γράφει ο Νίκος Κυρίτσης

Στις κατευθύνσεις του νεότευκτου, ακόμα πιο αντιδραστικού, «συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο», που σκάρωσαν τα επιτελεία του δυτικοευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, κινείται η αντιπροσφυγική-αντιμεταναστευτική πρόσφατη τροπολογία Καιρίδη για την υποτιθέμενη νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Το νέο ευρωσύμφωνο, πέρα από τις γνωστές πρόνοιες για τη στρατοκρατική θωράκιση και την παντοειδή καταστολή των κρατών-μελών με στόχο «την αποτροπή των λαθροεισβολέων», εστιάζει στη συγκυρία συγκεκριμένα μεταξύ των άλλων και στην «ενθάρρυνση» των χωρών της ένωσης για τη σύναψη συμφωνιών με τρίτες χώρες προκειμένου -λέει- να καθοριστούν «οι νόμιμες οδοί μετανάστευσης – εξασφάλισης φθηνού εργατικού δυναμικού». Έχοντας ήδη προϋπηρεσία στην κύρωση των συμφωνιών σύγχρονου δουλεμπορίου με Μπαγκλαντές και Αίγυπτο, η Δεξιά του Μητσοτάκη νομοθετεί και επίσημα την αναγνώριση και κανονικοποίηση των εργασιακών συνθηκών γαλέρας τύπου Μανωλάδας.

Ο Καιρίδης έσπευσε να καθησυχάσει… το πολυπληθές ακροδεξιό ακροατήριο εντός και εκτός των ορίων της ΝΔ. Στα πλαίσια αυτά συνομολόγησε με τον -μέχρι τότε υπουργό εργασίας- Γεωργιάδη δελτίο τύπου–πρόκληση για τα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού. Σύμφωνα με αυτό «η συγκεκριμένη ρύθμιση (τροπολογία) δεν παρέχει κανένα άλλο δικαίωμα. Ούτε καν αυτό της οικογενειακής επανένωσης. Ούτε οδηγεί σε μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα και σε καμιά περίπτωση στην ελληνική ιθαγένεια. Το μόνο δικαίωμα που έχουν οι ωφελούμενοι είναι η πρόσβαση στην αγορά εργασίας για όσο εργάζονται. Αν σταματήσουν να εργάζονται, επιστρέφουν στο προηγούμενο καθεστώς με τη διαφορά ότι η πολιτεία διαθέτει όλα τα στοιχεία τους και είναι πλήρως καταγεγραμμένοι και ταυτοποιημένοι». Ωμά και κυνικά τα επιτελεία των γαλάζιων «αρίστων» έσπευσαν να διευκρινίσουν πως «η ρύθμιση απαντά στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας…ικανοποιεί το αίτημα των παραγωγικών φορέων της ελληνικής οικονομίας προς την κατεύθυνση της εισδοχής πρόσθετου εργατικού δυναμικού». Στο ίδιο μήκος κύματος ο κεντρικός τραπεζίτης Στουρνάρας χαρακτήρισε απαραίτητη την ενσωμάτωση μεταναστών για να συμπληρωθεί το κενό εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων στην εγχώρια αγορά εργασίας.

Μπροστά στις αντιδράσεις μερίδας βουλευτών του, προεξάρχοντος του τέως πρωθυπουργού Σαμαρά, ο Μητσοτάκης επιχείρησε να επιβάλει την «κομματική πειθαρχία». Ωστόσο, η προπαγανδιστική επιχείρηση καλλιέργειας κλίματος επίπλαστης ενότητας στο εσωτερικό του ξεκούρδιστου και παντελώς ανυπόληπτου κυβερνητικού θιάσου κονιορτοποιήθηκε από την ανταρσία Σαμαρά. Μάταια ο Καιρίδης προσπάθησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα δηλώνοντας χλιαρά πως η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού είναι ακατανόητη. Έσπευσε παράλληλα να καθησυχάσει τον Σαμαρά δηλώνοντας με νόημα πως η συγκεκριμένη ρύθμιση «δεν ελαστικοποιεί, αλλά αυστηροποιεί και συνδέει με την εργασία τη ρύθμιση του 2014, που είναι ένας μηχανισμός που δίνει χαρτιά στους λαθρομετανάστες». Στην επιχείρηση «κατευνασμού» του Σαμαρά επιστρατεύθηκε εκών-άκων και ο Γεωργιάδης, ο οποίος επιδόθηκε σε έναν γλοιώδικο λιβανωτό τού τέως πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του ο αμετροεπής Κασσελάκης έκανε λόγο για «ατζέντα Ισλαμαμπάντ» της κυβέρνησης για να πάρει την απάντηση των τέως συντρόφων του της «ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ» πως «υιοθετεί την μεθοδολογία του Κ. Μητσοτάκη και συμβάλλει στη νομιμοποίηση και κανονικοποίηση του ακροδεξιού λόγου».

Νίκος Κυρίτσης

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το