Μισό εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην υποσαχάρια Αφρική από τη χρήση πλαστών ή χαμηλής ποιότητας φαρμάκων.

Ελαττωματικά απολυμαντικά τζελ μέχρι πλαστά χάπια ελονοσίας, είναι όλα μέρος ενός παράνομου εμπορίου που έχει επεκταθεί και κανονικοποιηθεί, ειδικά αφότου η πανδημία γιγάντωσε την ανάγκη εισαγωγής φαρμάκων στην αφρικανική ήπειρο.

Ήταν ο μαζικός θάνατος παιδιών από την Γκάμπια το 2022 που σήμανε το συναγερμό. Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Φάρμακα και το Έγκλημα, πλαστά φάρμακα, όπως το λαθραίο παιδικό σιρόπι για το βήχα, σκοτώνουν σχεδόν μισό εκατομμύριο Αφρικανούς.

Η έκθεση εξηγεί με ποιο τρόπο έθνη όπως του Σαχέλ, μια λωρίδα 6.000 χιλιομέτρων που εκτείνεται από την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τον Ατλαντικό και όπου ζουν 300 εκατομμύρια άνθρωποι, αγωνίζονται να σταματήσουν τα πλαστά φάρμακα στα σύνορά τους και να αναγκάσουν τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν.

«Η ανισότητα ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση φαρμακευτικής φροντίδας καλύπτεται μερικώς από παράνομα αποκτηθέντα φάρμακα» σημειώνεται στην έκθεση, εξηγώντας ότι οι πωλητές των δρόμων και οι μη αδειοδοτημένοι έμποροι, ειδικά σε αγροτικές ή περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις, είναι μερικές φορές οι μόνες πηγές φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων.

Πλαστά φάρμακα κατά της ελονοσίας σκοτώνουν 267.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στο Σαχέλ, ενώ περίπου 170.000 παιδιά πεθαίνουν ετησίως από μη εγκεκριμένα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη βαριά πνευμονία.

Η θεραπεία των ανθρώπων που έχουν χρησιμοποιήσει πλαστά ή χαμηλής ποιότητας φαρμακευτικά προϊόντα για την αντιμετώπιση της ελονοσίας στην υποσαχάρια Αφρική κοστίζει μέχρι και 44,7 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η διαφθορά είναι ένας από τους κύριους λόγους που ανθεί αυτό το εμπόριο. Υπολογίζεται ότι περίπου το 40% αυτών των προϊόντων, που εντοπίστηκαν στις χώρες του Σαχέλ μεταξύ 2013 και 2021, φτάνουν σε νόμιμες αλυσίδες εφοδιασμού, αναφέρει η έκθεση.

Αυτά τα φάρμακα συνήθως προέρχονται από χώρες όπως το Βέλγιο, η Κίνα, η Γαλλία και η Ινδία και ορισμένα φτάνουν μέχρι τα ράφια αδειοδοτημένων φαρμακείων.

«Το συναλλακτικό οργανωμένο έγκλημα εκμεταλλεύεται τα εθνικά ρυθμιστικά και εποπτικά κενά για την πώληση υποβαθμισμένων ή πλαστών ιατρικών προϊόντων» δήλωσε αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Πηγή: telesur

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το