ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ

Στάση Εργασίας 11:00 – 15:00 στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης της ΠΟΕΔΗΝ

Συγκέντρωση στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου στις 12:30 το μεσημέρι

  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ
  • ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ – ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ
  • ΚΑΤΩ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΣΟ
  • ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
  • ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
  • ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
  • ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ Β.Α.Ε.

Μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου μας, σε μια προσπάθεια να προκύψει τις επόμενες κρίσιμες ημέρες μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δυναμική απεργιακή απάντηση απέναντι σε αναστολές/απολύσεις, συντάξαμε και προωθήσαμε σε Πρωτοβάθμια Σωματεία και Ομοσπονδίες την παρακάτω επιστολή.

Καλούμε τα σωματεία τοπικά και πανελλαδικά να στηρίξουν την συγκεκριμένη προσπάθεια στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, την ύστατη αυτή ώρα, των αναγκαίων κινητοποιήσεων ενάντια στις άθλιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Επιστολή προς Πρωτοβάθμια Σωματεία και Ομοσπονδίες του δημοσίου τομέα

Η 31η Μαρτίου αποτελεί ημέρα ορόσημο για τους υγειονομικούς. Σύμφωνα με τις προθέσεις του υπουργείου υγείας, την ημέρα αυτή, όσοι υγειονομικοί σε αναστολή επιλέξουν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι αναμένεται να απολυθούν.

Από την πρώτη στιγμή τον περασμένο Ιούλιο του 2021 όπου και άρχισε να προωθείται από την κυβέρνηση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών, ο σύλλογός μας ήταν από τις ελάχιστες φωνές μέσα στο υγειονομικό κίνημα που υποστήριξε σθεναρά – μέχρι και σήμερα – την άποψη πως δεν πρόκειται για ένα υγειονομικό μέτρο. Άποψή μας ήταν ¨Ναι στα εμβόλια, ¨Όχι στην υποχρεωτικότητα¨.

Παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τη γενικότερη αντιεμβολιαστική ρητορική καθώς και από απόψεις που φλερτάρουν με την ακροδεξιά ή παραθρησκευτικούς κύκλους, επιμείναμε και αντιπαρατεθήκαμε με την υποχρεωτικότητα, ως κομμάτι των εφαρμοζόμενων πολιτικών ιδιωτικοποίησης της υγείας. Εξ αρχής υποστηρίξαμε ότι η υποχρεωτικότητα:

·         Αποτελεί τον φερετζέ της κυβέρνησης προκειμένου να αποκρυφτούν οι εγκληματικές της ευθύνες στην διαχείριση της πανδημίας αλλά και οι πραγματικές της προθέσεις που είναι η διάλυση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας, οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων/τμημάτων/κλινικών και οι απολύσεις υγειονομικών

·         Είναι ο ιμάντας μετακύλησης των ευθυνών της κυβέρνησης στις πλάτες του λαού και εν προκειμένου των ανεμβολίαστων υγειονομικών που από ήρωες μετατρέπονται στα εξιλαστήρια θύματα προκειμένου να προστατευτεί δήθεν η δημόσια υγεία

·         Αξιοποιείται ως εργαλείο επιβολής και καθιέρωσης των εγκληματικών και φασιστικού τύπου πολιτικών, καθώς και μέσο καθυπόταξης των εργαζομένων: ή συμφωνείς σε ότι ¨δημοκρατικά¨ σου επιβάλλω ή βγαίνεις σε αναστολή (και ενδεχόμενα απολύεσαι) χωρίς να πληρώνεσαι και χωρίς να έχεις ασφάλιση.

Και αν τα επιδημιολογικά δεδομένα του περασμένου καλοκαιριού εμπόδιζαν μια πιο ασφαλή ανάγνωση, οι μελέτες και τα στοιχεία των τελευταίων μηνών έχουν επιβεβαιώσει περίτρανα πως η υποχρεωτικότητα αποτελεί αποκλειστικά και μόνο ένα πολιτικό μέτρο χωρίς κανένα απολύτως υγειονομικό όφελος.

Ακόμα και η μελέτη των Τσιόδρα-Λύτρα καθώς και το έγγραφο του ΕΟΔΥ που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, αναδεικνύουν περίτρανα ότι για τους χιλιάδες θανάτους ασθενών με covid ευθύνονται οι ελλείψεις κρεβατιών ΜΕΘ και όχι φυσικά οι ανεμβολίαστοι.

Οι δρομολογούμενες απολύσεις των ανεσταλμένων υγειονομικών ή ακόμα και μια ενδεχόμενη παράταση των αναστολών, δεν πρέπει να περάσουν. Η ζημιά που θα επιφέρει μια τέτοια εξέλιξη τόσο στο χώρο της υγείας, όσο και στο συνδικαλιστικό κίνημα ευρύτερα, θα είναι τεράστια και με πολλές παράπλευρες συνέπειες.

Πρώτα και κύρια, θα δει τον δρόμο της εξόδου προσωπικό, το οποίο είναι υπερπολύτιμο και αξιόμαχο, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στις μειώσεις προσωπικού που απαιτεί η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Και χωρίς αμφιβολία θα αποτελέσει τον προπομπό για άρση της μονιμότητας και νέες απολύσεις σε δεύτερο χρόνο στα πλαίσια των σχεδίων διάλυσης της δημόσιας υγείας.

Κατά δεύτερον, ενδεχόμενες απολύσεις θα αποτελούν το φόβητρο για όποιον εργαζόμενο ή σωματείο επιχειρήσει να αντισταθεί σε κάθε νέα μεθόδευση από μεριάς κυβέρνησης σε κάθε χώρο δουλειάς.

Τέλος, ακόμη και όσοι ανεσταλμένοι υγειονομικοί υποκύψουν φυσιολογικά στον εκβιασμό της απόλυσης και εμβολιαστούν προκειμένου να επιστρέψουν στην δουλειά, αν δεν λάβουν τώρα που το απαιτούν οι συνθήκες την αναγκαία και πολύτιμη αγωνιστική/απεργιακή στήριξη στην κατεύθυνση της αποτροπής των απολύσεων, θα αποτελέσουν  στην καλύτερη περίπτωση ξένο σώμα μέσα στα σωματεία τους (από τη στιγμή που δεν τους στήριξαν). Ότι καλύτερο δηλαδή για την κυβέρνηση που μέσω του νόμου Χατζηδάκη επιχειρεί να χτυπήσει τα σωματεία και τον συνδικαλισμό.

Η αποτροπή των απολύσεων των ανεσταλμένων δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με τους κοινούς απεργιακούς αγώνες όλων των εργαζόμενων συναδέλφων στην υγεία (συμβασιούχων, μονίμων, ανεσταλμένων και μη) καθώς και με τον αγωνιστικό συντονισμό τους με άλλους κλάδους που πετιούνται στο δρόμο με πρόσχημα τον εμβολιασμό (π.χ. οι ξεναγοί).

Καλούμε τις Ομοσπονδίες της υγείας ΟΕΝΓΕ – ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας προκειμένου να μην περάσουν οι άδικες και τιμωρητικές απολύσεις ανεμβολίαστων υγειονομικών ή ακόμα και ενδεχόμενη παράταση των αναστολών τους.

Καλούμε τα Πρωτοβάθμια Σωματεία του δημοσίου τομέα να συνυπογράψουν την επιστολή αυτή ή οποιαδήποτε άλλη θεωρούν σκόπιμο, με απεύθυνση στις παραπάνω Ομοσπονδίες, προκειμένου να στηριχτεί το αίτημα για απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας ενόψει της 31/3.

Από το Δ.Σ.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το