Ο πρωθυπουργός Naftali Bennett λέει ότι οι επενδύσεις στην περιοχή ενισχύθηκαν από την αναγνώριση των ΗΠΑ της ισραηλινής κυριαρχίας στο συριακό έδαφος

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Naftali Bennett είπε ότι η χώρα σκοπεύει να διπλασιάσει τον αριθμό των εποίκων στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν με ένα σχέδιο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που αποσκοπεί στην περαιτέρω εδραίωση της κυριαρχίας του Ισραήλ στο έδαφος που κατέλαβε από τη Συρία πριν από περισσότερα από 50 χρόνια.

Ο Μπένετ είπε ότι η νέα επένδυση στην περιοχή ενισχύθηκε από την αναγνώριση από την κυβέρνηση Τραμπ της ισραηλινής κυριαρχίας επί της έκτασης της γης το 2019 και από την ένδειξη της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι δεν θα αμφισβητήσει σύντομα αυτήν την απόφαση.

«Αυτή είναι η στιγμή μας. Αυτή είναι η στιγμή των Υψωμάτων του Γκολάν», είπε ο Μπένετ σε ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στα Υψίπεδα του Γκολάν την Κυριακή.

«Μετά από μακρά και στατικά χρόνια όσον αφορά το εύρος των εποικισμών, στόχος μας σήμερα είναι να διπλασιαστούν οι εποικισμοί στα Υψίπεδα του Γκολάν», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ κατέλαβε τα Υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή το 1967 και τα προσάρτησε το 1981. Η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας θεωρεί την κίνηση παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου .

Περίπου 25.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν στα Υψίπεδα του Γκολάν, μαζί με περίπου 23.000 Δρούζους, οι οποίοι παρέμειναν στη γη μετά την κατάληψή της από το Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την κυριαρχία του Ισραήλ στην επικράτεια.

Ο Μπένετ είπε ότι ο πόλεμος στη Συρία έκανε την ιδέα του ισραηλινού ελέγχου του εδάφους πιο αποδεκτή από τους διεθνείς συμμάχους του, προσθέτοντας ότι μια διαφορετική κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη.

Το Ισραήλ έχει από καιρό υποστηρίξει ότι η στρατηγικής σημασίας περιοχή είναι, για όλους τους πρακτικούς σκοπούς, πλήρως ενσωματωμένη στο Ισραήλ από τότε που την κατέλαβε από τη Συρία – και ότι ο έλεγχος του στρατηγικού οροπεδίου είναι απαραίτητος ως προστασία από το Ιράν και τους συμμάχους του στη Συρία.

Ο Μπένετ, ο οποίος ηγείται ενός ιδεολογικά ανόμοιου συνασπισμού οκτώ κομμάτων, χρειάζεται την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου πριν προχωρήσει το σχέδιό του για το Γκολάν.

Η συνάντηση της Κυριακής καθυστέρησε προσωρινά αφού η 14χρονη κόρη του πρωθυπουργού βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, οδηγώντας τον Μπένετ σε απομόνωση, αλλά η ψηφοφορία για το σχέδιο αναμενόταν ακόμα.

πηγή: aljazeera.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το