Πριν 20 μήνες
Με αφορμή 15θήμερη απουσία του από τα φώτα της δημοσιότητας, τον Απρίλιο του 2020 οι φήμες είχαν πια «ανάψει», για τα καλά: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ηγέτης της Β. Κορέας, είχε πεθάνει!
Οι πιο ακριβολόγοι έλεγαν πως ο Κιμ ήταν κατά 99% νεκρός. Οι πιο συγκρατημένοι έλεγαν πως ο Κιμ ήταν κατά 3/4 νεκρός. Πως ο Κιμ βρισκόταν σε κώμα. Πως κρύβεται ή αναρρώνει από τον κορονοϊό. Πως πέθανε από κορονοϊό.
Άλλοι, είχαν πληροφορίες πως ο Κιμ πέθανε σε αποτυχημένη εγχείρηση καρδιάς. Για την ακρίβεια, πέθανε σε αποτυχημένη εγχείρηση καρδιάς, διότι έτρεμαν πολύ τα χέρια του χειρουργού του. Εξίσου πειστικές, αν και αλληλο-αναιρούμενες πληροφορίες, ήθελαν τον Κιμ να τραυματίζεται κατά τη διάρκεια δοκιμής πυρηνικών.

Κάποιες πηγές υπερθεμάτιζαν, εξηγώντας πως ο θάνατος του Κιμ ήταν το μόνο δεδομένο, και το πρόβλημα πλέον στη Β. Κορέα ήταν πως τα επιτελεία του δεν ήξεραν με ποιο τρόπο να το πουν στον κόσμο. Μαθαίναμε πως οι διάδοχοί του τσακώνονταν. Μαθαίναμε πως ο Κιμ είχε πεθάνει και διάδοχός του θα ήταν η αδελφή του, που είναι χειρότερη από εκείνον.
Υπήρχαν όμως και οι πιο «ψαγμένοι»: Μήπως ο Κιμ προσποιούνταν τον νεκρό, για να ξεσκεπάσει τους δολιοφθορείς στη χώρα του;
Όλες αυτές οι θεωρίες ειπώθηκαν, υπήρξαν ωραιότατες, αλλά -θα μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι- ακόμη κι αν μία από αυτές είχε την παραμικρή δόση αλήθειας, σίγουρα δεν θα ήταν δυνατό να ισχύουν όλες οι ειπωμένες θεωρίες ταυτόχρονα. Τουλάχιστον από την άποψη της τυπικής λογικής, η παγκόσμια κοινή γνώμη θα μπορούσε να υποθέτει πως η συντριπτική πλειονότητα των θεωριών για την κατάσταση του Κιμ, δεν υπήρξε κάτι περισσότερο από ένα σύνολο ευφάνταστων κατασκευών. Ωραίες είναι και αυτές, απλώς δεν είναι ειδήσεις.

Το κερασάκι στην τούρτα, ήταν από ελβετικό τυρί
Σε ένα κρεσέντο «δημιουργικής δημοσιογραφίας», είδαμε πριν 1,5 χρόνο, ελληνικό site (πιθανότατα αντιγράφοντας ξένα πρότυπα) να μπαίνει στα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, και να εντοπίζει συγκεκριμένα τα βαθύτερα αίτια της (δεδομένης) κακής υγείας του παραπαίοντος Κιμ Γιονγκ Ουν:
«Η λατρεία του Κιμ για το ελβετικό τυρί
Η αγάπη του Κιμ για το τυρί λέγεται ότι ξεκίνησε από όταν ήταν φοιτητής στην Ελβετία. Λέγεται ότι παραλάμβανε ειδικές αποστολές και ότι έστειλε επίσης απεσταλμένους στη Γαλλία για να προσπαθήσει να εγγράψει μάγειρες της Βόρειας Κορέας σε μαθήματα τυροκομίας. Το 2014, ο Κιμ έπρεπε να αποχωρήσει για λίγο από τη δημόσια ζωή αφού έτρωγε πάρα πολύ τυρί Emmental, αφού ένα μεγάλο φορτίο του έφτασε από την Ελβετία» (sic!).

