Η μεγαλύτερη παράταξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EΛΚ), προέτρεψε την περασμένη Δευτέρα την ΕΕ να προετοιμάσει επανάσταση στη Λευκορωσία, σημειώνοντας ότι «το καθεστώς της Λευκορωσίας θα πέσει».

Το ΕΛΚ πρότεινε να επιδειχθεί ετοιμότητα για την «τιμωρία του καθεστώτος» επιβάλλοντας κυρώσεις, καθώς επίσης την «στήριξη του τρέχοντος αγώνα του λαού της Λευκορωσίας».

«Το καθεστώς θα πέσει και η νίκη του λαού της Λευκορωσίας είναι αναπόφευκτη, είναι μόνο θέμα χρόνου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προετοιμαστεί για τη νίκη της δημοκρατικής επανάστασης», δήλωσε ο αρχηγός της παράταξης Μάνφρεντ Βέμπερ τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, εν όψει της πρώτης επετείου των τελευταίων προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία.

Οι βουλευτές προσφέρθηκαν να εφαρμόσουν ένα σενάριο αλλαγής καθεστώτος στη Λευκορωσία παρόμοιο με αυτό της Ουκρανίας. Επιπλέον, κάλεσαν για τη δίωξη του Προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο και των ηγετικών κυβερνητικών αρχών ως μέρος των «μελλοντικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων».

Τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ευρωβουλευτές) ανέφεραν ότι στηρίζουν «το σχέδιο για σημαντική οικονομική βοήθεια ύψους 3 δισ. ευρώ, το οποίο παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές σημείωσαν ότι οι προσπάθειες της ΕΕ να αλλάξει την κυβέρνηση στο Μινσκ δεν πρέπει να περιορίζονται σε οικονομικές πρωτοβουλίες. «Η Λευκορωσία δεν θα χρειαστεί μόνο χρήματα. Θα απαιτήσει ένα περιεκτικό γενικό σχέδιο για τη στήριξη της υιοθέτησης δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, εθνικής, περιφερειακής και τοπικής, που πρέπει να συμβαδίζουν με βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καλά εξοπλισμένη [γι’ αυτό το έργο] χάρη στην εμπειρία που έχει συσσωρευτεί από τις μεταβάσεις σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, και των Δυτικών Βαλκανίων, και πιο πρόσφατα στις τρεις χώρες της Ανατολικής Συνεργασίας (Ουκρανία, Γεωργία και Μολδαβία)», ανέφερε η δήλωση.

Οι βουλευτές του ΕΛΚ πρότειναν επίσης, προκειμένου να αναζωπυρώσουν τις τάσεις διαμαρτυρίας, να επεκτείνουν το έργο τους με τους νέους της Λευκορωσίας, παρέχοντάς τους την ευκαιρία να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια των χωρών της ΕΕ για να προωθήσουν τα ιδανικά της «ελευθερίας και της δημοκρατίας.» Επίσης, οι βουλευτές κάλεσαν για διεθνή νομιμοποίηση της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας που βρίσκεται στο εξωτερικό με επικεφαλής την πρώην υποψήφια πρόεδρο Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια, καθώς και για ενεργή προώθηση του έργου των μη κυβερνητικών οργανώσεων της αντιπολίτευσης στη δημοκρατία. «Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι να αποκατασταθεί η δημοκρατία στη Λευκορωσία», κατέληξαν οι ευρωβουλευτές.

πηγή: guernicaeu.wordpress.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το