Ηράκλειο

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Ιούνη, παράσταση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Ε.ΛΜΕ στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης , με στόχο την καταδίκη του αντιδραστικού Ωρολογίου Προγράμματος σπουδών  και την ανάκλησή του από την Υπουργό της Παιδείας.

Στην παράσταση συμμετείχαν αρκετοί συνάδελφοι, κυρίως, των θιγομένων ειδικοτήτων των κοινωνικών, οικονομικών, νομικών, καλλιτεχνικών μαθημάτων της  οικικακής οικονομίας κλπ.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ , με την τοποθέτηση της στη συγκέντρωση, καταδίκασε την πολιτική της κατεδάφισης των ειδικοτήτων όλων των κοινωνικών επιστημών και καλλιτεχνικών μαθημάτων,  την αποψίλωση του προγράμματος των σπουδών από κάθε μάθημα κοινωνικής και καλλιτεχνικής ευαισθητοποίησης στο Λύκειο και το Γυμνάσιο και την πολιτική της αδιοριστίας, διεκδικώντας μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.

Σύνδεσε την επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ στα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας με τη θέσπιση του σχολείου της ευέλικτης απασχόλησης , του  εξεταστικού μαραθωνίου, της πειθάρχησης,  της διαβάθμισης και   της ιδιωτικό-οικονομικής λειτουργίας όπως επιτάσσουν οι συνθήκες της ΕΕ, ο ΟΟΣΑ και ο ΣΕΒ

Κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να τηρήσουν την απόφαση της ΟΛΜΕ για   αποχή από τη βαθμολόγηση των γραπτών και να ενεργοποιηθούν στο σωματείο και την Επιτροπή Αγώνα για τη συνέχιση της πάλης , μέχρι την ανάκληση του αντιδραστικού μέτρου.

Τονίσαμε  σε δηλώσεις μας στα τοπικά ΜΜΕ ότι η κατάργηση της οργανικής θέσης των προαναφερόμενων ειδικοτήτων είναι το…προανάκρουσμα για  τη συνολική άρση της  μονιμότητας  και την κατάργηση της οργανικής θέσης  για  όλες τις ειδικότητες, μέσω της Αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού, και αναδείξαμε την ανάγκη της συλλογικής και ανυποχώρητης αντίστασης.

Επισημαίνουμε ότι η παράσταση πραγματοποιήθηκε την επομένη της ΓΣ της .ΕΛΜΕ, η οποία είχε μια πρωτόγνωρη, για τα δεδομένα, μαζικότητα, όπου αναπτύχθηκε ένας ουσιαστικός προβληματισμός για τους λόγους και την έκταση της αντιλαϊκής επίθεσης, ενώ λήφθηκαν αποφάσεις για αποχή από τη βαθμολόγηση των γραπτών μέχρι την ανάκληση της ΥΑ για το Ωρολόγιο Πρόγραμμα της καρατόμησης των οργανικών θέσεων και πολλών ειδικοτήτων, για συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα με πρωτοβουλία ανάρτησης πανό στα σχολεία και για  διοργάνωση συλλαλητηρίου την Πέμπτη το απόγευμα.

Απέναντι σε αυτό το αναπτυσσόμενο  συλλογικό κλίμα  αντίστασης στέκονται σταθερά  ως αναχώματα οι κυρίαρχες  δυνάμεις της συνδ, γραφειοκρατίας, με πρακτικές ανάσχεσης του αγωνιστικού παλμού, πρακτικές που οφείλει και μπορεί να παρακάμψει η βάση, με τη συμμετοχή και τη  συσπείρωσή της στις συλλογικές διαδικασίες του σωματείου.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Ημαθίας ενάντια στις αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Β/Θμιας Εκπαίδευσης

Κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Ημαθίας ενάντια στις αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Β/Θμιας Εκπαίδευσης
ΒΕΡΟΙΑ

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στις αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Β/Θμιας Εκπαίδευσης η ΕΛΜΕ Ημαθίας πραγματοποίησε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Δ/νση Β’ Θμιας το μεσημέρι της Τρίτης και στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της Βέροιας.

