του Ανδρέα Κοσιάρη

Στην πρώτη θέση των χρηματοδοτών σκοπών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις ΗΠΑ το τελευταίο έτος είναι μια μάλλον άγνωστη οικογένεια, η επιχείρηση της οποίας εκτόξευσε τα κέρδη της κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η οικογένεια Ούιλαϊν από την πολιτεία του Ιλλινόι, έχει ξοδέψει τουλάχιστον 121 εκατ. δολάρια την τελευταία διετία χρηματοδοτώντας ακροδεξιούς σκοπούς από άκρη σε άκρη των ΗΠΑ, χάρη στα κέρδη από ένα προϊόν που βρέθηκε τα τελευταία χρόνια σε κάθε αμερικανικό σπίτι: τα χαρτόκουτα.

Τη δράση της οικογένειας Ούιλαϊν αποκάλυψε έρευνα της ProPublica σε συνεργασία με την εφημερίδα Milwaukee Journal Sentinel. Η εταιρεία της οικογένειας, που ονομάζεται Uline, δραστηριοποιείται στην πώληση εξοπλισμού μεταφορών και συσκευασίας, με κύριο προϊόν της τα διαφόρων μεγεθών χαρτοκιβώτια — η Uline πουλά περισσότερα από 1.700 διαφορετικά μεγέθη κουτιών. Οι πελάτες της είναι πολυάριθμοι και εκτείνονται από κολοσσιαίους οίκους μόδας όπως ο Gucci και εταιρείας τεχνολογίας όπως η Tesla του Ίλον Μασκ, μέχρι μικροπωλητές χειροτεχνιών σε ιστότοπους εμπορίου όπως το Etsy.

Η Λιζ και ο Ντικ Ούιλαϊν ίδρυσαν την εταιρεία τους το 1980, όπως ιδρύουν τις εταιρείες τους όλοι οι «αυτοδημιούργητοι» — με λεφτά του πατέρα του Ντικ, Έντγκαρ Ούιλαϊν, ιδιοκτήτη μιας από τις ιστορικότερες αμερικανικές ζυθοποιίες, της Schlitz. Η Uline δεν έχει εισαχθεί ποτέ στο χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα η ιδιοκτησία της να παραμένει εξολοκλήρου στα χέρια της οικογένειας, όπου σκοπεύουν να παραμείνει «για εκατοντάδες χρόνια ακόμα». Αποτέλεσμα της πλήρους ιδιωτικής ιδιοκτησίας είναι και πως τα οικονομικά της εταιρείας δεν είναι δημοσίως προσβάσιμα.

Το 2002, οι Ούιλαϊν δήλωσαν προσωπικά έσοδα μέσω της εταιρείας τους ύψους 18 εκατ. δολαρίων. Το 2018, λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, το ποσό αυτό είχε εκτοξευτεί σε περισσότερα από 712 εκατ. δολάρια. Η περαιτέρω άνθιση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην πανδημία έχει σίγουρα αυξήσει κατά μεγάλο, αλλά ουσιαστικά άγνωστο, ποσοστό αυτά τα έσοδα. Σύμφωνα με μία εσωτερική έκθεση της εταιρείας που βρέθηκε στα χέρια της ProPublica, το 2020 η Uline πέτυχε πωλήσεις ύψους 6,5 δισ. δολαρίων.

Όλα τα λεφτά στην ακροδεξιά

Όλα αυτά τα χρόνια, οι Ούιλαϊν δεν έχουν διστάσει να ασχοληθούν με το αγαπημένο «χόμπι» των Αμερικανών πλουτοκρατών, την εν πολλοίς αφορολόγητη χρηματοδότηση θινκ-τανκ, πολιτικών σκοπών, δικαστικών μαχών και υποψηφίων για τοπικές αλλά και ομοσπονδιακές εκλογικές μάχες. Τα χρήματα της οικογένειας πηγαίνουν αποκλειστικά σε σκοπούς συνδεδεμένους με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα — από τα 360.000 δολάρια που ξόδεψαν συνολικά το έτος 2009-2010, έφτασαν να δίνουν περισσότερα από 60 εκατ. δολάρια για το έτος 2021-2022.

Αντικείμενο της χρηματοδότησής τους είναι σχεδόν κάθε ακροδεξιός σκοπός στην Αμερική. Χρήματα των Ούιλαϊν έχει λάβει η Federalist Society, ένας υπερσυντηρητικός νομικός οργανισμός που προωθεί την ανάγνωση του αμερικανικού Συντάγματος «με το αυθεντικό νόημα των συγγραφέων του», και στις τάξεις του οποίου ανήκαν ή ανήκουν ακόμα έξι από τους εννέα σημερινούς Ανώτατους Δικαστές των ΗΠΑ.

Χρηματοδοτούν οργανώσεις που μάχονται κατά του δικαιώματος στην άμβλωση, κατά των δικαιωμάτων των τρανς ανθρώπων, κατά της διδασκαλίας ποικιλόμορφης σεξουαλικής αγωγής και συμπεριληπτικής ιστορίας στα σχολεία. Χρηματοδοτούν υποψήφιους ομοσπονδιακούς βουλευτές, κυβερνήτες πολιτειών και πολιτειακούς βουλευτές που σχετικοποιούν το Ολοκαύτωμα, είναι κατά των μέτρων δημόσιας υγείας και δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020. Μία από τις οργανώσεις που λαμβάνουν χρήματα των Ούιλαϊν ονομάζεται «Αποκατάσταση της Αμερικής» (Restoration of America) και έχει μεταξύ των σκοπών της «Να βρεθούμε στην πλευρά του Θεού σε όλα τα ζητήματα και να μείνουμε εκεί» και «Να τιμωρήσουμε τους αριστερούς».

