Ο επαναστάτης καλλιτέχνης και στέλεχος του NPA (New Peoples’ Army), Ka Parts Bagani, δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας στην επαρχία South Cotabao.

Γραφείο Πληροφοριών | Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλιππίνων

Την περασμένη Δευτέρα, 16 Αυγούστου, ο Ka Parts Bagani, γνωστός επαναστάτης ζωγράφος και εικονογράφος, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στο Barangay Cannery Polomolok, στην επαρχία South Cotabato, από στρατιωτικούς και αστυνομικούς.

Ο Marco Valbuena, Επικεφαλής Ενημέρωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος των Φιλιππίνων (ΚΚΦ) αντέκρουσε τα ψέματα που διακινούνται από τον στρατό και την αστυνομία ότι ο Ka Parts σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών όταν υποτίθεται ότι του επιδόθηκε ένταλμα σύλληψης. “Ο Ka Parts ήταν άοπλος και δεν ήταν σε θέση να πολεμήσει”, δήλωσε ο Valbuena.

Ο Valbuena εξέφρασε την οργή του “για τη βαρβαρότητα των εγκληματικών πρακτόρων του καθεστώτος ΗΠΑ-Ντουτέρτε”. Καταδίκασε έντονα και κατέστησε υπεύθυνους το 5ο Τάγμα Ειδικών Δυνάμεων και την Εθνική Αστυνομία των Φιλιππίνων για το έγκλημά τους να σκοτώσουν εξωδικαστικά τον Ka Parts.

Το ΚΚΦ απέτισε τον ύψιστο φόρο τιμής στον Ka Parts Bagani ως Κόκκινο Καλλιτέχνη του Λαού και γενναίο πολεμιστή του Νέου Λαϊκού Στρατού. “Ο Ka Parts αφιέρωσε όλη του τη ζωή και το καλλιτεχνικό του ταλέντο στον λαό των Φιλιππίνων και στον αγώνα του ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τη φεουδαρχία και τον γραφειοκρατικό καπιταλισμό”.

“Τα έργα τέχνης του αντανακλούσαν τη λαχτάρα του λαού για ελευθερία από την καταπίεση, την εκμετάλλευση, την πείνα και για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση”, δήλωσε ο Valbuena. Τα έργα τέχνης του έδωσαν ζωή και χρώμα σε πολλές επαναστατικές εκδόσεις, βιβλία και λοιπή λογοτεχνία που κινητοποιούσαν και ενθουσίαζαν τις μάζες.

Παρά το γεγονός της μικροαστικής του καταγωγής, η καρδιά του Κα Παρτς ανήκε στις μάζες. Σύμφωνα με τον ίδιο, το “Parts” προήλθε από τη σύντμηση του “Pulang Artista ng Sambayanan” (σ.τ.μ.: που σημαίνει Κόκκινος Καλλιτέχνης του Λαού). Και επειδή είχε ιδιαίτερη αγάπη για τις μάζες των Lumad, πήρε το όνομα “Bagani” (πολεμιστής Lumad) ως υπόσχεση να αγωνιστεί για τα δικαιώματά τους.

Το 2007, τα αριστουργήματά του εκτέθηκαν στο UP Diliman, τα οποία απέσπασαν επαίνους από τον κόσμο, τους καλλιτέχνες και τους κριτικούς λόγω του ξεχωριστού στυλ και του θέματος, όπου οι μάζες και οι πολεμιστές τους ήταν πάντα το επίκεντρο.

“Ο Ka Parts ήταν ταπεινός και δεν ήταν ποτέ αλαζόνας ούτε υπερόπτης”, πρόσθεσε το ΚΚΦ. Ακόμη και με εκείνους που μόλις είχε γνωρίσει, ο Παρτς ήταν εύκολο να συνεννοηθεί και ήταν καλή παρέα. Μοιραζόταν το ταλέντο του με όποιον ήθελε να μάθει να ζωγραφίζει, να εικονογραφεί και να σμιλεύει.

Αν και ήταν γνωστός ως επαναστάτης καλλιτέχνης, ο Κα Παρτς ήταν κυρίως ένας κόκκινος μαχητής και στρατιωτικό στέλεχος του NPA. Το Κόμμα σημείωσε την ανυπολόγιστη συμβολή του στην προώθηση της ένοπλης επανάστασης στην περιοχή του νότιου Μιντανάο και σε άλλα μέρη του Μιντανάο.

“Η ζωή του Ka Parts θα αποτελεί για πάντα πηγή έμπνευσης για τον λαό των Φιλιππίνων, για τους Κόκκινους μαχητές και για τους επαναστάτες καλλιτέχνες σε όλους τους τομείς της τέχνης που είναι ένα με τους εργάτες και τους αγρότες στην προσδοκία και τον αγώνα τους να αναδιαμορφώσουν την κοινωνία και ολόκληρο τον κόσμο, να εξαλείψουν την καταπίεση και την εκμετάλλευση και να σμιλέψουν ένα νέο σύστημα προόδου και ελευθερίας”, δήλωσε το Κόμμα. 

Πηγή: antigeitonies3.blogspot.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το