Αεροπορικές επιδρομές κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας είχαν σαν αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Το μοναδικό ογκολογικό νοσοκομείο της περιοχής με 9.000 ασθενείς κινδυνεύει. Στο 1 εκατομμύριο οι εσωτερικά εκτοπισμένοι σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη. Πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο. 500 συλληφθέντες Εβραίοι ενάντια στην κατοχή στις ΗΠΑ.

Πάνω από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Ράφα

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 21 άλλοι τραυματίστηκαν σε αεροπορική επιδρομή που διεξήχθη πριν από τα ξημερώματα από ισραηλινές δυνάμεις στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, ο κατοχικός στρατός έπληξε το συγκρότημα κατοικιών τριών μεγάλων οικογενειών στην πόλη Ράφα. Τα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Abu Youssef al-Najjar. Αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν επίσης τον επάνω όροφο του Πύργου al-Masry στη Ράφα.

«Δεκάδες θάνατοι, τραυματισμοί» αναφέρθηκαν καθώς ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν το κέντρο της Γάζας

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν μετά την τελευταία ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην κεντρική Γάζα, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic. Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν το συγκρότημα κατοικιών της οικογένειας Abu Makhada.

Θάνατοι και τραυματισμοί στη βόρεια Γάζα

Το υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα ανέφερε ότι μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο βόρειο τμήμα της παλαιστινιακής επικράτειας σκότωσε και τραυμάτισε πολλούς ανθρώπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες , ο αριθμός των νεκρών από ξεχωριστές ισραηλινές επιδρομές στη Ράφα είχε αυξηθεί σε περίπου 20.

Το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της Γάζας μπορεί να κλείσει εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ

Καθώς εκατοντάδες ασθενείς και άμαχοι σκοτώθηκαν στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli την Τρίτη στη χειρότερη τραγωδία από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, ο Dr Subhi Sukeyk ήταν μάρτυρας μιας άλλης, πιο ήσυχης καταστροφής που έπληξε τους δικούς του ασθενείς στο μοναδικό ογκολογικό νοσοκομείο της Γάζας.

Ο Δρ Sukeyk, διευθυντής του Νοσοκομείου Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας, προειδοποιεί ότι εξαντλούνται επικίνδυνα τα καύσιμα που χρειάζονται για να λειτουργήσουν οι βασικές υπηρεσίες του, καθώς και τα φάρμακα που χρειάζονται για τη χημειοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο στη Γάζα.

Υπάρχουν περισσότεροι από 9.000 καρκινοπαθείς στη Λωρίδα της Γάζας και δεν έχουν πού αλλού να πάνε για θεραπεία.

Ο ΟΗΕ λέει ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα

Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη Γάζα, σχεδόν το μισό του πληθυσμού του πολιορκημένου θύλακα.

Αυτό περιλαμβάνει περίπου 352.000 άτομα που αναζητούν καταφύγιο σε σχολεία που διευθύνει η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, στην κεντρική και νότια Γάζα, σύμφωνα με την τελευταία ανθρωπιστική ενημέρωση του ΟΗΕ.

Η ενημέρωση περιέγραψε τις συνθήκες μέσα στα σχολεία της UNWRA ως «ολοένα και πιο τρομερές». Ένα από αυτά τα σχολεία, στον προσφυγικό καταυλισμό al-Maghazi στην κεντρική Γάζα, όπου φιλοξενούνται περίπου 4.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι «χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής», σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι ανθρώπους το απόγευμα της Δευτέρας, ανέφερε ο ΟΗΕ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «κατακλύζουν» τις κατεχόμενες περιοχές της Δυτικής Όχθης

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε τουλάχιστον δύο πόλεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και προέβησαν σε συλλήψεις ύποπτων μελών της Χαμάς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ισραηλινή επιχείρηση είχε στόχο μέλη της Χαμάς στις πόλεις Ραμάλα και αλ Μπιρέ.

Δύο Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας έφηβος, σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις στη Ραμάλα και τη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης

Το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στο χωριό Μπούντρους, δυτικά της πόλης Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ένα παλαιστίνιο παιδί σκοτώθηκε επίσης από τις ισραηλινές δυνάμεις στον προσφυγικό καταυλισμό Dheisheh, νότια της πόλης Βηθλεέμ, επίσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την WAFA το οποίο πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν και άλλα τέσσερα άτομα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Το Ισραήλ επιβεβαιώνει νέα επίθεση σε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έπληξε στόχους που ανήκουν στη Χεζμπολάχ στη λιβανική πλευρά των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ, ως απάντηση σε επιθέσεις με πυροβολισμούς. Ο στρατός είπε ότι οι στόχοι περιελάμβαναν ένα σημείο παρατήρησης που βλέπει στη θάλασσα, από το οποίο είχαν εκτοξευθεί αντιαρματικοί πύραυλοι στο Rosh HaNikra, στο βορειοδυτικό Ισραήλ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen του Λιβάνου είχε αναφέρει νωρίτερα ότι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις έπληξαν δύο τοποθεσίες στον Λίβανο (22:49 GMT). Το Al Jazeera Arabic μετέδωσε ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις.

