γράφει ο Μπάμπης Μιχάλης

      Με 6,5 δισ. δολάρια προσπαθεί η Johnson & Johnson να απαλλαγεί από τις ευθύνες της για το μολυσμένο με αμίαντο ταλκ ● Οι πρώτες ενδείξεις μόλυνσης ανάγονται πριν από 67 χρόνια ● Η εταιρεία απέκρυψε την πληροφορία από τις αρχές και το κοινό ● Σταμάτησε να το εμπορεύεται στις ΗΠΑ μόλις το 2020 και διεθνώς το 2023.

      Με διακανονισμό 6,5 δισ. δολαρίων επιχειρεί να απαλλαγεί από τις εγκληματικές της ευθύνες για την πρόκληση δεκάδων χιλιάδων καρκίνων στις ΗΠΑ -και ενδεχομένως ακόμη περισσότερων σε όλον τον κόσμο- με την περιβόητη παιδική της πούδρα και τα συναφή προϊόντα ταλκ που ανιχνεύτηκαν να περιέχουν αμίαντο.

      Ο αμερικανικός κολοσσός καλλυντικών και προϊόντων ιατροφαρμακευτικής φροντίδας Johnson & Johnson (J&J) κατέθεσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα πρόταση ύψους 6,475 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διευθέτηση περίπου 54.000 αγωγών σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Νιου Τζέρσι από Αμερικανίδες, οι οποίες ισχυρίζονται ότι η παιδική πούδρα και άλλα προϊόντα ταλκ της εταιρείας που χρησιμοποιούσαν περιείχαν αμίαντο προκαλώντας τους καρκίνο στις ωοθήκες.

      Η J&J σταμάτησε να πουλά την παιδική πούδρα της στη Βόρεια Αμερική το 2020 και παγκοσμίως το 2023. Πουλά πλέον μια άλλη φόρμουλα ταλκ με βάση το άμυλο καλαμποκιού. Το ταλκ είναι ένα φυσικό ορυκτό που μπορεί να εμφανιστεί μαζί με τον αμίαντο στα ορυχεία. Η J&J δεν έπαψε ποτέ να ισχυρίζεται ότι τα προϊόντα ταλκ που παράγει είναι ασφαλή για την υγεία των καταναλωτών.

      Ερευνες του Reuters και των New York Times πριν από μερικά χρόνια έδειξαν ωστόσο ότι η ίδια η J&J γνώριζε και ανησυχούσε για την παρουσία αμιάντου στο ταλκ της εδώ και δεκαετίες, αλλά εργάστηκε προκειμένου να κρατήσει τις πληροφορίες αυτές μακριά από το κοινό.

      Mυστικές δοκιμές

      Η εταιρεία κατάφερε να κρατήσει για χρόνια μυστικά τα αποτελέσματα σχετικών εργαστηριακών δοκιμών και άλλων συναφών ντοκουμέντων έως τα τέλη της περασμένης δεκαετίας παρότι χρήστες των προϊόντων της πάθαιναν καρκίνο και πέθαιναν. Το 2018 αναγκάστηκε να μοιραστεί χιλιάδες σελίδες εταιρικών σημειώσεων, εσωτερικών εκθέσεων και άλλων εμπιστευτικών εγγράφων με τους δικηγόρους χιλιάδων καρκινοπαθών που είχαν ασκήσει αγωγές εναντίον της.

      Η εξέταση αυτών των εγγράφων έδειξε, σύμφωνα με το Reuters, ότι τουλάχιστον από το 1971 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000 το ακατέργαστο ταλκ και οι τελικά προϊόντα πούδρας της εταιρείας μερικές φορές ήταν θετικά σε μικρές ποσότητες αμιάντου και ότι τα στελέχη της εταιρείας, οι διευθυντές των ορυχείων, οι επιστήμονες, οι γιατροί και οι δικηγόροι της ανησυχούσαν για το πρόβλημα και πώς να το αντιμετωπίσουν.

      Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι οι ιθύνοντες της εταιρείας κράτησαν στο σκοτάδι τις ρυθμιστικές αρχές και το κοινό. Απεικονίζουν ακόμη επιτυχημένες προσπάθειες επηρεασμού σχεδίων των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ για περιορισμό του αμίαντου στα καλλυντικά προϊόντα ταλκ και της επιστημονικής έρευνας σχετικά με τις επιπτώσεις του ταλκ στην υγεία.

      Οι πρώτες αναφορές για μολυσμένο J&J talc που βρήκε το Reuters είναι πριν από… 67 χρόνια, από εκθέσεις του 1957 και του 1958 από ένα συμβουλευτικό εργαστήριο. Περιγράφουν τους ρύπους στο ταλκ από τον τότε Ιταλό προμηθευτή της J&J ως ινώδη ή βελονοειδή τρεμολίτη, ένα από τα έξι μέταλλα που στη φυσική ινώδη μορφή τους ταξινομούνται ως αμίαντος.

