Το Εθνικό Θέατρο της Αιθιοπίας, την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, θα παρουσιάσει στο Ηρώδειο, τη θεατρική παράσταση «Barefoot in Athens -Socrates’ Life», με θέμα τη ζωή του Σωκράτη. Η παράσταση θα αρχίσει στις 8 το βράδυ και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Το έργο βασίζεται σε δύο Διαλόγους του Πλάτωνα (Φαίδων και Κρίτων) και στην Απολογία του Σωκράτη. Η παράσταση αποτελεί συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Αιθιοπίας με την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Αντίς Αμπέμπα. Για πρώτη φορά, αιθιοπικός θίασος εμφανίζεται στο Ηρώδειο.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), με ομόφωνη απόφασή του, παραχώρησε στην Πρεσβεία της Ελλάδος στην Αντίς Αμπέμπα το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, για την παρουσίαση του έργου από το Εθνικό Θέατρο της Αιθιοπίας.

Η παράσταση «Barefoot in Athens -Socrates’ Life» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’60, από τον Πίτερ Ουστίνοφ. Τον Σωκράτη υποδύεται ο διεθνούς φήμης Αιθίοπας ηθοποιός και Πρόεδρος της Ένωσης Αφρικανών ηθοποιών Ντεμπέμπε Εσέτου. Στην αμχαρική γλώσσα έχει τον τίτλο «Bado Egir».

Το Εθνικό Θέατρο Αιθιοπίας είναι ο μεγαλύτερος και ο μοναδικός Ομοσπονδιακός Πολιτιστικός Οργανισμός της χώρας. Το θέατρο ιδρύθηκε και κτίσθηκε το 1953 από τον Αυτοκράτορα Χαιλέ Σελάσιε. Είναι χωρητικότητας 1250 θεατών.

Συμβολή της Ελληνικής Πρεσβείας

Η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Αιθιοπία όχι μόνο έθεσε υπό την αιγίδα της, αλλά έγινε και συμπαραγωγός της παράστασης. Συνεργάσθηκε στενά με το Εθνικό Θέατρο της Αιθιοπίας, επί έναν ολόκληρο χρόνο, για την προετοιμασία και το ανέβασμα του έργου. Στόχος ήταν να αποδοθεί κατά το δυνατό πιστότερα ο χωροχρόνος στον οποίο έζησε ο Σωκράτης. Οι παραστάσεις του έργου για τον Σωκράτη, εντάχθηκαν στο πλαίσιο του εορτασμού της εκατονταετηρίδας (1917-2017) διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος – Αιθιοπίας.

Απήχηση του έργου

Η επίσημη πρώτη, δόθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2017 -ώστε να συνδυασθεί και με την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου. Το Εθνικό Θέατρο ήταν κατάμεστο και συνεχίζει να είναι γεμάτο, ακόμη και σήμερα, που διανύουμε τον ένατο μήνα των παραστάσεων. Η πλειοψηφία των θεατών είναι νέοι. Οι προκρατήσεις θέσεων ξεπερνούν το 85% σε κάθε παράσταση. Το έργο παρουσιάζεται κάθε Κυριακή μεσημέρι, στα αμχαρικά.

Σήμερα, που η Αιθιοπία διέρχεται μια περίοδο δημοκρατικού μετασχηματισμού, οι παραστάσεις του έργου για τον Σωκράτη, όπου διαδίδονται οι ιδέες της δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ελευθερίας του λόγου, θεωρούνται ως ένα πολιτιστικό υπερόπλο, που φέρνει κοντά τους δύο λαούς και αποδεικνύει την επιρροή που έχει ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της υποσαχαρικής αυτής χώρας.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το