Με πε­ριο­ρι­σμένη συμ­με­το­χή (πε­ρί­που 64%, δη­λα­δή δεν ψή­φι­σαν 11 εκα­τομ­μύ­ρια εγ­γε­γραμ­μένοι ψη­φο­φόροι) πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν την Κυ­ρια­κή (31/3) οι προ­ε­δρι­κές εκλο­γές στην Ου­κρα­νία.

Πρώτος ανάμε­σα στους 39 υπο­ψη­φί­ους, ο κω­μι­κός ηθο­ποιός, Βο­λο­ντί­μιρ Ζε­λέν­σι, που ξε­πέρα­σε το 30% των ψή­φων ένα­ντι 16% του προ­έδρου, Πέτρο Πο­ρο­σέν­κο. Ο δεύ­τε­ρος γύ­ρος  των επα­να­λη­πτι­κών εκλο­γών θα γί­νει ανάμε­σά τους, στις 21 Απρί­λη.

Ακο­λού­θη­σαν η πρώην πρω­θυ­πουρ­γός της χώρας, Γιού­λια Τι­μο­σέν­κο από το κόμ­μα «Πα­τρί­δα» με 13%, ο Γιού­ρι Μπόι­κο από την «Πλατ­φόρ­μα Αντι­πο­λί­τευ­σης – For Life» με 11% και ο Ανα­τόλι Γκρί­τσεν­κο (Πο­λι­τι­κή Θέση) με 7%. Να ση­μειω­θεί ότι η υπο­ψη­φιότη­τα του Πέτρο Σι­μο­νιέν­κο, γραμ­μα­τέα του Κ.Κ. Ου­κρα­νί­ας απα­γο­ρεύ­τη­κε από το υπουρ­γείο Δι­καιο­σύ­νης, βάσει του πε­ρι­βόη­του νόμου πε­ρί «απο­κομ­μου­νι­στι­κο­ποί­η­σης».

Ο Ζε­λέν­σκι και το κόμ­μα του «Υπη­ρέτης του λα­ού» (συ­νώνυ­μο με τη­λε­ο­πτι­κή σει­ρά όπου έχει πρω­τα­γω­νι­στή­σει), εστί­α­σε προ­ε­κλο­γι­κά στην «κα­τα­πο­λέμη­ση της δια­φθο­ράς», εί­ναι υπέρ­μα­χος της συμ­μα­χί­ας με ΗΠΑ και ΕΕ και της έντα­ξης της χώρας στο ΝΑ­ΤΟ. Ζη­τάει  μάλι­στα δη­μο­ψή­φι­σμα που να κα­το­χυ­ρώνει αυ­τή την πο­ρεία της χώρας, ώστε να μην μπο­ρεί να αμ­φι­σβη­τη­θεί από οποια­δή­πο­τε κυ­βερ­νη­τι­κή αλ­λα­γή.

Ο Πο­ρο­σέν­κο έχει δε­σμευ­τεί να βάλει τη χώρα στην ΕΕ και το ΝΑ­ΤΟ, να ανα­τρέψει τον έλεγ­χο της Κρι­μαί­ας από τη Ρω­σία και να απο­τρέψει την αυ­το­νόμη­ση των λε­γόμε­νων «λαϊκών δη­μο­κρα­τιών» του Ντον­μπάς στα ανα­το­λι­κά.

Και ενώ Ρώσοι πα­ρα­τη­ρη­τές από τον ΟΑ­ΣΕ απο­κλεί­στη­καν από την επι­τή­ρη­ση της δια­δι­κα­σί­ας από το Κί­ε­βο, οι πα­ρα­τη­ρη­τές της ΕΕ δεν κα­τέγρα­ψαν ση­μα­ντι­κές πα­ρα­βιάσεις στις εκλο­γές της Ου­κρα­νί­ας.

Ωστόσο σύμ­φω­να με ρω­σι­κές εκτι­μή­σεις, 7 με 10 εκα­τομ­μύ­ρια Ου­κρα­νοί πο­λί­τες δεν μπόρε­σαν να ασκή­σουν το εκλο­γι­κό τους δι­καί­ω­μα, εξαι­τί­ας της άρ­νη­σης του Κιέβου να λει­τουρ­γή­σει εκλο­γι­κά τμή­μα­τα στη Ρω­σία και σε εδάφη των αυ­το­α­να­κη­ρυ­χθέντων δη­μο­κρα­τιών του Ντο­νέτσκ και του Λου­κάνσκ. Ταυ­τόχρο­να ου­κρα­νι­κές δυ­νάμεις ασφα­λεί­ας εμπόδι­σαν ψη­φο­φόρους κα­τά του Πο­ρο­σέν­κο να ψη­φί­σουν.

«Αυ­τές οι εκλο­γές εξε­λί­χθη­καν και πάλι σε φάρ­σα και δη­λώνω ξε­κάθα­ρα ότι ο ου­κρα­νός πρόε­δρος Πέτρο Πο­ρο­σέν­κο, σε σχέση με τα απο­τε­λέσμα­τά του, χει­ρα­γώγη­σε τις εκλο­γές» δή­λω­σε η Τι­μο­σέν­κο, η οποία όμως δεν θα προ­σφύ­γει στο δι­κα­στή­ριο και δεν θα εν­θαρ­ρύ­νει δια­δη­λώσεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας.

Κα­θώς οι ΗΠΑ πα­ρο­τρύ­νουν τους «συμ­μάχους» τους για τον πιο ασφυ­κτι­κό ναυ­τι­κό έλεγ­χο της Μαύ­ρης Θάλασ­σας, μια μόλις μέρα με­τά τις εκλο­γές, η μόνι­μη αντι­πρόσω­πος των ΗΠΑ στο ΝΑ­ΤΟ, Χάτσι­σον, υπερ­θε­μάτι­ζε για τη «στε­νή συμ­μα­χία με την Ου­κρα­νία και τη Γε­ωρ­γία», δια­τυ­πώνο­ντας την ελ­πί­δα ότι «κάποια μέρα να μπο­ρέσουν να γί­νουν μέλη του ΝΑ­ΤΟ».

Σ’ αυ­τό το κλί­μα και η Ρω­σία ξε­κί­νη­σε νέες αε­ρο­πο­ρι­κές στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις στην Κρι­μαία.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το