Βέροια

Στη σχετική ανακοίνωση η ΕΛΜΕ Ημαθίας τόνιζε τα εξής «Ως γνωστόν πριν μερικές ημέρες ανακοινώθηκαν τα νέα ωρολόγια προγράμματα Γυμνασίων και ΓΕΛ που δεν επιχειρούν απλά την αυξομείωση μαθημάτων, όπως συνηθίζεται επί πολλές δεκαετίες, αλλά χωρίς καμία επιστημονική και παιδαγωγική τεκμηρίωση, καταργούν σχεδόν όλα τα γνωστικά αντικείμενα των Κοινωνικών Επιστημών, των Καλλιτεχνικών και γενικότερα της καλλιτεχνικής παιδείας στο ΓΕΛ, το μάθημα της έρευνας (project), μειώνουν τις ώρες της οικιακής οικονομίας στο Γυμνάσιο και πλήττουν τις οικονομικές επιστήμες στο ΓΕΛ. Στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα, είναι ξεκάθαρο ότι το Υπουργείο Παιδείας οραματίζεται ένα σχολείο αποστεωμένο από κάθε έννοια κοινωνικών αξιών, έρευνας, τέχνης το οποίο θα αποτελεί ένα ασφυκτικό εξεταστικό κέντρο, προθάλαμο των πανεπιστημίων

Παράλληλα, το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των ΓΕΛ, με τις καταργήσεις μαθημάτων αφήνει έκθετους/ες χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που ουσιαστικά μένουν άνευ αντικειμένου διδασκαλίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί Καλλιτεχνικών ειδικοτήτων (Εικαστικών, Μουσικής, Θεατρολογίας), οι εκπαιδευτικοί ΠΕ81 (Αρχιτέκτονες, Τοπογράφοι, Πολιτικοί Μηχανικοί, Μηχανικοί από τα ΤΕΙ) και οι εκπαιδευτικοί ΠΕ88.01 (Γεωπόνοι ),εξοστρακίζονται πλήρως από τα ΓΕΛ, ενώ μεγάλες συνέπειες υφίστανται και οι Οικονομολόγοι και Οικιακής Οικονομίας (ΠΕ80) σε ΓΕΛ και Γυμνάσιο. Ειδικά οι ΠΕ78, από το σχολικό έτος 2021-22 κατά το οποίο θα καταργηθεί και η Κοινωνιολογία της Γ’ ΓΕΛ, ουσιαστικά εκδιώκονται συνολικά από το δημόσιο σχολείο, καθώς δεν θα μπορούν να καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις σε καμία βαθμίδα εκπαίδευσης ή τύπο σχολείου.»

Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ. ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 23/06 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ!