Ατυχώς για έναν πολύ μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων σε παγκόσμιο επίπεδο, η επανεμφάνιση του Κιμ κάπου τον Μάιο του 2020, έδωσε τέλος σε πολλά σενάρια θανάτου του. Ή μήπως επρόκειτο για σκηνοθετημένη/μαγνητοσκοπημένη εμφάνιση του Κιμ από τα παλιά, από τότε που ήταν ακόμη ζωντανός; ή μήπως είχαμε να κάνουμε με μια σύγχρονη περίπτωση βορειοκορεάτη Ελ Σιντ;
«Όταν λες και ξαναλές ένα ψέμα, στο τέλος γίνεσαι πιστευτός» έλεγε ο Γκέμπελς διδάσκοντας προπαγάνδα, αλλά εννοούσε την επιμονή σε ένα συγκεκριμένο ψέμα. Η επιμονή σε σειρά εκδοχών ενός ψέματος, δεν βοηθούσε συναρπαστικά την υπόθεση.
Οικογενειακό χάρισμα στις εξαφανίσεις και επανεμφανίσεις

Την τύχη του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει και η σύζυγός του (η οποία επίσης είχε εξαφανιστεί για ένα έτος), αλλά και η Κιμ Γιο Τζονγκ, η μικρότερη αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη, η οποία θεωρείται δεύτερη τη τάξει στη διοίκηση της ΛΔ Κορέας.
Κάπου τον Αύγουστο του 2020, και καθώς τα διεθνή ΜΜ«Ε» έχασαν τα ίχνη της για περίπου έναν μήνα, κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι ο ίδιος ο αδελφός της την είχε σκοτώσει. Μάλιστα στο ΒΗΜΑ μαθαίναμε για το λάθος που είχε κοστίσει τη ζωή της: «έχει γίνει πολύ αισθητή η παρουσία της, πράγμα που με την σειρά του οδήγησε σε εικασίες για τις μελλοντικές της φιλοδοξίες». Ελαφρώς αντιφατικό μεν, να μη μπορείς να εντοπίσεις μία πολιτικό για έναν μήνα και ταυτόχρονα να δηλώνεις ότι έχει κάνει πολύ αισθητή την παρουσία της, αλλά αυτή είναι η τέχνη της δημοσιογραφίας!

Λίγες μόλις ημέρες μετά, από αξιωματούχο στη Νότια Κορέα (δηλώσεις βουλευτή της αντιπολίτευσης Χα Τάε Κιούνγκ στην εφημερίδα Korean Herald), μαθαίναμε πως ο Κιμ, όχι μόνο δεν είχε δολοφονήσει την αδελφή του, αλλά, αντιθέτως, της είχε μεταβιβάσει ένα μεγάλο μέρος των εξουσιών του ώστε να απαλλαγεί από το έντονο στρες: «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εξακολουθεί να ασκεί απόλυτη εξουσία, αλλά σε σύγκριση με το παρελθόν, μερικές από τις εξουσίες του τις μεταβιβάζει σιγά σιγά».
Πάντως, μολονότι οι σχετικές πληροφορίες κάθε φορά διαψεύδονται από τα πράγματα, στατιστικώς η Γιο Τζονγκ δολοφονεί τον αδελφό της μια φορά τον χρόνο.

Έτσι, κάπου στο πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μεταξύ 6 Μαΐου και 5 Ιουνίου του 2021 (sic!), η Γιο Τζονγκ οργάνωσε πραξικόπημα για την ανατροπή του Κιμ Γιονγκ Ουν και κατόρθωσε μάλιστα να τον απομακρύνει από την εξουσία. Αυτά, σύμφωνα με την αμερικανική ταμπλόιντ Globe, η οποία με τη σειρά της επικαλέστηκε πληροφορίες από ανώτατο αξιωματούχο του Πενταγώνου. Μάθαμε επίσης ότι η Γιο Τζονγκ προήγαγε τον εαυτό της σε μέλος της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων, ώστε να εδραιώσει περαιτέρω την επιρροή της στο καθεστώς.

