ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣ/ΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

Αρ. Πρωτ/λου: 34/9-6-2020
ΠΡΟΣ:
1. Υπουργείο Υγείας (γραφείο Υπουργού)
2. 2η ΥΠΕ
3. Διοικητή διασυνδεόμενων νοσοκομείων Σάμου – Ικαρίας
4. Αναπληρωτή Διοικητή ΓΝ ΚΥ Ικαρίας
5. Βουλευτή Νομού Σάμου
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
2. Δήμο Ικαρίας
3. ΜΜΕ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Τα νησιά μας έχουν πληρώσει βαρύ φόρο ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές λόγω της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης σε όλους τους τομείς απ΄ τις πολιτικές επιλογές των κέντρων εξουσίας.

Ως απάντηση στην τραγική αυτή κατάσταση, με σκληρή προσωπική εργασία των κατοίκων και προσφορές κυρίως σε χρήμα των ομογενών συμπατριωτών μας, καταφέραμε να χτίσουμε το Νοσοκομείο μας (όπως και το Γηροκομείο, δρόμους, σχολεία, ιατρεία κι άλλες υποδομές) που συνεχίζουμε να ενισχύουμε με δωρεές κάθε είδους.

Παρότι μετά από προσπάθειες χρόνων η Ελληνική Πολιτεία ανέλαβε την λειτουργία του η υπόθεση κάλυψης των στοιχειωδών υγειονομικών αναγκών μας χρειάστηκε να περάσει από «χίλια κύματα» (ανάμεσα στα οποία και πάλι η υποβάθμιση – μετατροπή του σε παράρτημα του Νοσοκομείου Σάμου ).

Χρειάστηκαν μεγάλες και επανειλημμένες κινητοποιήσεις για να πετύχουμε την μερική έστω αυτονομία του Νοσοκομείου μας και κυρίως την ύπαρξή του, εν μέσω πολιτικών κλεισιμάτων και συγχωνεύσεων. Καταφέραμε, έστω και με εύθραυστο τρόπο, να ζούμε με μια βασική ασφάλεια στον τόπο μας. Αρχές του 21ου αιώνα τα νησιά μας πάσχιζαν και πασχίζουν για αυτά τα στοιχειώδη που θεωρούνται δεδομένα στον τομέα της Υγείας από δεκαετίες.

Πρέπει να θυμίσουμε πως τα νησιά μας (Ικαρία, Φούρνοι, Θύμαινα) περιβάλλονται απ’ το Ικάριο πέλαγος, μια από τις δυσκολότερες και πιο άγριες θάλασσες. Ακόμα και το καλοκαίρι οι αποκλεισμοί είναι πολύ συχνοί σε συνδυασμό και με την προβληματικότατη ακτοπλοϊκή σύνδεση. Οδικό δίκτυο προβληματικό έως κάκιστο, οι διακοπές ρεύματος και τηλεπικοινωνιών συνηθισμένο φαινόμενο. Άρα η μόνη λύση για όποιον άνθρωπο αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας είναι οι πλήρως στελεχωμένες δημόσιες μονάδες υγείας.

Άλλωστε όπως έχουν παραδεχτεί και οι ίδιες οι υπηρεσίες του Υπουργείου (πχ το πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας μετά την εγκληματική πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ το 2003) η ανάπτυξη και στελέχωση των μονάδων υγείας για την παροχή θεραπείας στον τόπο μας αποτελούν την ασφαλέστερη και οικονομικότερη λύση.

Τα τελευταία χρόνια χάρη στις λιγοστές προσλήψεις κυρίως συμβασιούχων (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, Συμβάσεις έργου κλπ), την προμήθεια κάποιου βασικού εξοπλισμού (πχ αξονικός τομογράφος) και την υπερπροσπάθεια του προσωπικού του, το Νοσοκομείο μας έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη και της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών.. Χαρακτηριστικότατη απόδειξη αυτής της αναντίρρητης αλήθειας αποτελεί η κατακόρυφη μείωση των διακομιδών, ιδίως των αεροπορικών, η οποία παρατηρούνταν τα προηγούμενα χρόνια λόγω έλλειψης βασικών ειδικοτήτων.

Όμως, την ώρα που εμείς με μεγάλο κόπο κερδίζαμε σιγά- σιγά τα στοιχειώδη, οι διαχρονικά εφαρμοζόμενες πολιτικές των τελευταίων ετών από όλες ανεξαρτήτως τις κυβερνήσεις, υπονόμευαν και υπονομεύουν αυτήν την προσπάθεια.

Αυτή η δυσμενής εξέλιξη παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας την εποχή του κορονοϊού και της διογκούμενης οικονομικής κρίσης, απειλώντας άμεσα όλες μας τις προσπάθειες και την προοπτική μιας καλύτερης ζωής σ’ αυτή την ακριτική περιοχή του Αιγαίου.

ΖΗΤΑΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Αυτοτελές – αυτόνομο Νοσοκομείο Ικαρίας – Να ακυρωθεί η διασύνδεση με το Νοσοκομείου Σάμου.
  • Να ισχύσει ο νέος οργανισμός του Νοσοκομείου που έχει εγκριθεί από το ΚΕΣΥΠΕ επί θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης.
  • Να αναβαθμιστούν οργανικά, λειτουργικά κι από άποψης στελέχωσης κι εξοπλισμού οι μονάδες της περιφέρειας (ΚΥ Ευδήλου, πολυδύναμα κι αγροτικά ιατρεία) με βάση τα ισχύοντα οργανογράμματα.
  • Ενίσχυση των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ με μόνιμους διασώστες.
  • Να προχωρήσουν οι διαδικασίες κάλυψης των κενών σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό με μόνιμο προσωπικό που θα εξασφαλίζει την πλήρη λειτουργία τόσο του Νοσοκομείου όσο και των περιφερειακών μονάδων. Όχι σε λύσεις μπαλώματα με συμβασιούχους – επικουρικούς -μπλοκάκια.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθώς όπως αποδεικνύει η ίδια η καθημερινότητα, κρίνονται άκρως απαραίτητοι μιας και καλύπτουν, όπως και οι μόνιμοι συνάδελφοί τους, πάγιες και διαρκείς ανάγκες και στελεχώνουν διαχρονικά υποστελεχωμένες υπηρεσίες στις δομές υγείας των νησιών μας.
  • Να παραμείνουν στην δουλειά οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, οι οποίοι απολύονται το ερχόμενο φθινόπωρο. Δεν νοείται σε νοσοκομείο, ιδίως εν μέσω πανδημίας όπου κανείς δεν περισσεύει, αφενός να απολύεται προσωπικό και αφετέρου να μην υφίσταται οργανωμένη καθαριότητα. Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, τόσο οι υπό απόλυση καθαριστές όσο και αυτοί που αναμένεται να υπογράψουν νέες συμβάσεις, κρίνονται όλοι τους αναγκαίοι προκειμένου να βγαίνουν οι βάρδιες, να τηρούνται τα ρεπό και οι άδειες και – κυρίως – να είναι καθαρό το νοσοκομείο.
  • ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ που πέραν του εργασιακού μεσαίωνα που εγκαθιστούν, κοστίζουν περισσότερο και παρέχουν υπηρεσίες πολύ χαμηλής ποιότητας. Η εμπειρία μας εδώ τοπικά αλλά και πανελλαδικά είναι ενδεικτική.
  • Να δοθεί προτεραιότητα σε κρίσιμες ειδικότητες που αυτή την στιγμή καλύπτονται από μόνο 1 γιατρό (παθολογίας, καρδιολογίας)
  • Άμεση προκήρυξη θέσης τουλάχιστον ενός γιατρού ακτινολόγου προκειμένου να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η λειτουργία του αξονικού τομογράφου. Από τους 3 ακτινολόγους που είχαμε αρχές του έτους, λόγω μετακινήσεων/αποσπάσεων έχουμε απομείνει με 1 ακτινολόγο.
  • Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ειδικότητες που δεν καλύφτηκαν ποτέ (πχ ψυχίατρος, οφθαλμίατρος, νεφρολόγος, νευρολόγος, ενδοκρινολόγος κ.α.) 
  • Άμεση πρόσληψη 2 μαιών
  • Ενόψει των επικείμενων αποχωρήσεων ιατρών τον επόμενο χρόνο απαιτούμε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αναπλήρωσής τους. Συγκεκριμένα αναμένεται να μείνουμε ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟ μιας και ο ένας βρίσκεται σε ηλικία συνταξιοδότησης και ο άλλος έχει υποβάλλει αίτηση μετακίνησης.
  • Ανάπτυξη, στελέχωση, εξοπλισμός της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού για να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν οι δεκάδες νεφροπαθείς συμπατριώτες μας.
  • Ανάπτυξη Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας.
  • Ανάπτυξη τμήματος Αιμοδοσίας
  • Εμπλουτισμός των δυνατοτήτων του μικροβιολογικού εργαστηρίου με ευρύτερη γκάμα εργαστηριακών εξετάσεων.
  • Από τον Φεβρουάριο έως τον Νοέμβρη του 2021 αναμένεται να λήξουν οι συμβάσεις 1 ΔΕ Μάγειρα και 1 ΥΕ Τραπεζοκόμου του ΟΑΕΔ καθώς και 1 επικουρικό προσωπικό ΥΕ Πλύντρια με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η λειτουργία σε κουζίνα/πληντύρια και το προσωπικό τους να οδηγείται στην εξουθένωση και την καταστρατήγηση κάθε εργασιακής νομοθεσίας (24ωρες βάρδιες, αλλότρια καθήκοντα, κατάργηση κάθε άδειας, καταστρατήγηση ρεπό). Επειδή η αποχώρηση των συναδέλφων αυτών θα μας αφήσει με 4 εργαζόμενους να καλύπτουν τις ανάγκες σε μάγειρα-τραπεζοκόμους-πλύντριες σε 24ωρη βάση (!!!) ζητάμε άμεσα την πρόσληψη ενός (1) Τραπεζοκόμου υπό την προϋπόθεση πως όλοι οι υπόλοιποι θα παραμείνουν στις θέσεις τους και δεν θα απολυθούν με την λήξη των συμβάσεών τους.
  • Θέσπιση επιστημονικών, μισθολογικών και άλλων κινήτρων προκειμένου να καλύπτονται ευκολότερα οι προκυρηχθείσες θέσεις ιατρών σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η δική μας.
  • Επιτάχυνση διαδικασιών πρόσληψης ιατρικού και μη προσωπικού.
  • Έξω οι ιδιώτες από την υγεία, ΟΧΙ στις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το