Μια φορά κι έναν καιρό, τα πολύ παλιά τα χρόνια, όταν τα παιδιά έπαιζαν ακόμα στις αλάνες και τις ρούγες των γειτονιών, τραγουδούσαν ρυθμικά: Φράγκο Μαράγκο, Πίτσι Καμαράγκο. Το δίστιχο αυτό, που το αναφέρει και ο φιλέλληνας ιστορικός Φρανσουά Πουκεβίλ (1770-1838), στα γραπτά του για την Ελλάδα, έχει τις ρίζες του στην εποχή της Φραγκοκρατίας. Ο ελληνικός πληθυσμός το τραγουδούσε για να σατιρίσει τους κατακτητές. Για το «Φράγκο» δεν χρειαζόμαστε επεξήγηση, σημαίνει «Φράγκε». Το «Μαράγκο», είναι παραφθορά του «Βαράγγου», που παραπέμπει τους Βαράγγους, μισθωτούς στρατιώτες των Φράγκων. Οι Βάραγγοι ήταν σκληροί πολεμιστές, Βίκινγκ, που πρόσφεραν μισθωτές υπηρεσίες σε όλους τους ισχυρούς της εποχής, Ρώσους, Φράγκους και άλλους. «Πίτσι Καμαράγκο», σημαίνει στην ίδια γλώσσα, «τελευταίος δούλος» ή «δούλος των δούλων».

Το διστιχάκι αυτό μας ήρθε στο μυαλό, όταν ακούσαμε τις δηλώσεις του Υπουργού Άδωνι στις 24 Μάρτη, για τα νέα… «ανακουφιστικά» μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση. Τρεις υπουργοί, ο ένας μετά τον άλλον, μας τα ανακοίνωναν.

Από τη δήλωση Άδωνι ξεχωρίζουμε: «… χάρη στις πολύ καλές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε ολοένα και μεγαλύτερους βαθμούς ευελιξίας για να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας. Δε θα ήθελα καν να σκεφτώ, γιατί η πατρίδα μας πέρασε τα προηγούμενα χρόνια μια μεγάλη φάση αντιευρωπαϊσμού, τι θα συνέβαινε αν στην παρούσα κρίση ήμασταν χωρίς την Ευρώπη. Όλοι το καταλαβαίνουμε και καλώ να το συνεκτιμήσουμε, για να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι, ότι καταφέραμε να ήμαστε πλήρες μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις προηγούμενες περιπέτειες».

Πόσο τρίδουλος πρέπει να είσαι, ώστε να χωρέσεις μια δήλωση υποταγής, στην εξαγγελία μέτρων για την μάστιγα του κορονοϊού. Και ποιας ΕΕ; Αυτή της Γερμανίας και της Τσεχίας, που σύμφωνα με ειδήσεις των ΜΜΕ, κατακρατάνε προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού που στέλνονται από την Κίνα, για ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, για πάρτη τους;

Όσο για τα …μέτρα, εξαγγέλθηκαν. Περιμένετε να δούμε ποιοι θα πάρουν λεφτά, οι δικοί τους και ποιοι θα πνιγούν στη γραφειοκρατεία, ώστε να μην προλάβουν να πάρουν λεφτά, όλοι οι άλλοι. Η Novartis, θα πάρει 800 ευρώ για κάθε εργαζόμενο; Απλά, ενημερωτικά ρωτάμε.

Ο Υπουργός δήλωσε ακόμα, πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, δεν θα είναι τα… τελευταία. Μπρρ! Ανατριχίλα! Το τελευταίο μέτρο που θα πάρει θα είναι να ζητήσει πίσω, όσα και αν θα δώσει, στα πρώτα, τα… «ανακουφιστικά». Και ήδη, ω του θαύματος! Δεν πρόλαβαν να πουν με τυμπανοκρουσίες ότι θα δώσουν σε κάποιους 800 ευρώ και ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε όσο πιο αθόρυβα γινόταν ότι δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να κόψουν στη μέση, τόσο το χρόνο εργασίας όσο και την αμοιβή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούν για ένα εξάμηνο και βλέπουμε…

Γερούν γερά, Πίτσι Καμαράγκο.

Τάνια Ζωγράφου

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το