Επιτροπή γιατρών του Σουδάν αναφέρει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα σε νοσοκομεία, επιτίθενται σε γιατρούς και τραυματίες

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Σουδάν έριξαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Χαρτούμ το Σάββατο, καθώς δεκάδες χιλιάδες Σουδανοί διαδηλωτές έκαναν πορεία σε όλη τη χώρα για να καταγγείλουν το στρατιωτικό πραξικόπημα του Οκτωβρίου.

Είναι η 10η ημέρα μεγάλων διαδηλώσεων με τις διαδηλώσεις να συνεχίζονται ακόμη και μετά την αποκατάσταση του Abdallah Hamdok στην πρωθυπουργία στις 21 Νοεμβρίου. Οι διαδηλωτές απαίτησαν να μην έχει κανένα ρόλο ο στρατός στην κυβέρνηση κατά τη μετάβαση σε ελεύθερες εκλογές.

Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους ακόμη και όταν οι αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την πρωτεύουσα, αναπτύσσοντας στρατεύματα και κλείνοντας όλες τις γέφυρες στον ποταμό Νείλο που συνδέουν το Χαρτούμ με τη δίδυμη πόλη του Ομντουρμάν και την περιοχή Μπαχρί, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν από τους στρατιώτες «να επιστρέψουν στους στρατώνες» και κάλεσαν για μετάβαση στην πολιτική εξουσία, καθώς άλλοι κυμάτιζαν σημαίες, χτυπούσαν τύμπανα, χόρευαν και έψαλλαν.

Η Επιτροπή Γιατρών, μέρος του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας, ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα σε νοσοκομεία, επιτίθενται σε γιατρούς και σε τραυματίες.

Στο Χαρτούμ, οι πορείες ξεκίνησαν από διάφορες τοποθεσίες, από όπου οι διαδηλωτές θα συγκεντρώνονταν στο προεδρικό μέγαρο. Οι αρχές προειδοποίησαν τους διαδηλωτές να μην πλησιάζουν «κυρίαρχες και στρατηγικές» τοποθεσίες στο κέντρο του Χαρτούμ – μια αναφορά σε κύρια κυβερνητικά κτίρια και βασικούς θεσμούς.

Σε ρεπορτάζ του Al Jazeera από το Χαρτούμ, αναφέρεται ότι μια διαμαρτυρία που προερχόταν από τα νότια του Χαρτούμ προς το προεδρικό μέγαρο «αποτράπηκε και διαλύθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας». «Εκατοντάδες άνθρωποι… δεν μπορούν να φτάσουν στο κέντρο του Χαρτούμ επειδή οι δρόμοι είναι εντελώς κλειστοί και υπάρχει έντονη παρουσία δυνάμεων ασφαλείας και αστυνομίας».

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν βίαια διαδηλωτές όταν επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία κοντά στο προεδρικό μέγαρο.

Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 300 τραυματίστηκαν την Κυριακή.

Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι υπήρχαν επίσης ισχυρισμοί για σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού και του ομαδικού βιασμού από τις δυνάμεις ασφαλείας εναντίον γυναικών διαδηλωτών.

Πριν από τις διαδηλώσεις του Σαββάτου, ακτιβιστές ανέφεραν διακοπή της πρόσβασης στο Διαδίκτυο στα τηλέφωνα στο Χαρτούμ, μια τακτική που είχαν χρησιμοποιήσει οι στρατηγοί όταν κατέλαβαν την εξουσία στις 25 Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις που προκλήθηκαν από το πραξικόπημα, σύμφωνα με απολογισμό μιας σουδανικής ιατρικής ομάδας.

Εν τω μεταξύ πολιτική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Hamdok και του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου της χώρας  απορρίφθηκε από το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας, το οποίο επιμένει να παραδοθεί η εξουσία σε μια πλήρως πολιτική κυβέρνηση που θα αναλάβει να ηγηθεί της μετάβασης.

Τα πολιτικά κόμματα και οι επιτροπές αντίστασης της γειτονιάς έχουν οργανώσει έκτοτε πολλές ευρείας κλίμακας διαδηλώσεις για να απαιτήσουν πλήρη πολιτική διακυβέρνηση, υπό το σύνθημα «όχι διαπραγμάτευση, καμία εταιρική σχέση, καμία νομιμοποίηση».

με πληροφορίες από aljazeera.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το