Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ, το οποίο είχε εξαγγελθεί στα τέλη του 2019 προβλέπει ότι θα χρησιμοποιηθούν δύο ειδών κάμερες, οι φορητές και οι κάμερες «σώματος», εν αναμονή της τελικής γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Επιπλέον, σχετικά με τις κάμερες «σώματος», αυτές θα είναι προσαρμοσμένες στις στολές των αστυνομικών. Θα δοθούν πρωτίστως σε δικυκλιστές της ΔΙ.ΑΣ. και Δράση, ενώ στην εξωτερική πλευρά τους θα έχουν ένα εμφανές κόκκινο φως το οποίο θα δείχνει πότε βρίσκονται σε λειτουργία. Menelaos Myrillas / SOOC

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για την εφαρμογή της χρήσης καμερών στις στολές των αστυνομικών έφερε στο φως το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», εν αναμονή της τελικής γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, έπειτα από αίτημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης να τοποθετηθούν κάμερες στις στολές των αστυνομικών και τα περιπολικά, συμφώνησε στις αρχές του 2020 να συγκροτηθεί μία εξαμελής επιτροπή η οποία είχε σκοπό να ταξιδέψει στο εξωτερικό για να βρει ένα σχέδιο εφαρμογής των καμερών.

Υπενθυμίζεται ότι η επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης στάλθηκε προς τον υπουργό στις 19 Δεκεμβρίου, δηλαδή λίγο μετά την εκκένωση των καταλήψεων στο Κουκάκι.

Στην τότε επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια «χρυσή» ευκαιρία. Εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση για «εξιχνίαση» της αστυνομικής δράσης και της μεταχείρισης των συλληφθέντων, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προτείνει την τοποθέτηση καμερών, τόσο στα περιπολικά, όσο και ενσωματωμένες μικρο-κάμερες στις στολές των Αστυνομικών. Μια τεχνολογία που έχει γίνει ευρέως αποδεκτή από τις Αστυνομίες πολλών κρατών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Με τη μέθοδο αυτή, θα υπάρχει ακριβής αποτύπωση των πραγματικών περιστατικών και θα σταματήσει η προβολή αποσπασματικών εικόνων που ερμηνεύονται κατά το δοκούν, συντηρώντας έναν άδικο αστικό μύθο εις βάρος μας».

Τα στελέχη του υπουργείου ταξίδεψαν σε Γαλλία και Γερμανία, και κατέληξαν να υιοθετήσουν σχεδόν αυτούσιο το «γερμανικό μοντέλο» στη χρήση καμερών από τους αστυνομικούς.

Στις 24 Δεκεμβρίου 2019, σε δημοσίευμα του το ethnos,gr, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ, ανέφερε ότι στελέχη του υπουργείου εξετάζουν σοβαρά τις προτάσεις συνδικαλιστών για τοποθέτηση καμερών στις στολές των αστυνομικών που υπηρετούν σε υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», όπως τα ΜΑΤ, οι ΟΠΚΕ και τα ΕΚΑΜ. Μάλιστα, πολλά δημοσιεύματα έγραψαν τότε για «πράσινο φως»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ προβλέπει ότι θα χρησιμοποιηθούν δύο ειδών κάμερες, οι φορητές και οι κάμερες «σώματος».

Όσον αφορά τις φορητές, προβλέπεται να δοθούν σε αστυνομικούς των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ. Θα στηρίζονται σε ένα κοντάρι που θα κρατά ένας από τους αστυνομικούς της διμοιρίας και θα χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις μαζικών διαδηλώσεων. Αυτές οι κάμερες θα ενεργοποιούνται κατόπιν απόφασης του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, ενώ το ρεπορτάζ αναφέρει πως το παρευρισκόμενο πλήθος να ειδοποιείται για τη λειτουργία της κάμερας.

Επιπλέον, η κάμερα θα μπορεί να συνδέεται με απευθείας μετάδοση της εικόνας στο κέντρο επιχειρήσεων της Αστυνομία.

Η ΕΛ.ΑΣ θα προμηθευτεί ένα περιορισμένο αριθμό καμερών στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής, ενώ το βίντεο θα είναι κρυπτογραφημένο και η πρόσβαση σε αυτό θα απαιτεί ειδικό κωδικό.

Σχετικά με τις κάμερες «σώματος», αυτές θα είναι προσαρμοσμένες στις στολές των αστυνομικών. Θα δοθούν πρωτίστως σε δικυκλιστές της ΔΙ.ΑΣ. και Δράση, ενώ στην εξωτερική πλευρά τους θα έχουν ένα εμφανές κόκκινο φως το οποίο θα δείχνει πότε βρίσκονται σε λειτουργία.

Η «Καθημερινή» αναφέρει ότι τα βίντεο θα αποθηκεύονται στις κάρτες μνήμης των καμερών για «πιθανό» διάστημα 14 ημερών και ότι στη συνέχεια θα διαγράφονται.

«Σε περίπτωση που οι κάμερες καταγράψουν ποινικό ή πειθαρχικό αδίκημα, το οπτικό υλικό διατηρείται για όσο διάστημα διαρκεί η έρευνα» αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τη σχετική γνωμοδότηση (29/6/2020) που έχει εκδώσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, «είναι συνταγματικά προβληματικό η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων επιτήρησης δημοσίων συναθροίσεων να ανατίθεται αορίστως σε “αρμόδια δημόσια αρχή”».

πηγή: ThePressProject

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το