Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν απέκλεισε αεροπορική επιδρομή κατά του Ιράν σε αντίποινα για την κατάρριψη drone του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ. Ο αμερικανικός στρατός επιμένει ότι το drone βρισκόταν πάνω από διεθνή ύδατα, αλλά το Ιράν υποστηρίζει ότι αυτό είναι ψευδές.

Το drone καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο το πρωί της Πέμπτης, όπως επιβεβαίωσε η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM), ωστόσο, δήλωσε ότι οι ιρανικές αναφορές ότι το drone βρισκόταν στον εναέριο χώρο του ήταν «ψέμα».

«Ήταν μία απρόκλητη επίθεση σε αμερικανικό παράγοντα επιτήρησης σε διεθνή αεροπορικό χώρο» δήλωσε ο εκπρόσωπος της CENTCOM Μπιλ Ούρμπαν.

Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ εξετάζουν απαντητικό χτύπημα κατά του Ιράν, ο Τραμπ  δήλωσε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο «θα μάθετε σύντομα».

​Όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος η κατάρριψη του drone πιθανότατα δεν ήταν σκόπιμη. «Το βρίσκω δύσκολο να πιστέψω ότι ήταν σκόπιμη αν θέλετε να ξέρετε την αλήθεια. Πιστεύω ότι μπορεί να ήταν κάποιος τρελός και χαζός» δήλωσε.

Είχε προηγηθεί μία σιβυλλική αναφορά του Τραμπ στο Twitter όπου ανέφερε ότι «το Ιράν έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος».

Στο μεταξύ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για κλιμάκωση της «οικονομικής τρομοκρατίας» και για κρυφές ενέργειες κατά της χώρας του και πλέον καταπάτησης της κυριαρχίας της.

Η ένταση στην περιοχή του Κόλπου κλιμακώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από τις αναφορές για επιθέσεις σε δύο πετρελαιοφόρα πλοία, τα οποία έπλεαν στον Κόλπο του Ομάν. Οι ΗΠΑ και οι περιφερειακοί τους σύμμαχοι, έσπευσαν να επιρρίψουν την ευθύνη στην Τεχεράνη, η οποία απέρριψε τις σχετικές κατηγορίες.

Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το