Εννέα μέρες πριν από τη λήξη της θητείας της, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι επανέφερε την Κούβα στην αμερικανική λίστα των «κρατών που στηρίζουν την τρομοκρατία», από την οποία το νησιωτικό κράτος είχε αφαιρεθεί το 2015 από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

«Με αυτό το μέτρο, καθιστούμε την κυβέρνηση της Κούβας ξανά υπόλογη και στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: το καθεστώς Κάστρο πρέπει να τερματίσει τη στήριξη που παρέχει στη διεθνή τρομοκρατία και την υπονόμευση της αμερικάνικης δικαιοσύνης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. 

Για την απόφαση αυτή, που φέρνει νέες κυρώσεις κατά της Κούβας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επικαλέστηκε ως δικαιολογία ότι η Κούβα συνεχίζει να παρέχει ασφαλές λιμάνι για φυγάδες από τις ΗΠΑ, καθώς και την υποστήριξη που έχει εκφράσει στο πρόσωπο του Νικολάς Μαδούρο.

Πρόκειται για την τελευταία μιας σειράς κινήσεων της τελευταίας στιγμής που κάνει η κυβέρνηση Τραμπ προτού αναλάβει τα καθήκοντά του ο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Οι τελευταίες κυρώσεις που επανέφερε η κυβέρνηση Τραμπ περιλαμβάνουν σημαντικούς περιορισμούς που θα εμποδίσουν τα περισσότερα ταξίδια από τις ΗΠΑ στην Κούβα και τη μεταφορά χρημάτων μεταξύ των δύο χωρών, μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τους Κουβανούς που έχουν συγγενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Απαντώντας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκεζ έγραψε στο Twitter ότι «ο πολιτικός οπορτουνισμός των ΗΠΑ αναγνωρίζεται από αυτούς που πραγματικά ανησυχούν για τη μάστιγα της τρομοκρατίας και τα θύματά της». 

Ο Ροντρίγκεζ προσέθεσε ότι «καταδικάζουμε τον υποκριτικό και κυνικό χαρακτηρισμό από της ΗΠΑ της Κούβας ως μια χώρα που στηρίζει την τρομοκρατία».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το