Μετά από “διαβουλεύσεις” με τους “κοινωνικούς εταίρους” και συνεχείς διαρροές στον τύπο, ο κύβος ερρίφθη: η κυβέρνηση ανήγγειλε ότι από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αυξάνεται από 780 ευρώ μικτά στα 830 ευρώ μικτά (714 ευρώ καθαρά), με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «η σημερινή απόφαση είναι σωστά μελετημένη. Ανακουφίζει σίγουρα τους εργαζόμενους, δίχως όμως να θίγει, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, τις αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των ίδιων των επιχειρήσεων».

Δεν θέλει πολύ κόπο για να καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για μια σωστά μελετημένη κυβερνητική εξαπάτηση, καθώς αυτή η αύξηση του 6,5% δεν ανταποκρίνεται επ’ ουδενί στις αυξανόμενες ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Δεν πρόκειται για αύξηση όταν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες έκλεισαν το 2022 με αγοραστική δύναμη 18,2% χαμηλότερη από το 2000 (!), ενώ αυτή τη στιγμή η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι στο -33%, στην προτελευταία θέση στην ΕΕ.

Δεν πρόκειται για αύξηση, αφού ούτε καλύπτει την απώλεια που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι όλο αυτόν τον καιρό, ούτε συμβαδίζει με τον συνεχώς αυξανόμενο πληθωρισμό και τις αυξήσεις στη φορολογία. Η πραγματική αύξηση που θα δουν 570.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές θα είναι 32 ευρώ τον μήνα, καθώς η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και τον φόρο που θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι – σε μερικές περιπτώσεις θα δώσουν στην εφορία έξτρα 188 ευρώ.

Δεν πρόκειται για πραγματική αύξηση όταν, σε αντίθεση με τους υπαλλήλους τους, οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρίες κατέγραψαν το 2022 αύξηση 75,5% στα κέρδη τους, φτάνοντας τα 25,1 δισ. ευρώ, οι ενεργειακοί όμιλοι είχαν πάνω από 1,6 δισ. κέρδη τον ίδιο χρόνο, ενώ το 2023 οι αλυσίδες των σούπερ-μάρκετ ξεπέρασαν τα 11 δισ. ευρώ τζίρου! Κέρδη που ευθύνονται για πάνω από το 50% του πληθωρισμού, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη!
Η κυβέρνηση με την απόφασή της για πενιχρή αύξηση στον κατώτατο μισθό δίνει κατεύθυνση που καλύπτει τους εργοδότες στο να δώσουν ισχνές έως μηδαμινές αυξήσεις σε όσες άλλες ΣΣΕ υπάρχουν.

Όταν τα ψίχουλα εμφανίζονται ως γενναία αύξηση που ανακουφίζει τον εργαζόμενο κόσμο, όταν η κυβέρνηση κάνει πλάτες στους εργοδότες για να έχουν όλο και περισσότερα κέρδη, ενώ η ηγεσία της ΓΣΕΕ περιορίζεται σε χλιαρές-ανώδυνες τοποθετήσεις και σε μια ετεροχρονισμένη αντίδραση (απεργία 17ης Απριλίου…μετά τη λήψη κυβερνητικής απόφασης για τον κατώτατο μισθό), τότε χρειάζεται οι εργαζόμενοι με δικές τους πρωτοβουλίες μέσα στους χώρους δουλειάς και μέσα από τα σωματεία να δυναμώσουν τη μαζική κινητοποίησή τους για να διεκδικήσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης!

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το