Θέμης Τζήμας

Πάνω που αρχίσαμε να έχουμε καλές ειδήσεις από τον αραβομουσουλμανικό κόσμο, ήρθαν δύο άλλες να μας δείξουν πόσο μακρύς είναι ακόμα ο δρόμος

Οι τελευταίες εβδομάδες επεφύλασσαν μια σειρά θετικών ειδήσεων από τον αραβομουσουλμανικό κόσμο. Η διαφαινόμενη εξομάλυνση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, με κινεζική διαμεσολάβηση αποτέλεσε τον καταλύτη για μια νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία για τη Συρία και για προοπτική ειρήνευσης στην Υεμένη. Τρία μέτωπα τα οποία προκάλεσαν εκατοντάδες χιλιάδες θανάτων και ανυπολόγιστες καταστροφές φαίνεται ότι ίσως να πλησιάζουν στην ύφεση ή και στο κλείσιμό τους.

Πρόκειται για ιστορικές μεταβολές οι οποίες, όπως γράψαμε και στο παρελθόν, προκάλεσαν σοκ στην Ουάσιγκτον και στο Τελ Αβίβ. Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια περίοδο, η Σαουδική Αραβία πρωταγωνίστησε στη μείωση του διαθεσίμου πετρελαίου χτυπώντας τις ΗΠΑ και ειδικότερα τον πρόεδρο Μπάιντεν εκεί που πονάει: στο μέτωπο του πληθωρισμού και των επιτοκίων της FED.

Ενώ για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από 20 χρόνια αρχίσαμε να έχουμε καλές ειδήσεις από τον αραβομουσουλμανικό κόσμο, δύο άλλες ειδήσεις ήρθαν να μας δείξουν πόσο μακρύς είναι ο δρόμος για το μέρος αυτό του πλανήτη. Η μία προέρχεται από το Σουδάν. Η σύγκρουση στο εσωτερικό της παράταξης των πραξικοπηματιών, μεταξύ του τακτικού στρατού και των (περίπου) ειδικών δυνάμεων ή αλλιώς της δύναμης ταχείας αντίδρασης, θα οδηγήσει την όποια, καρκινοβατούσα ούτως ή άλλως, διαδικασία πολιτικής εξέλιξης μετά τη δικτατορία του Αλ Μπασίρ σε περαιτέρω υποχώρηση, όπως και σε νέες ξένες παρεμβάσεις. Αν οι συγκρούσεις συνεχιστούν είναι πολύ πιθανό ότι θα σύρουν την Αίγυπτο και την Τουρκία και φυσικά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και εμμέσως την Κίνα, είτε άμεσα, είτε εμμέσως σε συμμετοχή σε αυτές.

Η δεύτερη αρνητική είδηση έχει να κάνει με την επίσκεψη ενός εκ των απογόνων της έκπτωτης, ξενοκίνητης μοναρχίας των Παχλεβί στο Ισραήλ. Ο αυτοανακηρυχθείς εστεμμένος πρίγκιπας, γιος του τελευταίου Σάχη επισκέπτεται το Ισραήλ υποτίθεται για να συμμετέχει στην τελετή μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Στην πραγματικότητα, όπως ο ίδιος και η φασιστική κυβέρνηση του Ισραήλ έσπευσαν να επισημάνουν μεταβαίνει προκειμένου να διατρανώσει τους δεσμούς του πατέρα του (και του ίδιου) με το Ισραήλ και να καταδικάσει τις πολιτικές της νόμιμης κυβέρνησης του Ιράν, τόσο σε σχέση με το Ισραήλ, όσο και με τη Ρωσία (αλλά και στο εσωτερικό του Ιράν). Καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν πρόκειται για τυχαία επίσκεψη. Η CIA προετοιμάζει το νέο στάδιο υβριδικού πολέμου εναντίον του Ιράν. Αυτό που θα βασιστεί στην αμφισβήτηση της νομιμότητας της κυβέρνησης του Ιράν και στην εμφάνιση μιας κυβέρνησης σε εξορία, η οποία θα καλέσει σε ξένη επέμβαση.

Γκουαϊδό, Τιχανόφσκαγια, Ναβάλνι και τόσοι άλλοι που εκπαιδεύτηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ προκειμένου να διαδραματίσουν αυτόν τοn ρόλο. Μπορούμε λοιπόν μετά βεβαιότητας να περιμένουμε την αντεπίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ, με επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης στο εσωτερικό κρατών, όσο ίσως και με πιο άμεση εμπλοκή εναντίον του Ιράν. Φαίνεται ότι ο εκφασισμός του Ισραήλ παρά τις δυσκολίες επικοινωνιακού χαρακτήρα, βολεύει εξαιρετικά τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, εξ ου και θα υποστηριχθεί από τις τελευταίες ολόπλευρα.

Θα ήταν λάθος να υποστηρίξουμε ότι αρκεί να φύγουν από τη μέση οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις ή σύμμαχοί τους για να τελειώσουν όλα τα προβλήματα στον αραβομουσουλμανικό κόσμο. Υπάρχει μια σειρά ακόμα πολιτικών και οικονομικών λόγων που ναρκοθετούν την ομαλότητα. Είναι όμως μια αναγκαία προϋπόθεση. Και όπως φαίνεται έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμα και για αυτήν. Θα επιστρατευθούν πολλά φαντάσματα του παρελθόντος από τις εφεδρείες των ξένων μυστικών υπηρεσιών.

πηγή: kosmodromio.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το

Παρόμοια αρθρογραφία