Το BBC μεταδίδει (δείτε εδώ) ότι το Ελληνικό Λιμενικό λέει ψέματα και προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες του για τη δολοφονία εκατοντάδων ανθρώπων. 

Τα στοιχεία που παραθέτει αμφισβητούν  την έκθεση της ελληνικής ακτοφυλακής και συνεχίζει με την ανάλυση της κίνησης άλλων πλοίων στην περιοχή δείχνει ότι το  αλιευτικό σκάφος δεν κινούνταν για τουλάχιστον επτά ώρες πριν ανατραπεί.

Το λιμενικό εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών το σκάφος είχε πορεία προς την Ιταλία το οποίο σύμφωνα με όλες τις αναφορές και μετρήσεις είναι ψέμα.

Το ΒΒC συνεχίζει λέγοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τον χειρισμό της καταστροφής από την Ελλάδα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση όλα τα στοιχεία που παρουσιάζει το ελληνικό λιμενικό. 

Το BBC χρησιμοποίησε την MarineTraffic, μια πλατφόρμα θαλάσσιων αναλύσεων.

Τα δεδομένα τους δείχνουν πολύωρη δραστηριότητα επικεντρωμένη σε μια μικρή, συγκεκριμένη περιοχή όπου αργότερα βυθίστηκε το σκάφος, θέτοντας σε αμφιβολία τον επίσημο ισχυρισμό ότι δεν είχε ανάγκη διάσωσης. 

Σύμφωνα με το BBC συνέβησαν τα παρακάτω: 

Η Frontex,  αναφέρει ότι εντόπισε για πρώτη φορά το σκάφος  γύρω στις 08:00 GMT την Τρίτη και ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές.

Το Alarm Phone,   αναφέρει ότι έλαβε μια κλήση στις 12:17 GMT που έλεγε ότι το σκάφος βρισκόταν σε κίνδυνο.

Χρησιμοποιήσαμε βίντεο και φωτογραφίες που πιστοποιήθηκαν από το BBC Verify, καθώς και δικαστικά αρχεία και ναυτιλιακά ημερολόγια, για να αναλύσουμε την κίνηση των σκαφών στην περιοχή τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με τα αρχεία θαλάσσιας κυκλοφορίας  ένα πλοίο με το όνομα Lucky Sailor  στρέφεται απότομα βόρεια στις 15:00 GMT.

Ο ιδιοκτήτης του Lucky Sailor μας έδωσε το ημερολόγιό του και επιβεβαίωσε ότι του είχε ζητηθεί από την ακτοφυλακή να πλησιάσει  και να δώσει φαγητό και νερό.

Περίπου μισή ώρα αργότερα, στις 15:35 GMT, το ελικόπτερο της ακτοφυλακής βρήκε τη βάρκα των μεταναστών. Οι αρχές συνέχισαν να υποστηρίζουν ότι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε σταθερή πορεία.

Αλλά δυόμισι ώρες αργότερα, περίπου στις 18:00 GMT, ένα άλλο σκάφος, το Faithful Warrior, ταξίδεψε στην ίδια περιοχή και έδωσε επίσης προμήθειες στο σκάφος.

Έχει προκύψει βίντεο – που  έχει τραβηχτεί από το Faithful Warrior – το οποίο   δείχνει την παράδοση προμηθειών στο πλοίο των μεταναστών μέσω ενός σχοινιού.

Το BBC Verify το έλεγξε και διαπίστωσε ότι το πλοίο -το οποίο δεν κινείται στο βίντεο- ταιριάζει με το σχήμα του πλοίου των μεταναστών που φαίνεται σε φωτογραφίες και οι καιρικές συνθήκες ταιριάζουν με αυτές που αναφέρθηκαν εκείνη την ώρα.  

Μεταξύ 19:40 και 22:40, οι Έλληνες αξιωματούχοι αρχικά ισχυρίστηκαν ότι το σκάφος διατηρούσε “σταθερή πορεία και ταχύτητα”.

Η αρχική τους δήλωση υποστήριξε ότι παρατηρούσαν από διακριτική απόσταση, αλλά μια κοντινή εικόνα που δημοσίευσαν αργότερα – από αυτή τη χρονική περίοδο – δείχνει ότι το σκάφος των μεταναστών δεν πηγαίνει πουθενά.

Όλη η ναυτιλιακή δραστηριότητα των προηγούμενων επτά ωρών είχε επικεντρωθεί γύρω από ένα συγκεκριμένο σημείο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η βάρκα των μεταναστών δεν είχε μετακινηθεί σχεδόν καθόλου.

Η κλίμακα του κινούμενου χάρτη υποδηλώνει ότι διένυσε λιγότερα από μερικά ναυτικά μίλια, κάτι που μπορεί να είναι αναμενόμενο για ένα χτυπημένο σκάφος που ταλανίζεται από τον άνεμο και τα κύματα στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, οι Έλληνες αξιωματούχοι επέμειναν ότι δεν είχε πρόβλημα και αντίθετα βρισκόταν με ασφάλεια στο δρόμο προς την Ιταλία και έτσι η ακτοφυλακή δεν επιχείρησε διάσωση.

Στις 23:00, το σκάφος βυθίστηκε με εκατοντάδες επιβαίνοντες και το αρχείο παρακολούθησης δείχνει μια φρενίτιδα πλοίων που έρχονται να βοηθήσουν.

Μεταξύ αυτών ήταν και το Celebrity Beyond από το οποίο τραβήχτηκαν πλάνα από τα επακόλουθα της καταστροφής και αργότερα στάλθηκαν στο BBC.

Ένα πολυτελές γιοτ, το Mayan Queen, λαμβάνει στη συνέχεια εντολή να βοηθήσει να βγουν στην ξηρά κάποιοι από τους 104 επιζώντες.

Αυτά λέει το BBC ενώ το ελληνικό λιμενικό αρνείται να κάνει κάποιο σχόλιο.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το