Σε ρόλο κομπάρσου και εξωραϊστή του συστήματος

Είναι γνωστό πως το ΜέΡΑ25 εδώ και δύο χρόνια και ιδιαίτερα εν μέσω της πανδημικής κρίσης καταθέτει παντοιοτρόπως τα διαπιστευτήριά του στο αστικό πολιτικό σύστημα, καταλαμβάνοντας επάξια τη θέση του ως χορηγός και κομπάρσος στο ψευδεπίγραφο μέτωπο της «εθνικής ενότητας» υπό την μπαγκέτα του Κ. Μητσοτάκη.

Με διακηρυγμένο στόχο να βαδίσει στα χνάρια του «προμνημονιακού» ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του Βαρουφάκη πραγματοποίησε πρό­σφατα το …πρώτο μέρος του 1ου «διαβουλευτικού» συνεδρίου του (4-6 Ιούνη). Με μπόλικη αντιμνημονιακή-αντικυβερνητική δημαγωγία και μότο «το ηθικό προβάδισμα», ο Βαρουφάκης επιχείρησε ανεπιτυχώς να συγκαλύψει το ρόλο του ως ανάχωμα της λαϊκής ριζοσπαστικοποίησης – συνοδοιπόρου της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι χαρακτηριστικό πως η κριτική του απέναντι στην «ολιγαρχική ΝΔ» συνοψίζεται στην καταδίκη «της κλεπτοπίας», καταγγέλλοντας τους γαλάζιους «άριστους» πως πλιατσικολογούν χωρίς αιδώ.

Όσον αφορά την ΕΕ, ο Βαρουφάκης «της ρήξης που δεν έγινε το 2015 και θα γίνει», τάχθηκε φυσικά κατά της εξόδου της χώρας μας από την ιμπεριαλιστική ένωση, παλεύοντας για το «μετασχηματισμό της ΕΕ μέσα από συγκρούσεις». Ξόρκισε παράλληλα το ενδεχόμενο ενός GREXIT, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο «θα κοστίσει». Ο αρχηγός του ΜέΡΑ25 διατράνωσε και κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου τη γνωστή σοσιαλδημοκρατική αντίληψη περί ενός καπιταλισμού με «ανθρωπινο πρόσωπο» από την οποία εμφορείται ο ίδιος και οι ξένοι εκλεκτοί ομοϊδεάτες προσκεκλημένοι του (Τ. Κόρμπιν, Κ. Λόουτς, Ν. Τσόμσκι) και την οποία εξειδίκευσε προτείνοντας «να καταλάβουμε τους ολιγαρχικούς θεσμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου και να τους βάλουμε να δουλέψουν για όλους τους λαούς της Ευρώπης». Στα πλαίσια αυτά παρουσίασε και τις ανάλογες προτάσεις διαχείρισης της (μετα)μνημονιακής ελληνικής βαρβαρότητας δημαγωγώντας ανέ­ξοδα για κούρεμα χρεών, εισφορών, φόρων για τους μη προνομιούχους, για το «σύστημα Οδυσσέας» (όπως θα μετονομαστεί το κακόφημο σχέδιο Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών), για το «σύστημα δημοσιονομικών συναλλαγών ΔΗΜΗΤΡΑ» που θα παρέχει ρευστότητα στο δημόσιο και τους πολίτες (ανάλογο με το περιβόητο μαξιλάρι που δημιουργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ) και βέβαια για την πράσινη ανάπτυξη.

Κατά τα λοιπά στη δεύτερη φάση του συνεδρίου τον προσεχή Νοεμβρη, θα προκύψουν μέσω …κλήρωσης τα όργανα του ΜέΡΑ25. Ο ίδιος ο Βαρουφάκης εξυμνεί αυτήν την πρωτοβουλία «ως πολύ απελευθερωτική τόσο για τη συμμετοχή και τη λογοδοσία, όσο και για να μη στήνονται κομματικοί μηχανισμοί». Τελος παρά τις πομφόλυγες πως «το κόμμα του δεν είναι απλά ένα άλλο κόμμα», ο Βαρουφάκης (που μέσα στο παραλήρημά του δήλωσε πως …διεκδικεί την κυβέρνηση!) έστειλε μήνυμα ετοιμότητας στα ξένα και ντόπια αφεντικά «να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι με όλους …για να συμφωνήσουμε στο πώς θα προστατέψουμε τους απροστάτευτους».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το