Η Lamees Mehanna, οργανώτρια στο Κίνημα Παλαιστινιακής Νεολαίας (Palestinian Youth Movement – PYM), μίλησε στο πάνελ «Η Γάζα είναι το Κέντρο του Κόσμου» στη Λαϊκή Διάσκεψη για την Παλαιστίνη στο Ντιτρόιτ στις 30 Αυγούστου 2025 – Peoples Dispatch.

https://peoplesdispatch.org/2025/08/30/ending-this-genocide-is-transforming-the-world-that-has-allowed-for-it-to-happen-says-palestinian-organizer/?

Η δεύτερη ετήσια «Λαϊκή Διάσκεψη για την Παλαιστίνη: Η Γάζα είναι η Πυξίδα» επιδιώκει να ενισχύσει το αναπτυσσόμενο κίνημα για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες – τον μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό υποστηρικτή του Ισραήλ. Η διάσκεψη που διεξάγεται στο Ντιτρόιτ ξεκίνησε στις 29 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου.

Τη δεύτερη μέρα της διάσκεψης, η Lamees Mehanna, οργανώτρια στο Κίνημα Παλαιστινιακής Νεολαίας (PYM), μίλησε στην κεντρική συνεδρία «Η Γάζα είναι το Κέντρο του Κόσμου», αναλογιζόμενη την κεντρικότητα της Γάζας και της Παλαιστίνης στον σημερινό κόσμο και πώς η απελευθέρωση της Παλαιστίνης είναι μέρος ενός συνολικού μετασχηματισμού του κόσμου που θεμελιώνεται στην εκμετάλλευση και τον πόλεμο.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία της παρακάτω:

Για τη δική μας γενιά, η Παλαιστίνη και η Γάζα είναι πραγματικά το καθοριστικό ζήτημα της εποχής μας. Για το PYM, η Γάζα υπήρξε πάντα μια κεντρομόλος δύναμη. Στην πραγματικότητα, το PYM συγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το 2009, πριν από 16 χρόνια. Είναι το ζήτημα που έχει μετασχηματίσει τις ζωές καθημερινών ανθρώπων, ανθρώπων όπως εσύ κι εγώ, που αναδιατάξαμε, επαναπροσδιορίσαμε και επαναδεσμεύσαμε τις ζωές μας στον αγώνα για την Παλαιστίνη.

Το κίνημα για την παλαιστινιακή απελευθέρωση κατάφερε να αποδυναμώσει τις βάσεις στήριξης του Ισραήλ και αποκάλυψε το αληθινό πρόσωπο του σιωνισμού, που ταυτίζεται με τη γενοκτονία. Υπάρχουν πλέον εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, που δεν θα πιστέψουν ποτέ ξανά την προπαγάνδα του Ισραήλ· γενιές θα μεγαλώσουν γνωρίζοντας την αλήθεια για την Παλαιστίνη. Έχουν υπάρξει σημαντικές εξελίξεις μέσω της οργάνωσης, που πριν από λίγα χρόνια δεν θα μπορούσαμε καν να φανταστούμε.

Κι όμως, προς απόγνωσή μας, παρά τη θέλησή μας και με τίμημα τόσες πολλές ζωές στη Γάζα, όλες οι δράσεις μας δεν έχουν σταματήσει τη γενοκτονία. Και έτσι το ερώτημα είναι: γιατί;

Γιατί η γενοκτονία συνεχίζεται όταν οι μάζες του κόσμου δείχνουν καθημερινά πού στέκονται; Γιατί συνεχίζεται όταν πάνω από το 80% των Αμερικανών υποστηρίζει κατάπαυση του πυρός; 

Γιατί συνεχίζεται όταν διεθνείς οργανισμοί, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μελετητές και ιστορικοί γενοκτονιών παγκοσμίως έχουν εκθέσει με εξονυχιστική λεπτομέρεια την πραγματικότητα αυτής της γενοκτονίας;

Γιατί δεν μπορεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διώξει πραγματικά τον Νετανιάχου; Γιατί ο ΟΗΕ δεν έχει παρέμβει με κανέναν ουσιαστικό τρόπο; Γιατί δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ όλες οι χώρες; Γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν εταιρείες που διευκολύνουν αυτήν τη γενοκτονία, από την τεχνολογία έως τα logistics; Γιατί τα κυρίαρχα μέσα συνεχίζουν να καλύπτουν, να εξωραΐζουν, να αποκρύπτουν και να κρύβουν τα εγκλήματα του Ισραήλ;

Κάποιος θα μπορούσε να δει αυτά τα ερωτήματα και να νιώσει ακινητοποιημένος στον αγώνα του, ιδίως εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά η συνέχιση αυτής της γενοκτονίας δεν οφείλεται σε έλλειψη βούλησης, ελπίδας ή επιθυμίας εκ μέρους των λαών ή του κινήματος να τη σταματήσουν. Οφείλεται τελικά στον χαρακτήρα του παγκόσμιου συστήματός μας και στον ρόλο των κρατών και των εταιρειών μέσα σε αυτό. Η παγκόσμια τάξη έχει σχεδιαστεί ώστε να ωφελεί τα συμφέροντα λίγων κρατών –και τελικά λίγων ανθρώπων– εις βάρος των μαζών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων αυτής της χώρας. Αυτή η γενοκτονία το έχει αποκαλύψει· έχει φανερώσει τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα στον πυρήνα του status quo.