      Σε διάφορες χρονικές στιγμές από τότε έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000, αναφορές από επιστήμονες της J&J, εξωτερικά εργαστήρια και τον προμηθευτή της J&J έδωσαν παρόμοια ευρήματα. Οι εκθέσεις προσδιορίζουν τους ρύπους του ταλκ και των τελικών προϊόντων σε σκόνη ως αμίαντο ή τις περιγράφουν με όρους που συνήθως εφαρμόζονται στον αμίαντο, όπως «ινομορφή» και «ράβδοι».

      Το 1976, ενώ η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ζύγιζε όρια για τον αμίαντο στα καλλυντικά προϊόντα ταλκ, η J&J διαβεβαίωσε τη ρυθμιστική αρχή ότι δεν ανιχνεύθηκε αμίαντος σε κανένα δείγμα ταλκ που παρήχθη μεταξύ Δεκεμβρίου 1972 και Οκτωβρίου 1973. Απέκρυψε από την αρχή τουλάχιστον τρεις δοκιμές από τρία διαφορετικά εργαστήρια μεταξύ 1972 και 1975 που είχαν βρει αμίαντο στο ταλκ – σε μία περίπτωση μάλιστα σε επίπεδα που αναφέρθηκαν ως «μάλλον υψηλά».

      Ας σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλες αρχές δεν αναγνωρίζουν κανένα ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον αμίαντο. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι που εκτίθενται δεν αναπτύσσουν ποτέ καρκίνο, για μερικούς, ακόμη και μικρές ποσότητες αμιάντου είναι αρκετές για να προκαλέσουν καρκίνο χρόνια αργότερα, ακόμη και έπειτα από μια 20ετία.

      Η J&J συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι το Baby Powder ήταν χωρίς αμίαντο απόλυτα ασφαλές και αυτό δεν είναι τυχαίο της δεσπόζουσας θέσης που αυτή κατέχει στην αγορά ταλκ για περισσότερα από 100 χρόνια, με τις πωλήσεις της να ξεπερνούν εκείνες όλων των ανταγωνιστών της μαζί.

      Παρότι τα έσοδα από τα προϊόντα ταλκ αποτελούν ελάχιστο κομμάτι μπροστά στα δεκάδων δισ. δολαρίων ετήσια έσοδά της, η παιδική πούδρα αποτελεί γι’ αυτήν ουσιαστική πτυχή τής προσεκτικά φροντισμένης εικόνας που πλασάρει στους καταναλωτές ως εταιρεία και κατασκευαστής προϊόντων υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας – μια «ιερή αγελάδα», όπως ή ίδια το θέτει σε εσωτερικό e-mail του 2003.

      «Οταν οι άνθρωποι καταλάβουν πραγματικά τι συμβαίνει, νομίζω ότι η J&J θα εκτεθεί χίλιες φορές περισσότερο», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Mark Lanier, ένας από τους δικηγόρους των γυναικών που έχουν ασκήσει αγωγή εναντίον της εταιρείας.

      Πτώχευση θυγατρικής

      Έχοντας αυτό κατά νου η εταιρεία έχει επιχειρήσει να ξεμπερδέψει με το σκάνδαλο και το κυνήγι της δικαστικά από τα θύματα της, αποφεύγοντας να παραδεχθεί ότι το ταλκ της είναι επισφαλές για την υγεία. Παρότι έχει καταδικαστεί ήδη σε αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων σε κάποιους ενάγοντες από άλλα δικαστήρια των ΗΠΑ, συνεχίζει να δηλώνει ότι το ταλκ της είναι ασφαλές ενώ κατηγορεί τους πάντες, μιλώντας μεταξύ άλλων για σύγχυση των ενόρκων, «άχρηστη» επιστήμη, άδικους δικαστικούς κανόνες και υπερβάλλοντα ζήλο των δικηγόρων που αναζητούν μια νέα δεξαμενή εναγόντων αμιάντου.

      Με τη συμφωνία διευθέτησης που προτείνει σήμερα -και η οποία είναι ένας διακανονισμός πτώχευσης μιας θυγατρικής της εταιρείας που δημιουργήθηκε για να απορροφήσει την ευθύνη- η J&J φιλοδοξεί ότι τερματίσει εντελώς τη δικαστική διαμάχη, κλείνοντας μελλοντικές αγωγές και εμποδίζοντας τους ανθρώπους να εξαιρεθούν από τη συμφωνία για να συνεχίσουν τις ξεχωριστές αγωγές τους. Και έπειτα όλα θα είναι μέλι γάλα. Για να προχωρήσει η συμφωνία διευθέτησης θα πρέπει πάντως να εγκριθεί από το 75% των εναγόντων στο επόμενο τρίμηνο.

      πηγή: efsyn.gr

      e-prologos.gr

      Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το