*στη φωτογραφία: μετά από επίθεση στο σχολείο του ΟΗΕ, που φιλοξενεί εκτοπισμένους

Καθώς η επίθεση του ισραηλινού στρατού εντείνεται, βομβαρδίζεται ένα σχολείο του ΟΗΕ που φιλοξενεί πολλές εκτοπισμένες γυναίκες και παιδιά

Μια μέρα αφότου το Ισραήλ έπληξε μια συνοδεία ασθενοφόρων που μετέφεραν βαριά τραυματισμένους ασθενείς από το νοσοκομείο al-Shifa στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, ο ισραηλινός στρατός έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας, χτυπώντας σχολεία, τζαμιά και άλλα νοσοκομεία.

Το πρωί του Σαββάτου ένας ισραηλινός πύραυλος έπληξε το σχολείο al-Fakhoora που διευθύνει η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia, σκοτώνοντας τουλάχιστον 15 ανθρώπους και τραυματίζοντας 54, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

«Ο αριθμός [των θανάτων] αναμένεται να αυξηθεί», δήλωσε ο Muhammad Abu Silmeyeh, διευθυντής του νοσοκομείου Al-Shifa.

Χιλιάδες άνθρωποι που εκτοπίστηκαν λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας είχαν καταφύγει στο σχολείο al-Fakhoora.

Ένας μάρτυρας της επίθεσης που έχασε μέλη της οικογένειάς του στη βομβιστική επίθεση είπε στο Al Jazeera ότι τέσσερα άτομα στην οικογένειά τους σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με οτιδήποτε σχετίζεται με το κίνημα της Χαμάς. Το δωμάτιο είχε μόνο παιδιά και γυναίκες», πρόσθεσε ο μάρτυρας.

Η επίθεση στο σχολείο είναι η τρίτη μεγάλη επίθεση στον καταυλισμό Jabalia.

Ήρθε λίγες ώρες μετά το φονικό χτύπημα στο σχολείο Οσάμα μπιν Ζάιντ που φιλοξενούσε εκτοπισμένες οικογένειες στην περιοχή αλ-Σαφτάουι βόρεια της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 ανθρώπους, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το πρωί του Σαββάτου, η είσοδος του Νοσοκομείου Παίδων al-Nasser στη δυτική πόλη της Γάζας δέχθηκε επίσης επίθεση και πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν θύματα αμάχων.

Τέλος φόρμας

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας είπε ότι εκτιμάται ότι 2.200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 1.250 παιδιά, βρίσκονται επί του παρόντος θαμμένοι κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων στη Γάζα.

Γεννήτριες και ηλιακοί συλλέκτες

Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν επίσης σε γεννήτριες ρεύματος και ηλιακούς συλλέκτες στο νοσοκομείο al-Wafa στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ανταποκριτής του πρακτορείου Anadolu ανέφερε ότι ο βομβαρδισμός οδήγησε σε σημαντική πυρκαγιά στην αυλή του νοσοκομείου, η οποία τελικά ελεγχόταν από ομάδες πολιτικής άμυνας μετά από αρκετές ώρες.

Αυτή η επίθεση στο νοσοκομείο έρχεται μια ημέρα μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού στην είσοδο του νοσοκομείου al-Shifa και στις περιοχές γύρω από το νοσοκομείο al-Quds και το ινδονησιακό νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Χάνι Μαχμούντ στο Χαν Γιουνίς στα νότια της Γάζας, ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις έπληξαν επίσης κατοικίες με ηλιακά πάνελ.

«Αυτό φαίνεται να είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο», είπε στο Al Jazeera.

«Αυτό που θέλει ο ισραηλινός στρατός να κάνουν οι άνθρωποι είναι να φύγουν. Η τελευταία πηγή που τους κρατά στη Γάζα ήταν το μικροσκοπικό κομμάτι ηλεκτρικής ενέργειας που πήραν από τα ηλιακά πάνελ», είπε.

Εν τω μεταξύ, μια δεξαμενή νερού στην ανατολική Ράφα καταστράφηκε επίσης. «Φαίνεται να είναι ένας άλλος τρόπος να λέμε στους ανθρώπους: «Θα βομβαρδίσουμε όλα όσα βασίζεστε για την επιβίωσή σας», πρόσθεσε.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Aqsa με έδρα τη Γάζα ανέφερε ότι η δημόσια δεξαμενή νερού χρησιμοποιήθηκε για την τροφοδοσία πολλών γειτονιών.

Ξεχωριστά, ένας ανταποκριτής του Anadolu ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε δύο τζαμιά – τα τζαμιά Ali bin Abi Talib και Al-Istijabah – στη συνοικία al-Sabra, επίσης στη νότια Γάζα.

Ο Tamer Qarmout, επίκουρος καθηγητής δημόσιας πολιτικής στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, είπε στο Al Jazeera ότι αυτό είναι μέρος της πολεμικής στρατηγικής του Ισραήλ.

«Υπάρχουν συζητήσεις στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι ο ισραηλινός στρατός θα μπει στη δεύτερη φάση των επιχειρήσεων του στη Γάζα από την επόμενη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει τακτικές χερσαίες επιχειρήσεις εντός της Γάζας. Αυτό που θέλει να κάνει το Ισραήλ πριν από αυτό είναι να φύγουν όλοι οι άμαχοι στο νότο», είπε.

«Έτσι, αυτό που κάνει [ο στρατός του Ισραήλ] είναι να στερεί από τους αμάχους που έχουν κολλήσει στη βόρεια Γάζα κάθε μέσο διαβίωσης. Έτσι έχουν χτυπήσει δεξαμενές νερού, χτύπησαν αστικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία και ακόμη και σχολεία της UNRWA όπου οι άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο. Σύντομα, οι άνθρωποι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να πάνε νότια», πρόσθεσε ο Qarmout.

Σημείωσε ότι ενώ ο ισραηλινός στρατός είχε διατάξει τους αμάχους στη Γάζα να μετακινηθούν προσωρινά προς τα νότια από την αρχή της επιχείρησής του στην πολιορκημένη Λωρίδα, πολλοί άνθρωποι έμειναν λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια εν μέσω του συνεχούς βομβαρδισμού του ισραηλινού στρατού σε ολόκληρο τον θύλακα.

«Οι άνθρωποι προσπάθησαν να φύγουν νότια, αλλά ο δρόμος έχει βομβαρδιστεί. Πώς μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς αν δεν υπάρχει ανθρωπιστικός διάδρομος για να πάνε νότια;». είπε ο Qarmout.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι οι κάτοικοι της βόρειας Λωρίδας της Γάζας θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την οδό Salah al-Din, τον κεντρικό δρόμο στη Γάζα, για να εκκενώσουν νότια μεταξύ 11:00 GMT και 14:00 GMT του Σαββάτου.

Όμως, σύμφωνα με τον Qarmout, το Ισραήλ έχει ιστορικό αθέτησης υποσχέσεων στον πόλεμο.

«Ποιες είναι οι εγγυήσεις ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να μην βομβαρδίζει ενώ φεύγει νότια; Δεν υπάρχουν διεθνείς εγγυητές όπως ο ΟΗΕ για να παρακολουθούν και να διασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι δεν θα δεχτούν επίθεση», είπε. «Ας πούμε ότι έχει δοθεί αυτή η εντολή στον Ερυθρό Σταυρό. Τότε οι άνθρωποι θα είναι εξασφαλισμένοι και θα αισθάνονται ασφαλείς».

Πηγή: aljazeera.com και πρακτορεία ειδήσεων

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το