Μια σημερινή φωτογραφία από τη Σάμο αποτυπώνει πλήρως την υγειονομική κατάσταση στα ελληνικά νησιά.

Σε αυτή φαίνεται μια ηλικιωμένη ασθενής να μεταφέρεται από το ΕΚΑΒ πάνω σε καρότσα αγροτικού, χωρίς προφανώς να τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα.

Η φωτογραφία 

Τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών έχουν καταγγείλει τις τραγικές ελλείψεις αναφορικά με την περίθαλψη των ασθενών στα ελληνικά νησιά.

Έκδηλη είναι και η οργή των κατοίκων για την κατάσταση που βιώνουν και τα περιστατικά μεταφοράς σε «καρότσα» με τα συχνότερα παράπονα να προέρχονται από μια δεκάδα νησιών: Κέρκυρα, Χίο, Κεφαλληνία, Ζάκυνθο, Σαλαμίνα, Κω, Σάμο, Σαντορίνη, Κάλυμνο και Μύκονο.

Πρόκειται στην πλειονότητα τους  για τουριστικά νησιά όπου ο μόνιμος πληθυσμός δεν αντιστοιχεί στις λειτουργικές ανάγκες του θέρους. Μια ιδιαίτερη επιβάρυνση αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ιονίου που διακομίζουν πλήθος περιστατικών δια θαλάσσης, τα οποία  διεκπεραιώνονται από τις λιγοστές τοπικές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν νησιά με αρκετούς μόνιμους κατοίκους που δεν διαθέτουν καθόλου ΕΚΑΒ όπως είναι η Αίγινα (13 χιλ), η Μήλος (5 χιλ), οι Βόρειες Σποράδες και φυσικά όλα τα μικρότερα. Σε νησιά όπως η Ιος, η Κάρπαθος, τα Κύθηρα, η Αλόννησος το ΕΚΑΒ διαθέτει έναν μεμονωμένο υπάλληλο! Σε κάποια από αυτά υπάρχει κι ένας μικρός αριθμός οδηγών των Κέντρων Υγείας.

πηγή: tvxs

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το