα. Αντίθετα, αποτελούν μια ελαφρά συγκαλυμμένη απόπειραεκφοβισμού από τους πλούσιους δωρητές σε βάρος ολόκληρης της κοινότητας του Penn.

Η πρωτοβουλία της Μάγκιλ να «[πολεμήσει] τον αντισημιτισμό» δεν θα ενισχύσει την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, επειδή δεν έχει σχεδιαστεί γι’ αυτό. Αντίθετα, έχει σχεδιαστεί για να πολλαπλασιάσει τη συστημική λογοκρισία, την παρενόχληση και τη δαιμονοποίηση Παλαιστινίων, Αράβων και Μουσουλμάνων φοιτητών υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης του φανατισμού. Η χρήση αναληθειών/ψεμάτων και γενικεύσεων σχετικά με την εβραϊκή ταυτότητα για την προώθηση μιας πολιτικής ατζέντας στην οποία αμέτρητοι Εβραίοι εναντιώνονται σθεναρά είναι πράξη αντισημιτισμού από μόνη της.

Παρακολούθησα με τρόμο και ντροπή καθώς η αντίδραση της Μάγκιλ στη βία που ακολούθησε την 7η Οκτωβρίου είχε πραγματικές και καταστροφικές συνέπειες: Παλαιστίνιοι, Άραβες και Μουσουλμάνοι φοιτητές και καθηγητές –που είχαν ήδη βιώσει εκφοβισμό και λογοκρισία στο Penn για πράξεις τόσο απλές όσο ο εορτασμός της παλαιστινιακής παράδοσης– υπομένουν αυξημένη ισλαμοφοβία και ρατσισμό.

Παλαιστίνιοι και φιλικά προσκείμενοι φοιτητές καθώς και καθηγητές έχουν απειληθεί, παρενοχληθεί, παρακολουθηθεί, ακόμη και συλληφθεί επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους να διαμαρτυρηθούν. Φοιτητές και καθηγητές που εργάζονται για την καταπολέμηση της αυξανόμενης ισλαμοφοβίας και του ρατσισμού στην πανεπιστημιούπολη, αντί να υποστηρίζονται, έχουν υποβληθεί σε απειλές θανάτου και στοχευμένες εκστρατείες δημοσίευσης προσωπικών πληροφοριών και δυσφήμισης. Σ’ ένα Πανεπιστήμιο που υπερηφανεύεται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι θαρραλέοι νέοι στο τιμόνι του φοιτητικού κινήματος κατά της γενοκτονίας διασύρονται/διαβάλλονται, δαιμονοποιούνται και επιπλήττονται αντί να υποστηρίζονται.

Η επιμονή της Μάγκιλ να καταπνίγει/καταστέλλει και να σαμποτάρει τις προσπάθειες των φοιτητών να κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για αυτή τη γενοκτονία καθιστά την Μάγκιλ συνένοχο σ’ αυτήν. Η επιλογή της Μάγκιλ να ενισχύσει τις φωνές των δωρητών και να φιμώσει τις φωνές των φοιτητών –η επιλογή της για το κέρδος έναντι της ανθρώπινης ζωής– θα καθορίσει την κληρονομιά της.

Προτρέπω την Μάγκιλ να σταματήσει τη μετατροπή του αντισημιτισμού σε όπλο, που έχει θεσμοθετηθεί, για να φιμώσει τις παλαιστινιακές και φιλοπαλαιστινιακές φωνές. Προτρέπω κάθε πρωτοβουλία για την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού» να συνοδεύεται, με δίκαια κατανεμημένους πόρους, από μια πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας και του αντιαραβικού ρατσισμού, με τους φοιτητές και τους καθηγητές που άμεσα επηρεάζονται να πρωτοστατούν. Προτρέπω τη Μάγκιλ να επιβεβαιώσει το δικαίωμα των φοιτητών της στην ελευθερία του λόγου. Την προτρέπω να προστατεύει τους θαρραλέους και με συνείδηση φοιτητές αντί να τους θέτει σε κίνδυνο. Προτρέπω τη Μάγκιλ να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της για ν’ απαιτήσει τον τερματισμό αυτής της γενοκτονίας αντί να την τροφοδοτεί.

Μέχρι να το κάνει, δεν μπορώ καλή τη πίστη να συνεχίσω να ασχολούμαι/συμμετέχω ως απόφοιτος του Penn με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός από τη διαμαρτυρία/καταγγελία.

Σημειώσεις

* Το άρθρο με τίτλο «Ariel Koren | I am a Jewish alumna and former class president. I charge Liz Magill with complicity in genocide» δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας The Daily Pennsylvanian που αποτελεί ΜΜΕ των φοιτητών του Πανεπιστημίου της Πεννσυλβάνια και βρίσκεται στη διεύθυνση

https://www.thedp.com/article/2023/11/liz-magill-weaponized-antisemitism-opposition-jewish-voices

Συγγραφέας του άρθρου είναι η ARIEL KOREN που ήταν Πρόεδρος της Τάξης του 2015 στο Πανεπιστήμιο της Πεννσυλβάνια (Penn) και είναι μια αντισιωνίστρια Εβραία που εγκατέλειψε την Google σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό συμβόλαιο της εταιρείας με το Ισραήλ. Είναι η ιδρύτρια της Respond Crisis Translation, μιας συλλογικότητας που εθελοντικά παρέχει υπηρεσίες διερμηνείας και μετάφρασης για μετανάστες, πρόσφυγες και οποιονδήποτε αντιμετωπίζει γλωσσικά εμπόδια. Το email της είναι arielkoren@proton.me.

Η μετάφραση του άρθρου έγινε από τα αγγλικά, από τον Κ.Καψ. για λογαριασμό των Αντιγειτονιών

πηγή: antigeitonies3.blogspot.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το