Ποινή φυλάκισης 22 ετών και έξι μηνών επέβαλε το δικαστήριο της Μινεσότα στον Ντέρεκ Σόβιν, δηλαδή τον αστυνόμο που δολοφόνησε τον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ πέρυσι στη Μινεάπολη, πυροδοτώντας έκρηξη διαδηλώσεων στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο πλανήτη.  

Υπενθυμίζεται ότι όλη η ανθρωπότητα είδε το δραματικό βίντεο του θανάτου του 46χρονου Φλόιντ, πεσμένο μπρούμυτα στο έδαφος και δεμένο με χειροπέδες, να φωνάζει ότι «δεν μπορεί να αναπνεύσει», καθώς ο λευκός αστυνομικός είχε γονατίσει στον λαιμό του.

Η Εισαγγελία είχε ζητήσει φυλάκιση 30 ετών, ενώ ο δικηγόρος του κατηγορουμένου ζητούσε να μετρήσει ο χρόνος που ο Σόβιν ήταν στη φυλακή και να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους. 

Ο Σόβιν αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης ως 40 χρόνια για φόνο β΄ βαθμού, 25 για φόνο γ’ βαθμού και 10 για ανθρωποκτονία. Ωστόσο ο Σόβιν δεν είχε προηγούμενες καταδίκες. Η πρακτική που ακολουθείται στην Πολιτεία είναι ότι όποιος δεν έχει καταδίκες να καταδικάζεται σε 12,5 χρόνια και για φόνο β΄ και για φόνο γ΄ βαθμού. Ο δικαστής είχε τη δυνατότητα να αποφασίσει ποινή ανάμεσα σε 10 έτη και 8 μήνες, μέχρι 15 έτη, για κάθε αδίκημα.

Πριν ανακοινωθεί η απόφαση ο Σόβιν είχε απευθυνθεί στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ που ήταν στην αίθουσα: «Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια Φλόιντ», είπε αρχικά, για να προσθέσει ότι «στο μέλλον θα υπάρξουν νέες πληροφορίες, ελπίζω ενδιαφέρουσες, που θα σας φέρουν τη γαλήνη», χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί. 

Ο αγώνας συνεχίζεται…

Η αδελφή του Φλόιντ δήλωσε ότι «η σημερινή απόφαση για τη φυλάκιση του αστυνομικού, ο οποίος σκότωσε τον αδελφό μου, δείχνει ότι τα ζητήματα της αστυνομικής βίας επιτέλους αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα. Ωστόσο έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας και πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές πριν οι Αφροαμερικανοί αρχίσουν να αντιμετωπίζονται δίκαια και ανθρώπινα από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου σε αυτή τη χώρα». 

Ο γενικός εισαγγελέας της Μινεσότα, Κέιθ Έλισον, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της υπόθεσης Σόβιν «δεν είναι αρκετό». Όπως εξήγησε, «το αποτέλεσμα αυτής της υπόθεσης είναι εξαιρετικά σημαντικό. Αλλά από μόνο του, δεν είναι αρκετό. Η ελπίδα μου για τη χώρα μας είναι ότι αυτή η στιγμή θα μας κάνει να σκεφτούμε και επιτρέπει να αφιερώσουμε εκ νέου τους εαυτούς μας στην πραγματική κοινωνική αλλαγή που θα μας οδηγήσει πολύ πιο πέρα προς την κατεύθυνση της δικαιοσύνης».

πηγή: efsyn

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το