Παρά την έξαρση των ιώσεων και του κορονοϊού ακόμα στο προσκήνιο, η εξεταστική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαρκεί μόλις 10 μέρες! Οι φοιτητές αναγκάζονται να δώσουν δύο και τρία μαθήματα μέσα σε μια μέρα, ενώ ήδη γράφουν κάθε μέρα, για να μπορέσουν να δοθούν όλα τα μαθήματα στο τόσο μικρό διάστημα των 10 ημερών. Όπως καταλαβαίνουμε, αυτά τα προγράμματα είναι εξοντωτικά για τους φοιτητές και πόσο μάλλον για τους εργαζόμενους φοιτητές που ήδη δυσκολεύονται να πάρουν άδειες, λόγω του εργασιακού μεσαίωνα που έχει διαμορφωθεί στους χώρους εργασίας σήμερα, με τους περισσότερους να αποκλείονται από τις εξετάσεις στη βάση του δυσβάστακτου ωραρίου που διαμορφώθηκε για την εξεταστική.

Παρόλα αυτά, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι μπορεί ένας φοιτητής να ξεπεράσει τα παραπάνω εμπόδια, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν εξασφάλισε πως θα δώσει και θα περάσει το μάθημα, γιατί πρέπει επιπλέον να αντιμετωπίσει την παντελή έλλειψη υποδομών. Στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης πχ στο μάθημα «Εισαγωγή στον Νεοελληνικό Λόγο», μάθημα 1ου έτους, η εικόνα που αντικρίσαμε όσοι το δίναμε ήταν το λιγότερο αντιπροσωπευτική της κατάστασης που επικρατεί αυτές τις μέρες σε όλες τις σχολές: φοιτητές στοιβαγμένοι σε αίθουσες και αμφιθέατρα που ξεχειλίζουν, καθηγητές να προτρέπουν τους φοιτητές να κάτσουν στα περβάζια να γράψουν, μέτρα προστασίας που προφανώς δεν τηρούνται αφού δεν υπάρχουν αίθουσες και είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον, ένας επιτηρητής για 200 άτομα να φωνάζει για να σταματήσει το χάος «μην μου δώσετε τη χαρά να σας μηδενίσω τις κόλλες, το καλύτερό μου είναι εμένα»… Φοιτητές που μετακινούνται από την μια αίθουσα στην άλλη και ξανά πίσω μήπως και χωρέσουν σε κανένα περβάζι να γράψουν, για να στριμωχτούν τελικά ανάμεσα σε άλλους συμφοιτητές τους, καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όλων μας.

Το άγχος της εξεταστικής φέτος συνοδεύεται από τον φόβο της μετάδοσης και νόσησης από το «κοκτέιλ ιώσεων» και τον αποκλεισμό χιλιάδων φοιτητών από την εξεταστική. Μέχρι στιγμής και για αυτή την περίοδο της εξεταστικής δεν υπάρχει καμία μέριμνα για δεύτερη εξεταστική προκειμένου να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής! Δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο το ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να βρει κτήρια, εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό για εξεταστικές που δεν θα θυμίζουν πανελλήνιες δίνοντας το ένα μάθημα μετά το άλλο, ιδίως όταν δίνει εκατομμύρια για πανεπιστημιακή αστυνομία και ούτε μισή δεκάρα για τα πανεπιστήμιά μας.

Ως Φοιτητική Πορεία παλεύουμε για να ενισχυθεί ο αγώνας για εξεταστικές με ανθρώπινους ρυθμούς, κόντρα στην εντατικοποίηση και τις καθηγητικές αυθαιρεσίες, χωρίς αποκλεισμούς.

Φοιτητική Πορεία Ιωαννίνων

Φωτογραφία “εξωφύλλου”: από το αρχείο

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το