Το μουσείο Horniman του Λονδίνου ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα επιστρέψει στη νιγηριανή κυβέρνηση 72 τεχνουργήματα, συμπεριλαμβανομένων 12 ορειχάλκινων πλακών, γνωστών ως Benin Bronzes, που λεηλατήθηκαν στην πόλη του Μπενίν από Βρετανούς στρατιώτες το 1897.

Το μουσείο Horniman του Λονδίνου θα επιστρέψει τα λεηλατημένα αντικείμενα στη Νιγηρία

Φτιαγμένοι από ορείχαλκο και μπρούντζο στο άλλοτε πανίσχυρο Βασίλειο του Μπενίν στη σημερινή νοτιοδυτική Νιγηρία τουλάχιστον από τον 16ο αιώνα και μετά, οι μπρούντζοι του Μπενίν είναι από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά τεχνουργήματα της Αφρικής.

Κατασχέθηκαν, μαζί με χιλιάδες άλλα αντικείμενα, σε βρετανική στρατιωτική εισβολή και κατέληξαν σε μουσεία της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το μουσείο Horniman του Λονδίνου θα επιστρέψει τα λεηλατημένα αντικείμενα στη Νιγηρία

Οι αφρικανικές χώρες μάχονται για χρόνια για να ανακτήσουν έργα που λεηλατήθηκαν από εξερευνητές και αποίκους, ενώ τα δυτικά ιδρύματα αντιδρούν στην επιστροφή έργων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι γερμανικές αρχές επέστρεψαν τον περασμένο μήνα το πρώτο από τα περισσότερα από 1.100 ανεκτίμητα γλυπτά στη Νιγηρία, ακολουθώντας τα παραδείγματα που έθεσε το Jesus College στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το μουσείο Quai Branly στο Παρίσι πέρυσι.

Ο Horniman είπε ότι η Εθνική Επιτροπή Μουσείων και Μνημείων της Νιγηρίας (NCMM) είχε ζητήσει την επιστροφή των αντικειμένων στις αρχές του έτους.

«Τα στοιχεία είναι πολύ ξεκάθαρα ότι αυτά τα αντικείμενα αποκτήθηκαν με βία και η εξωτερική διαβούλευση υποστήριξε την άποψή μας ότι είναι ηθικό και σωστό να επιστρέψουμε την ιδιοκτησία τους στη Νιγηρία», δήλωσε η Eve Salomon, πρόεδρος των διαχειριστών του Horniman Museum and Gardens.

“Το Horniman είναι στην ευχάριστη θέση να κάνει αυτό το βήμα και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το NCMM για να εξασφαλίσουμε μακροπρόθεσμη φροντίδα για αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα.”

Ο Γενικός Διευθυντής του NCMM Abba Tijani χαιρέτισε την απόφαση, λέγοντας ότι ανυπομονεί να συζητήσει τις δανειακές συμφωνίες και τις συνεργασίες με το Horniman.

Οι επιστροφές είναι πιθανό να αυξήσουν την πίεση στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, το οποίο κατέχει μακράν τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική συλλογή Χάλκινων Μπενίν.

πηγή: Reuters

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το