Και, φυσικά, η χρηματοδότηση ακροδεξιών σκοπών δεν είναι μονάχα ένα ιδεολογικό καπρίτσιο της Λιζ και του Ντικ. Επί παραδείγματι, στηρίζουν τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή από το Γουισκόνσιν, Ρον Τζόνσον, με τροπολογία του οποίου στο φορολογικό νομοσχέδιο του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ευνοήθηκαν οι λεγόμενες «pass-through» εταιρείες — εταιρείες, δηλαδή, των οποίων τα κέρδη περνάνε (pass through) στους ιδιοκτήτες τους, ακριβώς όπως κάνει η Uline.

Από πάππου προς πάππον ακροδεξιά

Η ενασχόληση των Ούιλαϊν με την ακροδεξιά δεν είναι καινοφανής — ούτε για την οικονομική τους τάξη, ούτε καν για την ίδια τους την οικογένεια.

Αρχής γενομένης από τον παππού του Ντικ, Έντγκαρ Ούιλαϊν τον γηραιότερο, η οικογένεια χρηματοδοτούσε την «Επιτροπή Πρώτα η Αμερική» του αεροπόρου Τσαρλς Λίντμπεργκ. Ο Λίντμπεργκ, που είχε τιμηθεί με διακρίσεις από το καθεστώς των Ναζί στη Γερμανία, μαχόταν με τη στήριξη κολοσσών της βιομηχανίας της χώρας ώστε η Αμερική να μην μπει στον Β’ΠΠ στην πλευρά των Συμμάχων, κατηγορώντας τους Εβραίους για «συνωμοσία ώστε να συρθούν οι ΗΠΑ στον πόλεμο».

Ο Έντγκαρ ο γηραιότερος πέθανε το 1956, όμως τα ηνία στη στήριξη παρανοϊκών οργανώσεων πήρε αμέσως ο γιος του, Έντγκαρ ο νεότερος, πατέρας του Ντικ. Αυτός επέλεξε να χρηματοδοτήσει την προπατορική οργάνωση των σημερινών Αμερικανών ακροδεξιών, τη διαβόητη John Birch Society (JBS).

Η JBS ήταν οργανωμένη υπό άκρα μυστικότητα των μελών της και χρηματοδοτούνταν από εδραιωμένους ή ανερχόμενους πολυεκατομμυριούχους για να προωθεί ακραίες θεωρίες συνωμοσίας, «βλέποντας» κομμουνιστικό δάκτυλο πίσω από τους πάντες και τα πάντα. Σύμφωνα με τη JBS, λόγου χάριν, όργανο των κομμουνιστών ήταν ο πρώην Ανώτατος Διοικητής των αμερικανικών Ένοπλων Δυνάμεων κι έπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντουάιτ Άιζενχαουερ. Κομμουνιστικό δάκτυλο έβλεπαν οι παρανοϊκοί ακροδεξιοί και πίσω από τον πόλεμο στο Βιετνάμ — ήταν ενάντιοι στον πόλεμο, όχι από κάποια ηθική σκοπιά, αλλά διότι πίστευαν πως εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των κομμουνιστών.

Στα ιδρυτικά μέλη της JBS, θα συναντήσει κανείς και το όνομα του Φρεντ Τσέις Κοχ, πατέρα των «αδερφών Κοχ», με τα δισεκατομμύρια των οποίων θα χρηματοδοτούνταν η αναβίωση της αμερικανικής ακροδεξιάς των τελευταίων σχεδόν 40 ετών.

Ο 77χρονος σήμερα Ντικ Ούιλαϊν πήρε όλη του την κοσμοθεωρία από τον ακροδεξιό πατέρα του. Σήμερα, οι υπάλληλοι της Uline εργάζονται υπό αυστηρότατο κώδικα ενδυμασίας, που απαγορεύει κάθε είδους καθημερινό, άνετο ένδυμα όπως «τζιν», «κοτλέ» και «αθλητικά παπούτσια», απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν παντελόνια εκτός ως μέρος γυναικείου κοστουμιού, όπως επίσης και οποιαδήποτε «κοντή» ή «αποκαλυπτική» ενδυμασία.

Οι υπάλληλοι της εταιρείας δέχονται επίσης ιδεολογική πολιτική κατήχηση από τους ιδιοκτήτες της, με εταιρικές εκδηλώσεις να υποδέχονται ως καλεσμένους ομιλητές διάφορους Ρεπουμπλικανούς πολιτικούς που τα χρήματα της οικογένειας στηρίζουν.

Οι σαφείς τάσεις χριστιανοφασισμού δεν πρόκειται φυσικά να σταματήσουν με την απόσυρση ή τον θάνατο των 77χρονων Λιζ και Ντικ. Τα παιδιά τους, ήδη μεγαλοστελέχη της εταιρείας και χρηματοδότες πολιτικών σκοπών οι ίδιοι, θα κληρονομήσουν το σύνολό της — χάρη σε φορολογικές τρύπες που οι πολιτικοί προστατευόμενοι των γονιών τους πέρασαν, δεν θα πληρώσουν παρά ελάχιστους φόρους για αυτήν την κληρονομιά, και θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την αμερικανική ακροδεξιά, αυτοί και οι δικοί τους απόγονοι, «για εκατοντάδες χρόνια».

πηγή: info-war.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το