ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΩΝ ΚΑΙ ΥΠ. ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΣΣΩΝ  ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Από τον Ιούλιο τεράστια πύρινα μέτωπα μαίνονται ανεξέλεγκτα σε όλη την Ελλάδα – στον Έβρο, την Αττική, τη Βοιωτία, τη Θήβα, την Έυβοια, την Κύθνο κοκ – με τραγικό μέχρι στιγμής απολογισμό τουλάχιστον 20 απανθρακωμένες/-ους προσφυγι(σσ)ες και μετανάστ(ρι)ες στον Έβρο, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, τρεις ακόμη νεκροί (ο βοσκός στο χωριό Πρόδρομο Βοιωτίας, ο κτηνοτρόφος στην Κάρυστο και η γυναίκα στον Αλμυρό), τουλάχιστον οκτώ τραυματίες διακομισμένους σε νοσοκομεία, σχεδόν ένα εκατομμύριο στρέμματα καμένα και ανυπολόγιστες καταστροφές στην περιουσία και το βιός χιλιάδων ανθρώπων, στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας και στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και στην πανίδα των περιοχών.
Τα κυρίαρχα ΜΜΕ σε διατεταγμένη υπηρεσία έχουν επιλέξει να αποσιωπούν συστηματικά τα γεγονότα αυτά επιχειρώντας με εξοργιστικό τρόπο να κρατούν σύσσωμη την κυβέρνηση μακριά από το κάδρο των ευθυνών, χωρίς να αφήνουν την παραμικρή χαραμάδα αντιπολιτευτικής κριτικής. Λιβανίζουν την υποτιθέμενη «αποτελεσματικότητα του 112» πλασάροντας την εικόνα της εργώδους κινητοποίησης του υποτιθέμενου επιτελικού κράτους, ενώ παράλληλα μεταφέρουν ψευδείς ειδήσεις σχετικά με αυτόφωρες συλλήψεις μεταναστών-εμπρηστών.
Ωστόσο, παρά την συστημική αυτή προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, η βιβλική καταστροφή καταδεικνύει γιʼ άλλη μια φορά τον πραγματικό ένοχο. Η διαχρονική εμπρηστική κυβερνητική πολιτική της εγκατάλειψης, απαξίωσης, υποχρηματοδότησης της δασοπροστασίας – δασοπυρόσβεσης – πυροπροστασίας που κλιμακώνεται στη συγκυρία από την κυβέρνηση, ευθύνεται για τις τεράστιες ελλείψεις και την απουσία πυροσβεστών (με τον ατομικό εξοπλισμό τους να αποτελεί συχνά είδος πολυτελείας), επίγειων και εναέριων μέσων και στοιχειωδών προϋποθέσεων. Την πολιτική αυτή συνοδεύουν οι ανερυθρίαστες κυβερνητικές μομφές πάντοτε σχετικά με την ατομική ευθύνη  των πολιτών « που δεν καθαρίζουν τα ξερόχορτα» και όσων «συνωστίζονται στις (κλεισμένες) εθνικές οδούς». Μάλιστα, ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής, Β. Κικίλιας, έφθασε στο εξωφρενικό σημείο να κατηγορήσει τις/τους 20 χαμένους ανθρώπους για ατομική ευθύνη, επειδή δε συμμορφώθηκαν στο 112, ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δ. Καιρίδης, προτού συμπληρωθεί ένα 24ωρο από το τραγικό γεγονός απέδωσε την απώλεια των 20 ζωών στους κινδύνους της παράτυπης μετανάστευσης
Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών και Υπ. Διδακτορ(ισσ)ων του Παντείου στηρίζει τη συγκέντρωση της Πέμπτης 24 Αυγούστου στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα, και καταγγέλλει την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που ευθύνεται:
– για τις/τους 20 τουλάχιστον προσφυγι(σσ)ες και μετανάστ(ρι)ες που κάηκαν αβοήθητες/-οι στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο λόγω της απουσίας ασφαλών διαύλων πρόσβασης και της έλλειψης δυνατότητας αναζήτησης ασύλου με ασφαλή νόμιμο τρόπο
– για τις ανυπολόγιστες καταστροφές στην περιουσία και το βιός χιλιάδων ανθρώπων που έγιναν στάχτη
– για τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών που κατακάηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη Ρόδο, στον Έβρο, τη Βοιωτία, την Αττική, την Εύβοια και σε όλη την Ελλάδα.
Ζητάμε την ανάπτυξη πραγματικού προγράμματος δασοπροστασίας – δασοπυρόσβεσης – πυροπροστασίας με ευθύνη του κράτους.
Ζητάμε να παρθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, για να ανακουφιστούν οι πληγέντες! Όχι άλλα passes στη ζωή μας.
Ζητάμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δασοπροστασίας – πυροπροστασίας!
Ζητάμε νόμιμα και ασφαλή περάσματα για όλους τους ανθρώπους.
Διεκδικούμε το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην ασφάλεια, την υγεία, τη ζωή, την πολιτιστική κληρονομιά, το βιώσιμο περιβάλλον και την κατοικία!
Καλούμε όλες/-ους να στηρίξουν την κινητοποίηση
στο Σύνταγμα, Πέμπτη 24 Αυγούστου ,στις 7.00 μμ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το