Οι λαοί του κόσμου, οι μάζες που στέκονται στο πλευρό της Γάζας, το βλέπουν πλέον καθαρά. Αυτό νομίζω σημαίνει η φράση «η Γάζα είναι η πυξίδα». Σημαίνει, λοιπόν, ότι το μόνο λογικό συμπέρασμα για να τερματιστεί αυτή η γενοκτονία είναι να μετασχηματιστεί ο κόσμος που την επέτρεψε να συμβεί. Η Γάζα μας κατέστησε σαφές πόσο σημαντική είναι η αντιπαράθεση με δεκαετίες πολιτικών που ευνοούν ατέρμονους πολέμους, υποκινούμενους από τους κατασκευαστές όπλων, τα φιλοϊσραηλινά λόμπι όπως η AIPAC και άλλους πολεμοκάπηλους πολιτικούς. 

Πολιτικές που συνεχίζουν να γεμίζουν τις τσέπες των δισεκατομμυριούχων εις βάρος της παγκόσμιας πλειοψηφίας, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων εργαζόμενων οικογενειών σε αυτήν τη χώρα.

Και οι υποστηρικτές αυτής της γενοκτονίας το γνωρίζουν. Ξέρουν ότι αν μπορέσουμε να επιφέρουμε τις αλλαγές που χρειάζονται, όχι μόνο για να λήξει αυτή η γενοκτονία αλλά και για να λογοδοτήσουν όλοι οι συνένοχοι, τότε σημαίνει ότι θα έχουμε υποδεχθεί έναν νέο κόσμο. Και γι’ αυτό η απάντησή τους είναι να κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν την πορεία προς την αλήθεια και να προβάλλουν τόσο κραυγαλέα ψεύδη.

Μας λένε να αρνηθούμε αυτό που βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια. Μας λένε να αρνηθούμε τη δική μας νοημοσύνη και ηθική· να αρνηθούμε τις φλεγόμενες σκηνές και τα νοσοκομειακά κρεβάτια· να αρνηθούμε τις διπλές εκτελέσεις ιατρών και δημοσιογράφων· να αρνηθούμε τα παγκοσμίως αναγνωρισμένα ερευνητικά ιδρύματα που έχουν δημοσιεύσει τους αριθμούς των νεκρών· να αρνηθούμε όσα έχουν πει όλα τα διεθνή όργανα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα διεθνή δικαστήρια που έχουν χαρακτηρίσει την κατάσταση ως γενοκτονία. Μας λένε να αρνηθούμε την αλήθεια και να πιστέψουμε αντ’ αυτής την σιωνιστική προπαγάνδα.

Αλλά κάνουν ένα τεράστιο λάθος υπολογισμού: κι αυτό είναι ότι εσύ κι εγώ, όλοι μας εδώ, είμαστε η απόδειξη. Η απόδειξη ότι η δέσμευσή μας στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη είναι ακλόνητη, ότι η ηθική μας και η νοημοσύνη μας δεν θα προσβληθούν, ότι δεν θα εκφοβιστούμε, ότι δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στη Γάζα και ότι δεν θα συμβιβαστούμε με ένα παγκόσμιο σύστημα που το κάνει.

Δεν θα μας στερήσουν το μέλλον που αξίζει στη Γάζα: ένα μέλλον όπου ο παλαιστινιακός λαός μπορεί να αυτοκαθορίσει το μέλλον του, να βλέπει τα παιδιά του να μεγαλώνουν και να πραγματοποιούν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους· ένα μέλλον όπου οι διεθνείς θεσμοί μπορούν πραγματικά να κινηθούν για να τηρήσουν τις συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς εμπόδια ή φόβο από αμερικανική παρέμβαση και κυρώσεις· ένα μέλλον όπου εκλέγουμε ανθρώπους που μπορούν πραγματικά να μας εκπροσωπούν και όχι τα συμφέροντα εκείνων που αγόρασαν την προεκλογική τους εκστρατεία. Ένα μέλλον που βάζει τέλος στους κερδοσκόπους του πολέμου και στην ίδια την ιδέα της γενοκτονίας και της κατοχής.

Αυτό είναι που φοβούνται περισσότερο. Φοβούνται μια πραγματικότητα όπου η Γάζα μεταμορφώνει τον κόσμο· γιατί το κάνει. Η Γάζα μάς δείχνει ότι οι επιλογές είναι ανάμεσα στο να χτίσουμε έναν δίκαιο κόσμο ή να διολισθήσουμε σε πλήρη βαρβαρότητα. Κι εμείς έχουμε επιλέξει έναν δίκαιο κόσμο.

Το κίνημα για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης είναι το κίνημα της ζωής μας· είναι το κίνημα που έχουμε όλοι επιλέξει· είναι το κίνημα του μέλλοντος· είναι η μόνη επιλογή· και είναι το κίνημα για όλους τους ανθρώπους με συνείδηση· είναι το κάλεσμα για όλους όσοι είναι πρόθυμοι να το αναλάβουν.

Όπως συχνά λέει ο Δρ. Ghassan Abu Sitta και μας υπενθύμισε μόλις τώρα:

«Αύριο είναι μια παλαιστινιακή μέρα».

Λευτεριά, λευτεριά στην Παλαιστίνη!»»

Από τα Νέα από την Παλαιστίνη

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το