Εκατοντάδες Εβραίοι διαδηλωτές συνελήφθησαν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Jewish Voice for Peace αναφέρει ότι 500 άτομα συνελήφθησαν στη διαμαρτυρία τους κατά της «συνεχιζόμενης καταπίεσης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ» στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη.

Οι διαδηλωτές κάθισαν στο πάτωμα του λόμπι του κτιρίου του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ), ανοίγοντας ένα μεγάλο πανό που έγραφε κατάπαυση του πυρός καθώς περικυκλώθηκαν από την αστυνομία.

«Κλείσαμε το Κογκρέσο για να επιστήσουμε τη μαζική προσοχή στη συνενοχή των ΗΠΑ στη συνεχιζόμενη καταπίεση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ», ανέφερε η ομάδα.

Ισραηλινός βουλευτής «ανεστάλη» για αντιπολεμική στάση

Η επιτροπή δεοντολογίας του ισραηλινού κοινοβουλίου ψήφισε την αναστολή του αριστερού βουλευτή, Όφερ Κασίφ, για δηλώσεις κατά του Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Cassif είχε δώσει μια συνέντευξη στην οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu ότι ενεργοποίησε ένα σχέδιο στη Γάζα, το οποίο συνέκρινε με την «Τελική Λύση» των Ναζί κατά των Εβραίων στην Ευρώπη.

Σε άλλη περίπτωση, είπε σε ξένα μέσα ενημέρωσης ότι «το Ισραήλ ήθελε αυτή τη βία», αναφερόμενος στην επίθεση της Χαμάς που σκότωσε 1.400 Ισραηλινούς.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο Cassif, ο οποίος εκπροσωπεί το κόμμα Hadash, έχει τεθεί σε αναστολή για 45 ημέρες.

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κασίφ αποκάλεσε την απόφαση της Κνεσέτ «άλλο ένα καρφί στο φέρετρο της ελευθερίας της πολιτικής έκφρασης».

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος παραιτήθηκε για τη «θανατηφόρα βοήθεια στο Ισραήλ»

Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δημοσίευσε δημόσια επιστολή παραίτησης για αυτό που περιγράφει ως «διαφωνία σχετικά με τη συνεχιζόμενη θανατηφόρα βοήθειά μας προς το Ισραήλ».

«Φοβάμαι ότι επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη που κάναμε αυτές τις τελευταίες δεκαετίες και αρνούμαι να είμαι μέρος τους πλέον», είπε ο Τζος Πολ, ο οποίος ήταν διευθυντής Πολιτικών-Στρατιωτικών Υποθέσεων για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην επιστολή που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του στο LinkedIn.

Ο Πολ, ο οποίος εργαζόταν σε μεταφορές όπλων για τις ΗΠΑ, είπε ότι δεν μπορούσε πλέον «να εργάζεται για να υποστηρίξει να δοθούν εσπευσμένα περισσότερα όπλα προς τη μία πλευρά». Ήταν «δική μας ευθύνη [να] μπορούμε να αναφέρουμε τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεξάρτητα από το ποιος τις πραγματοποιεί», πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν περισσότερα από 3,8 δισ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ ετησίως.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ξανά το βέτο τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και η επείγουσα παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, κυριάρχησαν στη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη, αλλά η ημέρα έκλεισε με ένα ακόμη βέτο των ΗΠΑ υπέρ του Ισραήλ.

Διαβάστε τι συνέβη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη:

  • Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε ψήφισμα υπό την ηγεσία της Βραζιλίας που ζητούσε ανθρωπιστικές εκεχειρίες στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για να επιτραπεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
  • Δώδεκα μέλη ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, ενώ η Ρωσία και η Βρετανία απείχαν. Η Ρωσία είχε προτείνει ψήφισμα που ζητούσε κατάπαυση του πυρός νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αλλά απορρίφθηκε.
  • Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, είπε ότι η Ουάσιγκτον ήταν απογοητευμένη που το σχέδιο ψηφίσματος της Βραζιλίας δεν έκανε καμία αναφορά στα «δικαιώματα αυτοάμυνας» του Ισραήλ.
  • Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Zhang Jun κατηγορεί τις ΗΠΑ για παραπλάνηση των μελών του συμβουλίου αφού δεν εξέφρασαν την αντίθεσή τους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
  • Η Ρωσία είπε ότι τώρα ζήτησε τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των 193 μελών του ΟΗΕ για έκτακτη ειδική σύνοδο για τη σύγκρουση.
  • Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, Tor Wennesland, προειδοποίησε ότι υπάρχει ένας «πολύ πραγματικός και εξαιρετικά επικίνδυνος» κίνδυνος επέκτασης της σύγκρουσης, καθώς ο ΟΗΕ αποτυγχάνει να λάβει άμεσα μέτρα.
  • Ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς είπε ότι χρειαζόταν έναν επείγοντα μηχανισμό «από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να επιτραπεί η τακτική κάλυψη έκτακτων αναγκών σε όλη τη Γάζα».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το