To εκπληκτικό της υπόθεσης είναι ότι η είδηση είδε το φως της δημοσιότητας στις 23 Οκτωβρίου, δηλαδή στο μεσοδιάστημα Μαΐου – Οκτωβρίου του 2021 δεν βρέθηκε ένας χριστιανός που να πει ότι κάπου είδε ζωντανό τον Κιμ Γιονγκ Ουν, και συνεπώς να διαψεύσει την είδηση. Αν τυχόν βρεθεί κάποιος που …νομίζει ότι τον είδε, απλώς κάνει λάθος: έχει δει τον αντικαταστάτη του, τον οποίο το έμπειρο μάτι (όπως αυτό της Globe) ξέρει να διακρίνει, καθότι ο επίδοξος σωσίας είναι πιο αδύνατος από τον πραγματικό Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μάλλον ζει
Έχοντας επιδείξει ιδιαίτερη αντοχή, αυτός και η οικογένειά του, στις από καιρού εις καιρόν μιντιακές δολοφονίες ή αιφνιδίους θανάτους τους, τα ΜΜ«Ε» υποχρεώθηκαν να διαπιστώσουν πριν λίγες ημέρες ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν μάλλον …ζει. Μάλιστα, στο κλείσιμο του Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία στο τέλος της 4ης συνεδρίασης της Ολομέλειας της 8ης Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος. Ήταν ο Κιμ, αδυνατισμένος. Διαφορετικά, τα διεθνή κέντρα ενημέρωσης θα έπρεπε να παραδεχτούν ότι ο λεπτός σωσίας του νεκρού Κιμ, έχει αναδειχθεί σε ικανό νέο στέλεχος του Κόμματος.

Στη συμπλήρωση 10 ετών στο τιμόνι της ΛΔ Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν μίλησε για την ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομικής ανάπτυξης και για τη βελτίωση της καθημερινότητας του λαού στο νέο έτος. Το γεγονός ότι ο Κιμ δεν μίλησε συγκεκριμένα ούτε για πυρηνικά, ούτε για πυραύλους, ούτε για ΗΠΑ, άφησε ανικανοποίητα τα κυρίαρχα κέντρα και τους περιφερειακούς αναπαραγωγούς ειδήσεων.

Ο Τσαντ Ο’ Κάρολ, ιδρυτής του NK News, ιστότοπου με έδρα τη Σεούλ που (υποτίθεται) ειδικεύεται σε αναλύσεις για τη Β. Κορέα, εξήγησε πως η επικέντρωση του Κιμ Γιονγκ Ουν στα εσωτερικά θέματα, και σε σχέδια για την ανάπτυξη της περιφέρειας και τη διατροφή των κατοίκων της, είναι πιθανότατα «λαϊκιστική στρατηγική».

Τα ξυπνοπούλια της παγκόσμιας δημοσιογραφίας επίσης διευκρίνισαν πως, όταν ο Κιμ μιλούσε για «εργοστάσιο τρακτέρ», στην πραγματικότητα αναφερόταν σε εργοστάσιο που «είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή οχημάτων μεταφοράς πυραύλων».

Το μόνο που ευχαρίστησε τα ΜΜ«Ε», εκφράζοντας τα συμφέροντα και τις απόψεις των κυρίαρχων κύκλων που εκπροσωπούν, ήταν η προειδοποίηση του Κιμ Γιονγκ Ουν πως η Β. Κορέα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «μεγάλη μάχη ζωής και θανάτου». Έχοντας μετατρέψει, μέχρι τώρα, τις ευχές τους σε ειδήσεις, τα παγκόσμια κέντρα ενημέρωσης βρήκαν μια είδηση που περίμεναν μια δεκαετία τώρα. Είναι ίσως η μόνη είδηση που δεν θα υποβληθεί στον γνωστό δημιουργικό δημοσιογραφικό εμπλουτισμό.

οι Πύλες του Πολιτικού Παραδόξου

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το

Παρόμοια αρθρογραφία