Τι ακριβώς θα μετρήσετε, κυρία Κεραμεως;
Γιατί εμείς στην κλίμακα αξιών σας θέλουμε να κριθούμε ανεπαρκείς και μη ικανοποιητικοι.Γιατι το σύστημα που υπηρετείτε γεννά τον πόλεμο,τη βία,το ανορθολογικό,την αδικία και τον κανιβαλισμό σε κάθε του μορφή.

Γιατί όσα προσφέρει ο μόνος καλός δάσκαλος, αυτός που δεν διεκπεραιώνει, δεν είναι μετρήσιμα, ούτε μετρημένα. Αφήνουν μόνο αποτύπωμα και παρακαταθήκη για ένα μέλλον χωρίς βαρβαρότητα. 

Γιατί εξαθλιώσατε το δάσκαλο και με το επαίσχυντο προσοντολόγιο Γαβρόγλου που φυσικά εφαρμόζετε, ο σκαπανέας των παιδικών ψυχών διορίζεται μόνο με διδακτορικό και μισθό πείνας800 ευρώ. Γιατί σας ενοχλεί η κοινωνική κινητικότητα που τα δημόσια Πανεπιστήμια εξασφαλίζουν, αλλά όχι ο χορός εκατομμυρίων της παραπαιδείας που εξουθενώνει και καθιστά το λύκειο οιωνεί περιττή βαθμίδα της εκπαίδευσης, ούτε βέβαια σας ενδιαφέρει η εγκυρότητα των ακριβοπληρωμένων πτυχίων των κολεγίων. Γιατί η ανεστραμμένη μάθηση και η ψηφιακή γκλαμουριά που διαφημίζετε βοηθά ώστε το Περιστέρι να βγάζει μόνο ψυκτικούς. Γιατί οι ακριβοπληρωμένες σας σπουδές δεν σας προσέφεραν ούτε στοιχειώδη γνώση ιστορίας γι’ αυτό το προτεκτοράτο που δεν αγαπάτε και που λέγεται Ελλάδα και έπλεε και πλέει μετά τα επαχθή μνημόνια σε ένα πέλαγος αγωνίας και αγονίας.

Γιατί ένα παιδικό χαμόγελο, οι μαθητές που έγιναν φίλοι, η κάθε διδακτική ώρα που είναι κατάθεση ψυχής δεν ποσοτικοποιούνται και δεν αποτυπώνονται στην τετραβάθμια κλίμακά σας.

Γιατί εμείς οι δάσκαλοι αξιολογούμαστε κάθε μέρα από τη συνείδησή μας, αυτό το σωκρατικό δαιμόνιο, ελπίζουμε να μην το πνίξετε και πάλι με τη Webex και τη Cisco που ακριβοπληρώνουμε. 

Γιατί είμαστε έμποροι κακοί και κατά τον ποιητή, που μάλλον δεν γνωρίζετε, η ψυχή μας ήταν το ύφασμα που δεν αγόρασε κανείς.


Μαρία Τσαφαρα, καθηγήτρια φιλόλογος, μέλος του  ΔΣ της Α’  ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας (Περιστέρι)

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το