Β΄   ΕΛΜΕ   ΕΒΡΟΥ                                                                       

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ

Λίγες μόνο ημέρες μετά την ψήφιση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα νέα ωρολόγια προγράμματα Γυμνασίων και Λυκείων.
Χωρίς καμία επιστημονική ή παιδαγωγική τεκμηρίωση το υπουργείο καταργεί μαθήματα και σχολικά βιβλία που ελάχιστα πρόλαβαν να διδαχθούν, αιφνιδιάζοντας για ακόμη μία φορά τη σχολική κοινότητα. Η λογική που επικράτησε για τις αλλαγές αυτές είναι ξεκάθαρη: στο Δημόσιο Σχολείο πρέπει να ελαχιστοποιηθεί το κόστος της παρεχόμενης εκπαίδευσης και να μειωθεί ακόμα περισσότερο το εκπαιδευτικό προσωπικό.Συγκεκριμένα, το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας, με τόσα χρήσιμα γνωστικά αντικείμενα για τη διαπαιδαγώγηση εφήβων (διατροφή, αγωγή υγείας, διαπροσωπικές σχέσεις, πολιτιστική, κοινωνική περιβαλλοντική και οικονομική αγωγή κλπ.) εξαφανίζεται από το ωρολόγιο πρόγραμμα των Γυμνασίων.
Οι Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες, μέσω συνοπτικών διαδικασιών, άνευ διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους φορείς Κοινωνικών Επιστημών, εξοβελίζονται από τον κορμό του ωρολογίου προγράμματος στερώντας από τους μαθητές του Λυκείου θεμελιώδεις γνώσεις, πολύτιμες για την κατανόηση της σύγχρονης κοινωνίας μέσα στην οποία καλούνται να υπάρξουν δρώντας ως υπεύθυνοι και δημοκρατικοί πολίτες. Με τον εξοβελισμό των μαθημάτων αυτών από το Λύκειο η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στερεί συνολικά από τη νέα γενιά, τη δυνατότητα κατανόησης και ερμηνείας των σύνθετων κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών, που συντελούνται τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία είναι απαραίτητο οι μαθητές να εφοδιάζονται με γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να επιβιώσουν σε μια περίπλοκη πραγματικότητα, μένουν έκθετοι, χωρίς πολιτική παιδεία, που καλλιεργεί την υπευθυνότητα, τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη μέσα σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.
Η παντελής απουσία επίσης, μαθημάτων Καλλιτεχνικής Παιδείας από το Λύκειο, καταδεικνύει την αντίληψη που έχει το Υπουργείο Παιδείας για την καλλιέργεια της αισθητικής αγωγής των αυριανών πολιτών. Η επαφή με τις τέχνες και τον πολιτισμό φαίνεται πως δεν απασχολεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας καθώς, όχι μόνον, δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες, αλλά ούτε καν στα ψιλά γράμματα των νέων ωρολογίων προγραμμάτων.
Η κατάργηση επίσης των Ερευνητικών Δραστηριοτήτων από το Λύκειο στερεί τη δυνατότητα της εμπλοκής των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία με ένα εναλλακτικό τρόπο, όσο και από συγκεκριμένες ειδικότητες, πολύτιμο ωράριο.
Αντί να οδεύουμε λοιπόν προς ένα σχολείο ουσιαστικών γνώσεων και ολόπλευρης μόρφωσης, το οποίο φέρνει σε επαφή τους μαθητές με την κοινωνία, την ιστορία, το περιβάλλον, την τέχνη και τον πολιτισμό και που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες, παρακολουθούμε τη σταδιακή ολίσθησή του σε ένα «κέντρο» στείρας απόκτησης βασικών «δεξιοτήτων» όπως καθορίζονται από τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε.
Είναι δεδομένο ότι από τον Σεπτέμβρη χιλιάδες συνάδελφοί θα κριθούν υπεράριθμοι, ενώ οι αναπληρωτές των αντίστοιχων ειδικοτήτων κινδυνεύουν με απόλυση!
Για όλα τα παραπάνω ο κλάδος οφείλει να είναι στις επάλξεις.·         Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 23 Ιουνίου στις 12.30 στην πλατεία Ν.Ορεστιάδος.·         Ζητούμε από την ΟΛΜΕ να προχωρήσει άμεσα σε Γ.Σ. προέδρων, ώστε να συνεχιστούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου.Το φθηνό σχολείο των περικοπών δεν αξίζει στους μαθητές μας!Αγωνιζόμαστε για:Πλήρη μορφωτικά δικαιώματα για όλους τους μαθητές.Μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα τώρα.Πλήρη διασφάλιση των εκπαιδευτικών θέσεων όλων των συναδέλφων και των εργασιακών δικαιωμάτων τους.Μόνιμους μαζικούς διορισμούς. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.
Κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου Κεραμέως.
Η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», η πολιτική των απολύσεων, δεν θα περάσει!
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Η Πρόεδρος                                                                            Η Γ. Γραμματέας

Γιαννάτου Κική                                                                    Γεωργουσίδου Μαρία

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το