Καταγγέλλουμε την συμμετοχή του Κωστή Χατζηδάκη, αντιπροέδρου της ΝΔ, πρώην Υπουργού Εργασίας και προσωρινού Υπουργού Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, νυν Υπουργού Οικονομικών, σε εκδήλωση του Τομέα Νεοελληνικής Κοινωνίας του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου στην Παλιά Βουλή, συμμετείχαν επίσης τρεις ακόμα πρώην και νυν υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί, καθώς και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Ελληνικών Πετρελαίων, δηλαδή ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της εγχώριας πλουτοκρατίας, προς τιμήν του οποίου μάλιστα οργανώθηκε η εκδήλωση, και ο οποίος είναι επίτιμος διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η απόφαση του τμήματος για τη διοργάνωση εκδήλωσης με τη συμμετοχή όλων των παραπάνω και ιδιαίτερα του Κ. Χατζηδάκη είναι άκρως ντροπιαστική, καθώς το κυβερνών κόμμα του οποίου είναι μέλος έχει επιδοθεί σε μια άνευ ορίων επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα του λαού κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργού Εργασίας, ειδικά μέσω του Νόμου Χατζηδάκη-Βρούτση, με τη κατάργηση του 8ωρου, τις κάρτες εργασίας και το φακέλωμα και την περιστολή της συνδικαλιστικής δραστηριότητας.

Αντίστοιχα ο ίδιος καμία σχέση δεν έχει με τις κοινωνικές επιστήμες και τον ακαδημαϊκό χώρο, αντίθετα κατά την 4ετή θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η Κοινωνιολογία και άλλα μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών που διδάσκονταν στη Γ΄ Γυμνασίου και σε όλες τις τάξεις του Γενικού Λυκείου επί 16 ώρες την εβδομάδα συνολικά, υπέστησαν μείωση ωρών διδασκαλίας ή και πλήρη κατάργηση, κατάργηση Κοινωνιολογίας από εξεταζόμενο μάθημα στις Πανελλαδικές, μείωση της Πολιτικής Παιδείας από 3 ώρες σε 2, κατάργηση των μαθημάτων «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών» και «Σύγχρονος Κόσμος, Πολίτης και Δημοκρατία» της Β΄ Λυκείου. Με τις παραπάνω αλλαγές, οι ώρες των κοινωνικών σπουδών περιορίστηκαν σε 4 (μείωση κατά 75%), με ένα 2ωρο μάθημα (Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή) στη Γ΄ Γυμνασίου και ένα 2ωρο μάθημα (Πολιτική Παιδεία) στην Α΄ Λυκείου.

Είναι σαφής η πολιτική εξαφάνισης και του τελευταίου ψήγματος Κοινωνικών Επιστημών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση που εφαρμόζει η ΝΔ, και καθίσταται ακόμη πιο ξεκάθαρη από τα λόγια του Α. Γεωργιάδη: “Η κοινωνιολογία κάνει τα παιδιά μας αριστερά”, ή της πρώην Υπουργού Παιδείας, Ν. Κεραμέως: “… η Ιστορία δεν πρέπει να έχει κοινωνιολογικό χαρακτήρα, πρέπει να έχει χαρακτήρα διαμόρφωσης εθνικής συνείδησης”.

Η πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας ακολούθησε πιστά τις μνημονιακές εντολές που κατερειπώνουν τα δημόσια πανεπιστήμια, υποβαθμίζουν τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα, ιδιωτικοποιούν την παιδεία, ενώ διαθέτουν κονδύλια για την καταστολή και αστυνόμευση του φοιτητικού κινήματος. Το ίδιο το Πάντειο που ακόμα δεν διαθέτει εστίες, έχει δεχθεί τρομαχτική μείωση της χρηματοδότησης από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, σε πολλές εκ των οποίων συμμετείχε η ΝΔ.

Ακόμα σημαντικότερο όμως είναι ότι ο Κ. Χατζηδάκης είναι υπεύθυνος για το ξεπούλημα των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, αλλά και του ΟΣΕ, υπηρετώντας την εγκληματική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που γεννά τραγωδίες όπως η πρόσφατη στα Τέμπη, που η Νέα Δημοκρατία και τα ΜΜΕ πασχίζουν μανιωδώς να συγκαλύψουν, παρά το θάνατο δεκάδων συμφοιτητών και συμπολιτών μας.

Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε εν μέσω εκλογικής περιόδου, υποτάσσοντας το Πάντειο Πανεπιστήμιο στα ψηφοθηρικά σχέδια της ΝΔ.

Χωρίς να τρέφουμε καμία αυταπάτη για το αστικό πανεπιστήμιο, που θέλει να υποτάξει τις συνειδήσεις της νεολαίας στη βάρβαρη ιδεολογία των κυρίαρχων τάξεων, του ευρωμονόδρομου και της κυριαρχίας του νόμου της αγοράς, καταδικάζουμε την απροκάλυπτη μετατροπή του Παντείου και του Τμήματος Κοινωνιολογίας σε μοχλό ξεπλύματος της αντιλαϊκής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, του Κ. Χατζηδάκη και των μονοπωλίων που εκπροσωπούν, όπως τα ΕΛΠΕ.

πηγή: poreia.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το