Clowback, rebate, voucher και κάθε μήνα νέοι όροι επιστρατεύονται από το Υπουργείο Υγείας για να περιγράψουν το πετσόκομμα, τη διάλυση, την υπόδουλη και πιστή τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων στον τομέα της ειδικής αγωγής.

Η πραγματικότητα φυσικά δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τους ευφάνταστους όρους του Υπουργείου και σίγουρα γνώμονας τους δεν είναι τα παιδιά και γονείς, όπως διατυμπανίζει, αλλά η συνέχιση των σκληρών αντιλαϊκών μνημονιακών μέτρων.

Από 1η Οκτώβρη, λοιπόν, εφαρμόζονται οι αλλαγές που νομοθέτησε το Υπουργείο Υγείας και φέρνουν για πρώτη φορά στην ειδική αγωγή κλειστό προϋπολογισμό.

Ο προϋπολογισμός αυτός, η δαπάνη δηλαδή του ΕΟΠΠΥ για τα παιδιά και άτομα που χρήζουν ειδικών θεραπειών, ορίζεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ. Πολύ απλά, με μια απόφαση έχουμε ένα κούρεμα της ταξης 30% συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές. Όλα αυτά βέβαια παρόλο που δεν έχει γίνει καμία απολύτως έρευνα απο πλευράς Υπουργείου για την επιδημιολογία και τις ανάγκες θεραπείας στην ειδική αγωγή σήμερα. Δηλαδή με πιο απλά λόγια αν και δεν ξέρουμε πόσα παιδιά χρήζουν θεραπείας δίνουμε μεχρι 80 εκατομμύρια εκατομμύρια και βεβαιώς μας διαβεβαιώνουν πως αυτό δεν έχει σχεσή με μνημόνια αλλά με εξορθολογισμό.

Να σημειώσουμε εδώ πως το έδαφος είχε προλειάνει τους προηγουμένους μήνες ο “ειδήμονας” Υπουργός, Κ. Ξάνθος που δήλωνε πως στην Ελλάδα διαπιστωνεται υπερδιάγνωση στο φάσμα των μαθησιακών δυσκολιών, του αυτισμού και της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), η οποία δεν δικαιολογείται με βάση τα επιδημιολογικά ποσοστά. Πριν από αυτό παραδέχοταν (κατά κάποιο περίεργο τρόπο) πως δεν έχει γίνει κάποια επιδημιολογική μελέτη στην Ελλάδα.

Όλες αυτές οι αλλαγές εφαρμόζονται μέσω του περίφημου voucher. Πρόκειται για το κουπόνι που οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα παραλαμβάνουν με τη γνωμάτευση και θα καταθέτουν στον ιδιώτη επιστήμονα-θεραπευτή. Στη συνέχεια εκείνος θα το καταθέτει στον οργανισμό για να αποζημιωθεί σε απροσδιόριστο χρόνο και σε απροσδιόριστη αξία (!), αφού σύμφωνα με τον νόμο, θα υπόκειται σε διπλό υποχρεωτικό “κούρεμα” με απροσδιόριστο ύψος (rebate, clawback).

Ορισμένα βασικά συμπεράσματα που μπορούν να εξάγουμε είναι, πρώτον, ότι δεν υπάρχει κάνενα τέλος των μνημονίων αλλά τα μέτρα γίνονται πιο βάρβαρα και αντιλαϊκά!

Δεύτερον, ότι οι αλλαγές αυτές μπορούν να ιδωθούν ευνοϊκά μόνο απο μια μερίδα μεγαλοϊδιοκτητών και μεγαλοεργοδοτών.

Ήδη από πέρυσι που διατυπώθηκαν οι σκέψεις του Υπουργείου, εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον μεγάλες ιδιωτικές κλινικές να μπουν στον χώρο της ειδικής αγωγής.

Τρίτον, ότι αυτοί που θα επωμιστούν περισσότερο το βάρος είναι οι εργαζόμενοι και οι γονείς.

Τέλος, ότι η απάντηση αυτών που πλήττονται περισσότερο από τη δυσβάσταχτη αυτή αντιλαϊκή πολιτική είναι αναντίστοιχη με τις εξελίξεις.

Το σωματείο εργοδοτών που το τελευταίο διάστημα έχει βγει μπροστά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκφράσει τα συμφέροντα εργαζομένων και γόνέων.

Οι λογικές συμβιβασμού που κυριαρχούν μέσα σε συλλόγους θεραπευτών και γονέων, η πολιτική περιχαράκωσης που ακολουθεί το σωματείο εργαζομένων και αρκείται στο να κοιτάει από μακριά τις εξελίξεις, δεν βοηθάνε στο ξέσπασμα ενός ενιαίου αγώνα που θα διεκδικήσει να μην υπάρξει καμιά περικοπή στην ειδική αγωγή και να παρθεί πίσω ο νόμος!

Βαγγέλης Σαλαπάτας, Ψυχολόγος

Πηγή: poreia.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το