Προ εκπλήξεως βρέθηκε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας όταν κατέρρευσε ο αφγανικός στρατός μπροστά στην επέλαση των Ταλιμπάν, παραδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας της χώρα, Λόιντ Όστιν, ο οποίος ενημέρωσε το Κογκρέσο για τα γεγονότα που επακολούθησαν μετά την οριστική απόφαση για την αποχώρηση των δυτικών ενόπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Ο Λόιντ Όστιν παραδέχθηκε ότι το Πεντάγωνο «πιάστηκε στον ύπνο», εξηγώντας ότι έγιναν λάθος υπολογισμοί και εκτιμήσεις στον μεγαλύτερο χρονικά πόλεμο που έκαναν οι ΗΠΑ στην ιστορία τους, αλλά και ότι υπήρχε διαφθορά και διαλυμένο ηθικό στα αφγανικά στρατεύματα.

«Το γεγονός ότι ο αφγανικός στρατός, που εμείς και οι σύμμαχοί μας εκπαιδεύσαμε, απλώς διαλύθηκε, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να πέσει ούτε μία τουφεκιά, μας έφερε προ εκπλήξεως», δήλωσε ο Όστιν, τονίζοντας ότι «θα ήταν ανέντιμο να ισχυριστούμε οτιδήποτε άλλο».

Ο υπουργός Άμυνας εξήρε τους Αμερικανούς στρατιωτικούς για την συμμετοχή τους στην προσπάθεια να απομακρυνθούν 124.000 Αφγανοί άμαχοι από τη χώρα, ωστόσο παραδέχθηκε ότι «δεν έγιναν όλα τέλεια».

Από την πλευρά του, ο Στρατηγός Μαρκ Μίλι, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, κατέθεσε ότι ο ίδιος δεν περίμενε ότι οι Ταλιμπάν θα κατακτούσαν τόσο εύκολα την εξουσία. Ωστόσο, τόνισε, ότι ο στρατός από τα τέλη του 2020 προειδοποιούσε ότι αν επιταχυνθεί η άνευ όρων αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεών της. «Αυτή ήταν η εισήγησή μου πριν από έναν χρόνο και παρέμεινε ίδια μέχρι το τέλος», είπε.

Σύμφωνα με τον στρατηγό του Στρατού Ξηρά Μίλι, οι Ταλιμπάν «παραμένουν τρομοκρατική οργάνωση» και δεν έχουν σπάσει τους δεσμούς τους με την Αλ Κάιντα, ενώ προειδοποίησε πως μια επανακάμπτουσα Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, που θα επιθυμεί να χτυπήσει τις ΗΠΑ «είναι μια πραγματικά πιθανή απειλή», που θα μπορούσε να ανακύψει ακόμη και σε έναν χρόνο από σήμερα.

Η δήλωση αυτή θεωρείται πιθανό να προκαλέσει ανησυχία στους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές και γερουσιαστές, οι οποίοι δηλώνουν σκεπτικοί για τη δυνατότητα του Πενταγώνου να παρακολουθεί όλες τις ισλαμιστικές οργανώσεις και να δράσει γρήγορα για προλάβει τυχόν δράση τους.

Η παρουσία του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ στο Κογκρέσο σηματοδότησε την έναρξη της διήμερης ακρόασης των επιτροπών Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, και τη χαοτική κατάσταση των τελευταίων ημερών, όπως και για την τρομοκρατική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους που οδήγησε στον θάνατο Αμερικανών στρατιωτών και αμάχων. 

Είχαν προηγηθεί ανάλογες ακροάσεις του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, από τις αντίστοιχες επιτροπές Εξωτερικών, πριν από δύο εβδομάδες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές και βουλευτές προσπαθούν να επιρρίψουν την πλήρη ευθύνη για τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε με την έναρξη σχεδόν της προεδρίας του στον Τζο Μπάιντεν, «ξεχνώντας» φυσικά ότι την απόφαση για αποχώρηση από το Αφγανιστάν είχε λάβει ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, και ότι η στρατιωτική ηγεσία που διαχειρίστηκε την κατάσταση ήταν η ίδια με την προηγούμενη κυβέρνηση.

πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το