Έκθεση του Amis de la Terre France (Φίλοι της Γης) και του Survie (Επιβίωση) αναφέρει ότι τα έργα της εταιρείας έχουν απειλήσει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους και έχουν δημιουργήσει συνθήκες για εκτοπισμό τους χωρίς κατάλληλη αποζημίωση

Τα ανθρώπινα δικαιώματα χιλιάδων ανθρώπων στην Ουγκάντα και την Τανζανία και η βιοποικιλότητα της περιοχής έχουν απειληθεί από τα πετρελαϊκά έργα του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού Total στην περιοχή της Ανατολικής Αφρικής, αναφέρει έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε από δύο γαλλικές ομάδες εκστρατείας, την Τρίτη 20 Οκτωβρίου, Amis de la Terre France (Φίλοι της Γης) και την Survie (Επιβίωση), η εταιρεία έχει απειλήσει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους και έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για τον εκτοπισμό τους χωρίς κατάλληλη αποζημίωση. Το έργο που αφορά την εξόρυξη πετρελαίου και ένα έργο αγωγού στην Ουγκάντα και την Τανζανία απειλεί επίσης την κρίσιμη περιβαλλοντική ισορροπία και τη βιοποικιλότητα της περιοχής.

Αν και η επιχείρηση αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, οι ομάδες της εκστρατείας ζητούν δικαστική εντολή στη Γαλλία για να την αναγκάσουν να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες των μέτρων που έλαβε για να αντιμετωπίσει τα παράπονα των ανθρώπων που επηρεάστηκαν άμεσα και έμμεσα από το έργο.

Σύμφωνα με την έκθεση, η επιχείρηση έχει εκφοβίσει ακόμα και τους ντόπιους κατοίκους για να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν τη γη τους και απείλησε όσους εξέφρασαν ανησυχίες και εναντιώθηκαν σε αυτή. Οι άνθρωποι αναγκάστηκαν “να εγκαταλείψουν τα χωριά τους αρκετές φορές για να βρουν ασφάλεια” αλλού, αναφέρει η έκθεση. Η Total δεν κατάφερε επίσης να παράσχει κατάλληλη αποζημίωση σε όλους εκείνους που εκτοπίστηκαν λόγω του προγράμματος.

Το έργο της πετρελαϊκής, το οποίο αναμένεται να παράγει 200.000 βαρέλια πετρελαίου κάθε μέρα μόλις ολοκληρωθεί, περιλαμβάνει επίσης αγωγό 1.445 χιλιομέτρων, τον Αγωγό Αργού Πετρελαίου Ανατολικής Αφρικής (EACOP), ο οποίος θα μεταφέρει το πετρέλαιο που παράγεται στην Ουγκάντα στην Τανζανία για ναυτιλία.

Η έκθεση κατηγορεί επίσης την επιχείρηση για παραβιάσεις των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων σε συνεργασία με την τοπική διοίκηση. Με βάση τη λίμνη Άλμπερτ και το Μέρτσισον Φολς Εθνικό Πάρκο, ένα κρίσιμο οικολογικό σημείο της αφρικανικής ηπείρου με πάνω από το μισό είδος πτηνών και σχεδόν το 40% του πληθυσμού ζώων θηλαστικών που αντιπροσωπεύεται, το έργο θα έχει πάνω από 130 γεωτρήσεις και πάνω από 400 πηγάδια, ανέφερε το Al Jazeera. Αυτό μπορεί να έχει δυνητικά μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής.

Στη φωτογραφία ο Fred Mwesigwa και ο Ζήλια Mugisha, από την Ουγκάντα, ​​που κατέθεσαν κατά της Total σε γαλλικό δικαστήριο

πηγή: guernicaeu

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το