Το ΠΑΣΟΚ βγαίνει ενισχυμένο από το δεύτερο γύρο των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση. Στην ουσία είναι ο βασικός κερδισμένος σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αφού καρπώθηκε σε σημαντικό βαθμό τη φθορά και της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ύστερα από το αποτέλεσμα άρχισαν να ζεσταίνονται τα σενάρια συνεργασίας του «προοδευτικού χώρου», όπως επαναλάμβαναν μονότονα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έφταναν σε προτάσεις όπως αυτή του Σπίρτζη για κοινό ευρωψηφοδέλτιο στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Αλλά και από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε από το προεκλογικό περίπτερο του Χάρη Δούκα λίγο μετά τη νίκη του δεύτερου στον δήμο της Αθήνας: «Όταν ενώνονται οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις πίσω από ένα πρόσωπο με γνώσεις, δυνατότητες και όραμα, μπορεί να γίνει ανατροπή. Είναι ένα μήνυμα που θα αντηχήσει σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια μεγάλη νίκη, μια νέα αρχή, ένα μεγάλο μήνυμα για τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας». Η άποψη αυτή όμως δεν απηχεί προς το παρόν τις θέσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, αφού ο ίδιος ο Ανδρουλάκης δήλωσε πως δεν κάνει «παζάρια κορυφής», χωρίς ωστόσο να κλείνει εντελώς την πόρτα σε ορισμένου τύπου συνεργασίες.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι το ΠΑΣΟΚ πάρα το μεγάλο αντιλαϊκό φορτίο που κουβαλάει από την εφαρμογή της σκληρής μνημονιακής πολιτικής όσο ήταν στην κυβέρνηση, εμφανίζεται τώρα, αφού στηρίχτηκε από κύκλους της ολιγαρχίας, αναβαπτισμένο και έτοιμο να διεκδικήσει αυτό τη δεύτερη θέση στις επερχόμενες ευρωεκλογές, ώστε να εκθρονίσει στη συνέχεια το ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι σχεδιασμοί του ΠΑΣΟΚ καμία σχέση δεν έχουν με τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα. Το αντίθετο συμβαίνει. Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι πολιτική που φτωχοποίησε βίαια και έριξε απότομα το βιοτικό επίπεδο του λαού, τσάκισε δικαιώματα δεκαετιών και έσφιξε ακόμα περισσότερο τη θηλιά της εξάρτησης της χώρας από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από το ΠΑΣΟΚ, όσο και αν ο αρχηγός του προσπαθεί να το παρουσιάσει σαν τάχα ανανεωμένο και δυνατό. Το κόμμα αυτό ήταν και παραμένει υπηρέτης της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης και του ιμπεριαλισμού.
Χαρακτηριστική άλλωστε είναι και η τελευταία θέση του ΠΑΣΟΚ για το παλαιστινιακό όπου έσπευσε να σταθεί και αυτό στην ουσία στο πλευρό του κράτους-τρομοκράτη, ευθυγραμμιζόμενο πλήρως με τη γραμμή των ιμπεριαλιστών πατρώνων του.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το